Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar

Roti adalah makanan yang tidak asing lagi di negara kita. Pelbagai menu dan resipi berasaskan roti wujud akibat permintaan yang tinggi biar pun gandum bukanlah tanaman kontan di negara kita. Gandum mengandungi gluten. Gluten pula terdiri daripada dua protein khas iaitu glutenin dan gliadin. Kedua-du...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor, Muhsain, Siti Nur Fadzilah, Mokhtar, Nur ‘Ainun
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90839/1/90839.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90839/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.90839
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.908392024-03-19T05:06:00Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90839/ Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor Muhsain, Siti Nur Fadzilah Mokhtar, Nur ‘Ainun Collections of general literature Roti adalah makanan yang tidak asing lagi di negara kita. Pelbagai menu dan resipi berasaskan roti wujud akibat permintaan yang tinggi biar pun gandum bukanlah tanaman kontan di negara kita. Gandum mengandungi gluten. Gluten pula terdiri daripada dua protein khas iaitu glutenin dan gliadin. Kedua-dua jenis protein inilah yang membentuk gluten apabila gandum bercampur dengan air, lalu menjadikan strukturnya melekat dan bersifat kenyal. Disebabkan itu, tepung gandum adalah tepung yang paling sesuai dijadikan roti. Walau bagaimana pun, tidak semua orang dapat mencernakan unsur gluten di dalam roti secara optimum. Apabila ini berlaku, pelbagai simptom kesihatan akan muncul dan mengganggu urusan kehidupan seharian. Sebagai contoh, kembung perut, rasa sebu, loya, ruamruam gatal, cirit-birit atau pun sembelit. Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024-01 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90839/1/90839.pdf Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar. (2024) Epitome of Nature (EON) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Epitome_of_Nature_=28EON=29/>. ISSN 2773-5869
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Collections of general literature
spellingShingle Collections of general literature
Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor
Muhsain, Siti Nur Fadzilah
Mokhtar, Nur ‘Ainun
Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar
description Roti adalah makanan yang tidak asing lagi di negara kita. Pelbagai menu dan resipi berasaskan roti wujud akibat permintaan yang tinggi biar pun gandum bukanlah tanaman kontan di negara kita. Gandum mengandungi gluten. Gluten pula terdiri daripada dua protein khas iaitu glutenin dan gliadin. Kedua-dua jenis protein inilah yang membentuk gluten apabila gandum bercampur dengan air, lalu menjadikan strukturnya melekat dan bersifat kenyal. Disebabkan itu, tepung gandum adalah tepung yang paling sesuai dijadikan roti. Walau bagaimana pun, tidak semua orang dapat mencernakan unsur gluten di dalam roti secara optimum. Apabila ini berlaku, pelbagai simptom kesihatan akan muncul dan mengganggu urusan kehidupan seharian. Sebagai contoh, kembung perut, rasa sebu, loya, ruamruam gatal, cirit-birit atau pun sembelit.
format Article
author Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor
Muhsain, Siti Nur Fadzilah
Mokhtar, Nur ‘Ainun
author_facet Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor
Muhsain, Siti Nur Fadzilah
Mokhtar, Nur ‘Ainun
author_sort Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor
title Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar
title_short Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar
title_full Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar
title_fullStr Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar
title_full_unstemmed Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar
title_sort roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / wan nordini hasnor wan ismail, siti nur fadzilah muhsain and nur ‘ainun mokhtar
publisher Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
publishDate 2024
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90839/1/90839.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90839/
_version_ 1794641324151930880