Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili

Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini se...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Zamri Zainal
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2002
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3836/
http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol31_2002/vol31_02page189-196.html
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Kebangsaan Malaysia
id my-ukm.journal.3836
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.38362012-03-21T04:07:45Z http://journalarticle.ukm.my/3836/ Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili Zamri Zainal, Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini sebuah perpustakaan cDNA dari tisu perikarpa buah cili (Capsicum annuum L.) telah berjaya dibina. Perpustakaan ini mengandungi sebanyak 1.84 X 106 faj rekombinan. Kejayaan ini akan membuka ruang kajian terhadap mekanisma pemasakan cili di peringkat molekul. Universiti Kebangsaan Malaysia 2002 Article PeerReviewed Zamri Zainal, (2002) Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili. Sains Malaysiana, 31 . pp. 189-196. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol31_2002/vol31_02page189-196.html
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Perpustakaan Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
description Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini sebuah perpustakaan cDNA dari tisu perikarpa buah cili (Capsicum annuum L.) telah berjaya dibina. Perpustakaan ini mengandungi sebanyak 1.84 X 106 faj rekombinan. Kejayaan ini akan membuka ruang kajian terhadap mekanisma pemasakan cili di peringkat molekul.
format Article
author Zamri Zainal,
spellingShingle Zamri Zainal,
Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili
author_facet Zamri Zainal,
author_sort Zamri Zainal,
title Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili
title_short Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili
title_full Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili
title_fullStr Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili
title_full_unstemmed Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili
title_sort pengklonan cdna berkait pemasakan buah cili
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2002
url http://journalarticle.ukm.my/3836/
http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol31_2002/vol31_02page189-196.html
_version_ 1643735865918226432