Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional

Kajian ini mengenai peranan Syarikat Tradixi Excellent dalam industri makanan tradisional. Syarikat ini mengusahakan produk makanan tradisional pekasam secara berskala Industri Kecil dan Sederhana (IKS). Syarikat ini antara syarikat milik bumiputera yang berjaya dalam industri makanan tradisio...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Nur Syazana Manap, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia 2022
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/20428/1/480-Article%20Text-695-1-10-20220712.pdf
http://journalarticle.ukm.my/20428/
https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/26
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Kebangsaan Malaysia
Language: English
id my-ukm.journal.20428
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.204282022-11-09T07:10:25Z http://journalarticle.ukm.my/20428/ Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional Nur Syazana Manap, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, Kajian ini mengenai peranan Syarikat Tradixi Excellent dalam industri makanan tradisional. Syarikat ini mengusahakan produk makanan tradisional pekasam secara berskala Industri Kecil dan Sederhana (IKS). Syarikat ini antara syarikat milik bumiputera yang berjaya dalam industri makanan tradisional. Pemasalahan kajian ini mengenai bagaimana syarikat milik bumiputera dapat bersaing dengan syarikat yang besar dalam industri makanan tradisional. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis mengenai peranan yang dimaikan oleh Syarikat Tradixi Excellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional. Metodologi kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif. Pendekatan ini terdiri daripada dua kaedah yang bersesuaian dengan kajian iaitu kajian lapangan dan kajian kepustakaan. Kajian lapangan merupakan pengumpulan data bersifat primer dan kajian kepustakaan pula menyokong kajian ini dengan memberi data bersifat sekunder. Kajian lapangan dijalankan menerusi temubual atas talian dan menggunakan Teknik emik dan etik. Manakala, teknik temu bual pula menggunakan temu bual secara separa struktur. Temu bual separa struktur dijalankan terhadap individu yang mempunyai autoriti dalam syarikat. Data yang diperoleh daripada data primer dan sekunder disaring dengan menggunakan Teknik analisis tematik untuk memperolehi data-data yang benar dan betul. Hasil dapatan kajian ini menyatakan kebolehpasaran produk pekasam yang dihasilkan dikeluarkan dan dipasarkan oleh Syarikat Tradixi Excellent. Hasil kajian menjelaskan Syarikat Tradixi Excellent amat berkemampuan kebolehpasaran dalam industri makanan tradisional produk pekasam. Justeru itu, sumbangan syarikat ini dalam dunia industri pemakanan tradisional produk pekasam telah membuktikan syarikat milik bumiputera berjaya kebolehpasaran produk itu. Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia 2022-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/20428/1/480-Article%20Text-695-1-10-20220712.pdf Nur Syazana Manap, and Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, (2022) Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional. Jurnal Wacana Sarjana, 6 (3). pp. 1-12. ISSN 2600-9501 https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/26
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Kajian ini mengenai peranan Syarikat Tradixi Excellent dalam industri makanan tradisional. Syarikat ini mengusahakan produk makanan tradisional pekasam secara berskala Industri Kecil dan Sederhana (IKS). Syarikat ini antara syarikat milik bumiputera yang berjaya dalam industri makanan tradisional. Pemasalahan kajian ini mengenai bagaimana syarikat milik bumiputera dapat bersaing dengan syarikat yang besar dalam industri makanan tradisional. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis mengenai peranan yang dimaikan oleh Syarikat Tradixi Excellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional. Metodologi kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif. Pendekatan ini terdiri daripada dua kaedah yang bersesuaian dengan kajian iaitu kajian lapangan dan kajian kepustakaan. Kajian lapangan merupakan pengumpulan data bersifat primer dan kajian kepustakaan pula menyokong kajian ini dengan memberi data bersifat sekunder. Kajian lapangan dijalankan menerusi temubual atas talian dan menggunakan Teknik emik dan etik. Manakala, teknik temu bual pula menggunakan temu bual secara separa struktur. Temu bual separa struktur dijalankan terhadap individu yang mempunyai autoriti dalam syarikat. Data yang diperoleh daripada data primer dan sekunder disaring dengan menggunakan Teknik analisis tematik untuk memperolehi data-data yang benar dan betul. Hasil dapatan kajian ini menyatakan kebolehpasaran produk pekasam yang dihasilkan dikeluarkan dan dipasarkan oleh Syarikat Tradixi Excellent. Hasil kajian menjelaskan Syarikat Tradixi Excellent amat berkemampuan kebolehpasaran dalam industri makanan tradisional produk pekasam. Justeru itu, sumbangan syarikat ini dalam dunia industri pemakanan tradisional produk pekasam telah membuktikan syarikat milik bumiputera berjaya kebolehpasaran produk itu.
format Article
author Nur Syazana Manap,
Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff,
spellingShingle Nur Syazana Manap,
Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff,
Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional
author_facet Nur Syazana Manap,
Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff,
author_sort Nur Syazana Manap,
title Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional
title_short Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional
title_full Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional
title_fullStr Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional
title_full_unstemmed Peranan Syarikat Tradixi Exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional
title_sort peranan syarikat tradixi exellent dalam kebolehpasaran produk pekasam dalam industri makanan tradisional
publisher Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2022
url http://journalarticle.ukm.my/20428/1/480-Article%20Text-695-1-10-20220712.pdf
http://journalarticle.ukm.my/20428/
https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/26
_version_ 1751537460467204096