Pengenalpastian polifenol daripada Camellia sinensis (Teh)
Camellia sinensis atau lebih dikenali sebagai teh adalah salah satu minuman yang terkenal di dunia. C. merupakan spesies yang kaya dengan polifenol. Polifenol merupakan molekul semulajadi yang mengandungi satu atau lebih daripada satu gelang hidroksilik. Objektifkajian ini adalah untuk mengenalpa...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2008
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20509/1/Pengenalpastian%20polifenol.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20509/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sabah |
Language: | English |
Summary: | Camellia sinensis atau lebih dikenali sebagai teh adalah salah satu minuman yang
terkenal di dunia. C. merupakan spesies yang kaya dengan polifenol. Polifenol merupakan
molekul semulajadi yang mengandungi satu atau lebih daripada satu gelang hidroksilik.
Objektifkajian ini adalah untuk mengenalpasti kandungan polifenol dan mengkaji aktiviti
antioksida pada C .. Sampel C. diambil dan Ladang Teh Sabah. Metanol digunakan
sebagai pelarut semasa proses pengekstrakan dilakukan. Penyaringan fitokimia dilakukan
untuk mengenalpasti kandungan polifenol C .. Manakala ujian antioksida dilakukan untuk
mengkaji aktiviti antioksida pada C .. Teh organik menghasilkan 3.53g jisirn ekstrak
selepas pegekstrakan. Manakala teh bukan organik menghasilkan 3.29g jisim ekstrak.
Penyaringan fitokirnia menunjukkan kehadiran sebatian fenolik, flavonol.
leukoantosianin, polifenol dan katekin pada kedua-dua sampel ini. Ujian antioksida pula
menunjukkan bahawa teh organik mempunyai aktiviti antioksida yang lebih baik
berbanding teh bukan organik. |
---|