Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak

Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk m...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Yusof, Noorsyam, Abd Razak, Nur Illani
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/1/104470.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.104470
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.1044702024-10-08T23:26:06Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/ Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak Yusof, Noorsyam Abd Razak, Nur Illani Q Science (General) Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk memupuk hubungan sosial yang positif dalam kalangan masyarakat, sekaligus menyokong pembangunan masyarakat yang lebih mampan. Inisiatif ini bukan sahaja memfokuskan kepada aspek bekalan makanan, tetapi juga memberikan sumbangan besar dalam memperkukuh jaringan sosial dan kesedaran terhadap kelestarian alam sekitar. Keselamatan makanan merupakan satu isu global yang semakin mendesak perhatian pelbagai pihak di seluruh dunia. Akses yang stabil dan mencukupi kepada sumber makanan yang berkualiti dan bernutrisi adalah asas kepada pelaksanaan kebun komuniti. Kebun komuniti berfungsi bukan sahaja untuk menangani isu kekurangan makanan tetapi juga untuk mengatasi ketergantungan terhadap makanan yang diimport dari luar negara. Dengan menyediakan alternatif kepada pasaran makanan luar, kebun komuniti membantu memastikan masyarakat setempat mempunyai akses kepada makanan yang segar dan berkhasiat. Selain daripada mengurangkan kebergantungan kepada import makanan, kebun komuniti. Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/1/104470.pdf Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak. (2024) Epitome of Nature (EON) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Epitome_of_Nature_=28EON=29/>. ISSN 2773-5869
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Q Science (General)
spellingShingle Q Science (General)
Yusof, Noorsyam
Abd Razak, Nur Illani
Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak
description Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk memupuk hubungan sosial yang positif dalam kalangan masyarakat, sekaligus menyokong pembangunan masyarakat yang lebih mampan. Inisiatif ini bukan sahaja memfokuskan kepada aspek bekalan makanan, tetapi juga memberikan sumbangan besar dalam memperkukuh jaringan sosial dan kesedaran terhadap kelestarian alam sekitar. Keselamatan makanan merupakan satu isu global yang semakin mendesak perhatian pelbagai pihak di seluruh dunia. Akses yang stabil dan mencukupi kepada sumber makanan yang berkualiti dan bernutrisi adalah asas kepada pelaksanaan kebun komuniti. Kebun komuniti berfungsi bukan sahaja untuk menangani isu kekurangan makanan tetapi juga untuk mengatasi ketergantungan terhadap makanan yang diimport dari luar negara. Dengan menyediakan alternatif kepada pasaran makanan luar, kebun komuniti membantu memastikan masyarakat setempat mempunyai akses kepada makanan yang segar dan berkhasiat. Selain daripada mengurangkan kebergantungan kepada import makanan, kebun komuniti.
format Article
author Yusof, Noorsyam
Abd Razak, Nur Illani
author_facet Yusof, Noorsyam
Abd Razak, Nur Illani
author_sort Yusof, Noorsyam
title Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak
title_short Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak
title_full Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak
title_fullStr Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak
title_full_unstemmed Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak
title_sort kelestarian makanan melalui kebun komuniti / noorsyam yusof and nur illani abd razak
publisher Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
publishDate 2024
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/1/104470.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/
_version_ 1814058565840666624