Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad

Makanan laut merupakan antara sumber protein utama dalam diet manusia. Rakyat Malaysia adalah antara pengguna ikan terbanyak di dunia. Dengan populasi lebih 32 juta penduduk, kadar penggunaan ikan di Malaysia telah meningkat kepada 59 kg per kapita pada 2016 (FAO, 2020). Pengambilan makanan laut ada...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mohamad, Nurliyana
Format: Article
Language:English
Published: UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2022
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69644/1/69644.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69644/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.69644
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.696442022-11-09T04:54:30Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69644/ Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad Mohamad, Nurliyana AP Periodicals Periodicals. Societies PN Literature (General) Makanan laut merupakan antara sumber protein utama dalam diet manusia. Rakyat Malaysia adalah antara pengguna ikan terbanyak di dunia. Dengan populasi lebih 32 juta penduduk, kadar penggunaan ikan di Malaysia telah meningkat kepada 59 kg per kapita pada 2016 (FAO, 2020). Pengambilan makanan laut adalah penting untuk diet yang sihat dan seimbang. Bagaimanapun, pengguna ikan terdedah kepada risiko mendapat penyakit daripada makanan laut. Di habitat asal, hidupan laut sentiasa terdedah kepada pelbagai jenis patogen seperti virus, bakteria dan kulat. Patogen-patogen ini boleh menyebabkan penyakit kepada hidupan laut yang membawa kepada morbiditi (keadaan yang tidak sihat) dan juga kematian. Morbiditi dan kematian hidupan laut yang diternak akan mengakibatkan kerugian masa dan wang ringgit yang besar kepada penternak. Selain daripada mengakibatkan kematian ternakan laut dan kerugian ekonomi kepada penternak dan negara, sesetengah patogen hidupan laut juga bersifat zonosis. Zoonosis adalah penyakit yang boleh menular daripada haiwan kepada manusia atau manusia kepada haiwan. Penyakit zoonosis ini boleh membawa kepada penyakit ringan dan juga serius yang boleh mengakibatkan kematian manusia. UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2022-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69644/1/69644.pdf Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad. (2022) Epitome of Nature (EON). ISSN 2773-5869
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic AP Periodicals
Periodicals. Societies
PN Literature (General)
spellingShingle AP Periodicals
Periodicals. Societies
PN Literature (General)
Mohamad, Nurliyana
Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad
description Makanan laut merupakan antara sumber protein utama dalam diet manusia. Rakyat Malaysia adalah antara pengguna ikan terbanyak di dunia. Dengan populasi lebih 32 juta penduduk, kadar penggunaan ikan di Malaysia telah meningkat kepada 59 kg per kapita pada 2016 (FAO, 2020). Pengambilan makanan laut adalah penting untuk diet yang sihat dan seimbang. Bagaimanapun, pengguna ikan terdedah kepada risiko mendapat penyakit daripada makanan laut. Di habitat asal, hidupan laut sentiasa terdedah kepada pelbagai jenis patogen seperti virus, bakteria dan kulat. Patogen-patogen ini boleh menyebabkan penyakit kepada hidupan laut yang membawa kepada morbiditi (keadaan yang tidak sihat) dan juga kematian. Morbiditi dan kematian hidupan laut yang diternak akan mengakibatkan kerugian masa dan wang ringgit yang besar kepada penternak. Selain daripada mengakibatkan kematian ternakan laut dan kerugian ekonomi kepada penternak dan negara, sesetengah patogen hidupan laut juga bersifat zonosis. Zoonosis adalah penyakit yang boleh menular daripada haiwan kepada manusia atau manusia kepada haiwan. Penyakit zoonosis ini boleh membawa kepada penyakit ringan dan juga serius yang boleh mengakibatkan kematian manusia.
format Article
author Mohamad, Nurliyana
author_facet Mohamad, Nurliyana
author_sort Mohamad, Nurliyana
title Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad
title_short Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad
title_full Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad
title_fullStr Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad
title_full_unstemmed Selamatkah makanan laut? / Dr Nurliyana Mohamad
title_sort selamatkah makanan laut? / dr nurliyana mohamad
publisher UiTM Cawangan Negeri Sembilan
publishDate 2022
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69644/1/69644.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69644/
_version_ 1751539958864150528