Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak

Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk m...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Yusof, Noorsyam, Abd Razak, Nur Illani
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/1/104470.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
Description
Summary:Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk memupuk hubungan sosial yang positif dalam kalangan masyarakat, sekaligus menyokong pembangunan masyarakat yang lebih mampan. Inisiatif ini bukan sahaja memfokuskan kepada aspek bekalan makanan, tetapi juga memberikan sumbangan besar dalam memperkukuh jaringan sosial dan kesedaran terhadap kelestarian alam sekitar. Keselamatan makanan merupakan satu isu global yang semakin mendesak perhatian pelbagai pihak di seluruh dunia. Akses yang stabil dan mencukupi kepada sumber makanan yang berkualiti dan bernutrisi adalah asas kepada pelaksanaan kebun komuniti. Kebun komuniti berfungsi bukan sahaja untuk menangani isu kekurangan makanan tetapi juga untuk mengatasi ketergantungan terhadap makanan yang diimport dari luar negara. Dengan menyediakan alternatif kepada pasaran makanan luar, kebun komuniti membantu memastikan masyarakat setempat mempunyai akses kepada makanan yang segar dan berkhasiat. Selain daripada mengurangkan kebergantungan kepada import makanan, kebun komuniti.