Kajian sebatian-sebatian meruap dan tidak meruap dari beberapa jenis cendawan boleh dimakan

Kajian ini merupakan kajian sebatian-sebatian meruap dan tidak meruap dari beberapa jenis cendawan boleh dimakan. Cendawan yang dikaji terdiri daripada cendawan jenis Shiitake dan cendawan jenis Telinga Kera. Sebatian meruap di dalam setiap jenis sampel cendawan ini dipisahkan melalui teknik peny...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Sharifah Lizawati Sharif Shamsuddin
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20458/1/Kajian%20sebatian-sebatian%20meruap.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20458/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Malaysia Sabah
Language: English
Description
Summary:Kajian ini merupakan kajian sebatian-sebatian meruap dan tidak meruap dari beberapa jenis cendawan boleh dimakan. Cendawan yang dikaji terdiri daripada cendawan jenis Shiitake dan cendawan jenis Telinga Kera. Sebatian meruap di dalam setiap jenis sampel cendawan ini dipisahkan melalui teknik penyulingan Lickens-Nickerson, dan penentuan sebatian perasa dalam cendawan Shiitake dilakukan dengan menggunakan alat gas kromatografi-pengesan nyalaan ion atau GC-FID. Begitu juga bagi cendawan Telinga Kera yang mengandungi sebatian meruap turut dikenalpasti dengan menggunakan alat instrumentasi yang sama. Kandungan sebatian tidak meruap di dalam setiap jenis sampel cendawan ditentukan atau dikenalpasti menggunakan alat cecair kromatografi-spektrometer jisim atau LC-MS. Kedua-dua jenis sampel cendawan ini menunjukkan kandungan sebatian tidak meruap yang berbeza dari segi kandungan gula boleh larutnya.