Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak
Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk m...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/1/104470.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
id |
my.uitm.ir.104470 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.1044702024-10-08T23:26:06Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/ Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak Yusof, Noorsyam Abd Razak, Nur Illani Q Science (General) Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk memupuk hubungan sosial yang positif dalam kalangan masyarakat, sekaligus menyokong pembangunan masyarakat yang lebih mampan. Inisiatif ini bukan sahaja memfokuskan kepada aspek bekalan makanan, tetapi juga memberikan sumbangan besar dalam memperkukuh jaringan sosial dan kesedaran terhadap kelestarian alam sekitar. Keselamatan makanan merupakan satu isu global yang semakin mendesak perhatian pelbagai pihak di seluruh dunia. Akses yang stabil dan mencukupi kepada sumber makanan yang berkualiti dan bernutrisi adalah asas kepada pelaksanaan kebun komuniti. Kebun komuniti berfungsi bukan sahaja untuk menangani isu kekurangan makanan tetapi juga untuk mengatasi ketergantungan terhadap makanan yang diimport dari luar negara. Dengan menyediakan alternatif kepada pasaran makanan luar, kebun komuniti membantu memastikan masyarakat setempat mempunyai akses kepada makanan yang segar dan berkhasiat. Selain daripada mengurangkan kebergantungan kepada import makanan, kebun komuniti. Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/1/104470.pdf Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak. (2024) Epitome of Nature (EON) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Epitome_of_Nature_=28EON=29/>. ISSN 2773-5869 |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
Q Science (General) |
spellingShingle |
Q Science (General) Yusof, Noorsyam Abd Razak, Nur Illani Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak |
description |
Kebun komuniti adalah satu inisiatif awam yang semakin mendapat perhatian di Malaysia sebagai usaha untuk meningkatkan keselamatan makanan dalam kalangan komuniti setempat. Selain daripada menyediakan sumber bekalan makanan yang segar dan berkhasiat, kebun komuniti berfungsi sebagai platform untuk memupuk hubungan sosial yang positif dalam kalangan masyarakat, sekaligus menyokong pembangunan masyarakat yang lebih mampan. Inisiatif ini bukan sahaja memfokuskan kepada aspek bekalan makanan, tetapi juga memberikan sumbangan besar dalam memperkukuh jaringan sosial dan kesedaran terhadap kelestarian alam sekitar. Keselamatan makanan merupakan satu isu global yang semakin mendesak perhatian pelbagai pihak di seluruh dunia. Akses yang stabil dan mencukupi kepada sumber makanan yang berkualiti dan bernutrisi adalah asas kepada pelaksanaan kebun komuniti. Kebun komuniti berfungsi bukan sahaja untuk menangani isu kekurangan makanan tetapi juga untuk mengatasi ketergantungan terhadap makanan yang diimport dari luar negara. Dengan menyediakan alternatif kepada pasaran makanan luar, kebun komuniti membantu memastikan masyarakat setempat mempunyai akses kepada makanan yang segar dan berkhasiat. Selain daripada mengurangkan kebergantungan kepada import makanan, kebun komuniti. |
format |
Article |
author |
Yusof, Noorsyam Abd Razak, Nur Illani |
author_facet |
Yusof, Noorsyam Abd Razak, Nur Illani |
author_sort |
Yusof, Noorsyam |
title |
Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak |
title_short |
Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak |
title_full |
Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak |
title_fullStr |
Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak |
title_full_unstemmed |
Kelestarian makanan melalui kebun komuniti / Noorsyam Yusof and Nur Illani Abd Razak |
title_sort |
kelestarian makanan melalui kebun komuniti / noorsyam yusof and nur illani abd razak |
publisher |
Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan |
publishDate |
2024 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/1/104470.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104470/ |
_version_ |
1814058565840666624 |