Kajian sebatian-sebatian meruap dan tidak meruap dari beberapa jenis cendawan boleh dimakan
Kajian ini merupakan kajian sebatian-sebatian meruap dan tidak meruap dari beberapa jenis cendawan boleh dimakan. Cendawan yang dikaji terdiri daripada cendawan jenis Shiitake dan cendawan jenis Telinga Kera. Sebatian meruap di dalam setiap jenis sampel cendawan ini dipisahkan melalui teknik peny...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2008
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20458/1/Kajian%20sebatian-sebatian%20meruap.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20458/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sabah |
Language: | English |
Summary: | Kajian ini merupakan kajian sebatian-sebatian meruap dan tidak meruap dari beberapa
jenis cendawan boleh dimakan. Cendawan yang dikaji terdiri daripada cendawan jenis
Shiitake dan cendawan jenis Telinga Kera. Sebatian meruap di dalam setiap jenis
sampel cendawan ini dipisahkan melalui teknik penyulingan Lickens-Nickerson, dan
penentuan sebatian perasa dalam cendawan Shiitake dilakukan dengan menggunakan
alat gas kromatografi-pengesan nyalaan ion atau GC-FID. Begitu juga bagi cendawan
Telinga Kera yang mengandungi sebatian meruap turut dikenalpasti dengan
menggunakan alat instrumentasi yang sama. Kandungan sebatian tidak meruap di
dalam setiap jenis sampel cendawan ditentukan atau dikenalpasti menggunakan alat
cecair kromatografi-spektrometer jisim atau LC-MS. Kedua-dua jenis sampel
cendawan ini menunjukkan kandungan sebatian tidak meruap yang berbeza dari segi
kandungan gula boleh larutnya. |
---|