Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan
Dalam kajian ini, kulat Aspergillus niger dikultur dalam kelalang goncangan 250ml selama 40 jam menggunakan substrat tepung ubi kayu dengan mengkaji beberapa parameter yang berbeza. Didapati penghasilan enzim yang optimum oleh A.niger diperolehi apabila menggunakan 10% kepekatan substrat tepung ubi...
Saved in:
Main Authors: | , , , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM
1992
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/1/NormahNorbib1992_BeberapaParameterPenghasilanEnzim.pdf http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Malaysia |
Language: | English |
id |
my.utm.4835 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.utm.48352010-06-01T03:21:10Z http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/ Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan Norbib, Normah Abdul Rahman, Badarulhisam Abdul Latif, Fazilah Kamal, Mohd Nazlee Sarmidi, Mohamad Roji Mat, Hanapi T Technology (General) Dalam kajian ini, kulat Aspergillus niger dikultur dalam kelalang goncangan 250ml selama 40 jam menggunakan substrat tepung ubi kayu dengan mengkaji beberapa parameter yang berbeza. Didapati penghasilan enzim yang optimum oleh A.niger diperolehi apabila menggunakan 10% kepekatan substrat tepung ubi kayu (berat per isipadu), pengkulturran pada pH 3.5, 0.20g/150mL magnesium sulfat, 0.10g/150mL kalium hidrogen fosfat, 0.63g/ml amonium nitrat, 0.33g/150ml ekstrak yis, suhu pengkulturan 55 C dan saiz inokulum satu coretan. Aktiviti enzim adalah tinggi berbanding lain-lain parameter yang telah dikaji. Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM 1992 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/1/NormahNorbib1992_BeberapaParameterPenghasilanEnzim.pdf Norbib, Normah and Abdul Rahman, Badarulhisam and Abdul Latif, Fazilah and Kamal, Mohd Nazlee and Sarmidi, Mohamad Roji and Mat, Hanapi (1992) Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan. Seminar Penyelidikan Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli . |
institution |
Universiti Teknologi Malaysia |
building |
UTM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Malaysia |
content_source |
UTM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.utm.my/ |
language |
English |
topic |
T Technology (General) |
spellingShingle |
T Technology (General) Norbib, Normah Abdul Rahman, Badarulhisam Abdul Latif, Fazilah Kamal, Mohd Nazlee Sarmidi, Mohamad Roji Mat, Hanapi Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan |
description |
Dalam kajian ini, kulat Aspergillus niger dikultur dalam kelalang goncangan 250ml selama 40 jam menggunakan substrat tepung ubi kayu dengan mengkaji beberapa parameter yang berbeza. Didapati penghasilan enzim yang optimum oleh A.niger diperolehi apabila menggunakan 10% kepekatan substrat tepung ubi kayu (berat per isipadu), pengkulturran pada pH 3.5, 0.20g/150mL magnesium sulfat, 0.10g/150mL kalium hidrogen fosfat, 0.63g/ml amonium nitrat, 0.33g/150ml ekstrak yis, suhu pengkulturan 55 C dan saiz inokulum satu coretan. Aktiviti enzim adalah tinggi berbanding lain-lain parameter yang telah dikaji. |
format |
Article |
author |
Norbib, Normah Abdul Rahman, Badarulhisam Abdul Latif, Fazilah Kamal, Mohd Nazlee Sarmidi, Mohamad Roji Mat, Hanapi |
author_facet |
Norbib, Normah Abdul Rahman, Badarulhisam Abdul Latif, Fazilah Kamal, Mohd Nazlee Sarmidi, Mohamad Roji Mat, Hanapi |
author_sort |
Norbib, Normah |
title |
Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan |
title_short |
Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan |
title_full |
Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan |
title_fullStr |
Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan |
title_full_unstemmed |
Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan |
title_sort |
beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan |
publisher |
Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM |
publishDate |
1992 |
url |
http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/1/NormahNorbib1992_BeberapaParameterPenghasilanEnzim.pdf http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/ |
_version_ |
1643644160419299328 |