Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia
Pembungkusan bekas makanan mesra alam (BMA) merupakan produk pembungkusan yang memberikan kesan terhadap kelestarian alam sekitar di samping mesra alam. Penggunaan BMA sedang giat dijalankan dan meluas di negara-negara maju terutamanya Amerika Syarikat dan Eropah selaras dengan perkembangan kefaha...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia
2016
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/10632/1/12.geografia-ogos16-zurina-edam.pdf http://journalarticle.ukm.my/10632/ http://www.ukm.my/geografia/v2/index.php?cont=a&item=2&thn=2016&vol=12&issue=10&ver=loc |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
Language: | English |
id |
my-ukm.journal.10632 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.106322017-09-07T07:10:34Z http://journalarticle.ukm.my/10632/ Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia Zurina Ahmad Saidi, Er, Ah Choy Pembungkusan bekas makanan mesra alam (BMA) merupakan produk pembungkusan yang memberikan kesan terhadap kelestarian alam sekitar di samping mesra alam. Penggunaan BMA sedang giat dijalankan dan meluas di negara-negara maju terutamanya Amerika Syarikat dan Eropah selaras dengan perkembangan kefahaman dan pendidikan dari peringkat sekolah hingga ke peringkat pendidikan tinggi. Kajian ini mengenalpasti tahap pengetahuan, kefahaman dan kesedaran pelajar terhadap bekas makanan mesra alam (BMA) dalam melestarikan alam sekitar. Data primer diperolehi daripada 50 orang pelajar UKM yang disampel secara rawak. Analisis hasil kajian mendapati baik bagi pelajar lelaki atau wanita penggunaan bekas makanan mesra alam (BMA) tidak menjadi topik utama dalam memastikan kelestarian alam di dalam kampus khususnya. Namun begitu, pelajar bersedia untuk lebih mengetahui tentang penggunaan bekas makanan mesra alam (BMA) serta kelebihan-kelebihan yang diperolehi dan bersedia untuk mencuba bekas makanan mesra alam (BMA). School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia 2016-08 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/10632/1/12.geografia-ogos16-zurina-edam.pdf Zurina Ahmad Saidi, and Er, Ah Choy (2016) Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Geografia : Malaysian Journal of Society and Space, 12 (10). pp. 113-126. ISSN 2180-2491 http://www.ukm.my/geografia/v2/index.php?cont=a&item=2&thn=2016&vol=12&issue=10&ver=loc |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Perpustakaan Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Pembungkusan bekas makanan mesra alam (BMA) merupakan produk pembungkusan yang memberikan kesan
terhadap kelestarian alam sekitar di samping mesra alam. Penggunaan BMA sedang giat dijalankan dan meluas di
negara-negara maju terutamanya Amerika Syarikat dan Eropah selaras dengan perkembangan kefahaman dan
pendidikan dari peringkat sekolah hingga ke peringkat pendidikan tinggi. Kajian ini mengenalpasti tahap
pengetahuan, kefahaman dan kesedaran pelajar terhadap bekas makanan mesra alam (BMA) dalam melestarikan
alam sekitar. Data primer diperolehi daripada 50 orang pelajar UKM yang disampel secara rawak. Analisis hasil
kajian mendapati baik bagi pelajar lelaki atau wanita penggunaan bekas makanan mesra alam (BMA) tidak menjadi
topik utama dalam memastikan kelestarian alam di dalam kampus khususnya. Namun begitu, pelajar bersedia untuk
lebih mengetahui tentang penggunaan bekas makanan mesra alam (BMA) serta kelebihan-kelebihan yang diperolehi
dan bersedia untuk mencuba bekas makanan mesra alam (BMA). |
format |
Article |
author |
Zurina Ahmad Saidi, Er, Ah Choy |
spellingShingle |
Zurina Ahmad Saidi, Er, Ah Choy Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia |
author_facet |
Zurina Ahmad Saidi, Er, Ah Choy |
author_sort |
Zurina Ahmad Saidi, |
title |
Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia |
title_short |
Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia |
title_full |
Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia |
title_fullStr |
Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia |
title_full_unstemmed |
Penggunaan bekas makanan mesra alam di Malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia |
title_sort |
penggunaan bekas makanan mesra alam di malaysia: kajian awal pengetahuan dan kesanggupan pelajar universiti kebangsaan malaysia |
publisher |
School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2016 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/10632/1/12.geografia-ogos16-zurina-edam.pdf http://journalarticle.ukm.my/10632/ http://www.ukm.my/geografia/v2/index.php?cont=a&item=2&thn=2016&vol=12&issue=10&ver=loc |
_version_ |
1643738202848100352 |