Analisis laporan Penang International Halal Hub (PIHH) mengenai trend pensijilan halal produk makanan, bahan mentah dan premis makanan di Pulau Pinang dari tahun 2010 hingga 2017
Pensijilan halal di Malaysia merupakan tanggungjawab dan jaminan terhadap kredibiliti kehalalan sesuatu produk atau makanan. Penang International Halal Hub (PIHH) merupakan sebuah perbadanan di bawah Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang bertanggungjawab untuk membangunkan inisiatif halal di negeri i...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2020
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/15454/1/40704-129990-1-SM.pdf http://journalarticle.ukm.my/15454/ http://ejournals.ukm.my/jhadhari/issue/view/1279 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
Language: | English |
Summary: | Pensijilan halal di Malaysia merupakan tanggungjawab dan jaminan terhadap
kredibiliti kehalalan sesuatu produk atau makanan. Penang International Halal Hub
(PIHH) merupakan sebuah perbadanan di bawah Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang
bertanggungjawab untuk membangunkan inisiatif halal di negeri ini. Oleh itu, kajian
ini bertujuan untuk meneliti analisis laporan PIHH berkaitan pemerolehan sijil halal
bagi kategori produk makanan, bahan mentah dan premis makanan dari tahun 2010
hingga 2017. Kajian ini menggunakan kaedah temu bual secara tidak berstruktur dan
menganalisis dokumen mentah yang dilampirkan PIHH. Temu bual dilaksanakan
bersama Penolong Pegawai Teknologi Makanan PIHH dan analisis dokumen yang
dilakukan secara induktif. Dapatan kajian menunjukkan pemilikan sijil halal bagi kategori produk makanan meningkat sebanyak 364% dan pemilikan sijil halal bagi
kategori premis makanan mencatatkan peningkatan sebanyak 305% dari tahun 2010
hingga 2017. Bagi kategori bahan mentah, kajian ini terbahagi kepada dua fasa. Fasa
pertama bermula tahun 2010 hingga 2013 mencatatkan peningkatan sebanyak 700%,
namun fasa kedua iaitu pada 2014 hingga 2017 penurunan mencatatkan sebanyak
380%. Usaha menambah baik dan mempromosikan inisiatif halal kategori bahan
mentah perlu diperhebatkan kerana bahan mentah merupakan asas penting kepada
kelestarian halal dalam aspek produk makanan dan premis makanan. |
---|