Voltammetric studies of reactive black 5 and its application in wastewater from batik industry

Pewarna azo dan reaktif merupakan dua kelas pewarna organik digunakan secara meluas dalam pelbagai aplikasi terutamanya industri pembuatan batik. Pewarna Black 5 Reaktif (RB5) dikategorikan dalam pewarna azo vinylsulfonat disebabkan kewujudan ikatan –N=N- yang bergabung dengan vinylsulfonat sebag...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Zainudin, Nur Syamimi
Format: Thesis
Language:English
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/36436/1/Dr._Nur_Syamimi_Zainudin_TSTZ_%28NN24%29.pdf
http://eprints.usm.my/36436/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sains Malaysia
Language: English
Description
Summary:Pewarna azo dan reaktif merupakan dua kelas pewarna organik digunakan secara meluas dalam pelbagai aplikasi terutamanya industri pembuatan batik. Pewarna Black 5 Reaktif (RB5) dikategorikan dalam pewarna azo vinylsulfonat disebabkan kewujudan ikatan –N=N- yang bergabung dengan vinylsulfonat sebagai kumpulan reaktif. Pembentukan amine aromatik yang bersifat karsinogen hasil daripada proses penurunan kumpulan azo memberi risiko pengumpulan bio dalam rantai makanan manakala pewarna reaktif mempunyai jangka hayat yang lama dalam persekitaran. Pelbagai kaedah telah digunakan untuk penentuan pewarna seperti kromatografi dan elektroforesis kapilari (CE) tetapi kaedah-kaedah tersebut kompleks dan mempunyai kos peralatan yang tinggi, keperluan dan kepelbagaian yang tinggi terhadap bahan kimia dan penyediaan sampel, penyelanggaraan serta pekerja mahir. Azo and reactive dyes are two classes of organic dye mostly used in various applications especially in batik industry. Reactive Black 5 (RB5) dye is categorized in vinylsulphonate azo dye group due to the presence of –N=N- bonds combined with vinylsulphone as the reactive group. The production of carcinogenic aromatic amines, resulted from azo reduction has a significant risk of bioaccumulation in the food chains whereas reactive dyes have a long half-life in environment. Various methods have been used for dye measurements such as a chromatography and capillary electrophoresis (CE) but they are well-known for their complex and high cost instrumentation, high and multiple requirements on chemicals and sample preparation, maintenance and skilled labour.