Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili
Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini se...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Article |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2002
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/3836/ http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol31_2002/vol31_02page189-196.html |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
id |
my-ukm.journal.3836 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.38362012-03-21T04:07:45Z http://journalarticle.ukm.my/3836/ Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili Zamri Zainal, Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini sebuah perpustakaan cDNA dari tisu perikarpa buah cili (Capsicum annuum L.) telah berjaya dibina. Perpustakaan ini mengandungi sebanyak 1.84 X 106 faj rekombinan. Kejayaan ini akan membuka ruang kajian terhadap mekanisma pemasakan cili di peringkat molekul. Universiti Kebangsaan Malaysia 2002 Article PeerReviewed Zamri Zainal, (2002) Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili. Sains Malaysiana, 31 . pp. 189-196. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol31_2002/vol31_02page189-196.html |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Perpustakaan Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
description |
Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini sebuah perpustakaan cDNA dari tisu perikarpa buah cili (Capsicum annuum L.) telah berjaya dibina. Perpustakaan ini mengandungi sebanyak 1.84 X 106 faj rekombinan. Kejayaan ini akan membuka ruang kajian terhadap mekanisma pemasakan cili di peringkat molekul. |
format |
Article |
author |
Zamri Zainal, |
spellingShingle |
Zamri Zainal, Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili |
author_facet |
Zamri Zainal, |
author_sort |
Zamri Zainal, |
title |
Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili |
title_short |
Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili |
title_full |
Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili |
title_fullStr |
Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili |
title_full_unstemmed |
Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili |
title_sort |
pengklonan cdna berkait pemasakan buah cili |
publisher |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2002 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/3836/ http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol31_2002/vol31_02page189-196.html |
_version_ |
1643735865918226432 |