Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan
Kajian ini mengenai ilmu perubatan Melayu yang merupakan warisan peninggalan nenek moyang dalam bidang kebudayaan. Oleh kerana, masyarakat Melayu juga dikenali sebagai masyarakat yang kaya dengan ilmu pengetahuan seperti kaedah pembuatan ubat, merawat, penyediaan bahan, pemerolehan ilmu dari p...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2021
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/16697/1/47710-154487-1-SM.pdf http://journalarticle.ukm.my/16697/ https://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/1390 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
Language: | English |
id |
my-ukm.journal.16697 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.166972021-06-04T16:23:04Z http://journalarticle.ukm.my/16697/ Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan Jacqlyn Patricia Anak Jelani, Salmah Jan Noor Muhammad, Kajian ini mengenai ilmu perubatan Melayu yang merupakan warisan peninggalan nenek moyang dalam bidang kebudayaan. Oleh kerana, masyarakat Melayu juga dikenali sebagai masyarakat yang kaya dengan ilmu pengetahuan seperti kaedah pembuatan ubat, merawat, penyediaan bahan, pemerolehan ilmu dari pelbagai sehingga kepada penanaman tumbuh-tumbuhan bagi tujuan perubatan. Justeru, objektif kajian ini ialah mengenal pasti dan membincangkan keistimewaan dan kearifan tempatan tentang penggunaan buah-buahan dalam ilmu perubatan Melayu. Kajian ini akan menggunakan Antropologi Perubatan yang diperkenalkan oleh Hashim Awang A.R (1990) yang mempunyai tiga subbidang utama iaitu eknologi perubatan, etnopsikiatri dan etno perubatan sebagai pengukuhan kajian ini. Dapatan menunjukkan bahawa terdapat buah-buahan yang digunakan oleh masyarakat Melayu bagi membantu dalam mengubati penyakit dan ada juga menggunakannya untuk tujuan perniagaan. Selain itu, didapati bahawa buah limau nipis paling banyak digunakan merawat penyakit dalam Kitab Tib Muzium Terengganu. Buah-buahan ini sememangnya mudah diperoleh kerana ditanam di persekitaran perumahan. Penggunaan buah-buahan untuk tujuan pengubatan dalam teks ilmu perubatan ini dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti kepercayaan kepada animisme, adat dan budaya selain bentuk fizikal buah-buahan yang sering dikaitkan dengan alam semulajadi dan kehidupan manusia. Sehubungan dengan itu, adalah diharapkan kajian ini memberikan manfaat kepada pengkaji antropologi dan pengamal perubatan, untuk mendalami ilmu perubatan Melayu dengan mengkaji dan menggabungkan perubatan moden dan tradisional dalam bidang perubatan. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2021 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/16697/1/47710-154487-1-SM.pdf Jacqlyn Patricia Anak Jelani, and Salmah Jan Noor Muhammad, (2021) Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan. Jurnal Melayu, 20 (1). pp. 93-108. ISSN 1675-7513 https://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/1390 |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Kajian ini mengenai ilmu perubatan Melayu yang merupakan warisan peninggalan nenek moyang
dalam bidang kebudayaan. Oleh kerana, masyarakat Melayu juga dikenali sebagai masyarakat
yang kaya dengan ilmu pengetahuan seperti kaedah pembuatan ubat, merawat, penyediaan bahan,
pemerolehan ilmu dari pelbagai sehingga kepada penanaman tumbuh-tumbuhan bagi tujuan
perubatan. Justeru, objektif kajian ini ialah mengenal pasti dan membincangkan keistimewaan dan
kearifan tempatan tentang penggunaan buah-buahan dalam ilmu perubatan Melayu. Kajian ini
akan menggunakan Antropologi Perubatan yang diperkenalkan oleh Hashim Awang A.R (1990)
yang mempunyai tiga subbidang utama iaitu eknologi perubatan, etnopsikiatri dan etno perubatan
sebagai pengukuhan kajian ini. Dapatan menunjukkan bahawa terdapat buah-buahan yang
digunakan oleh masyarakat Melayu bagi membantu dalam mengubati penyakit dan ada juga
menggunakannya untuk tujuan perniagaan. Selain itu, didapati bahawa buah limau nipis paling
banyak digunakan merawat penyakit dalam Kitab Tib Muzium Terengganu. Buah-buahan ini
sememangnya mudah diperoleh kerana ditanam di persekitaran perumahan. Penggunaan buah-buahan untuk tujuan pengubatan dalam teks ilmu perubatan ini dipengaruhi oleh beberapa faktor
seperti kepercayaan kepada animisme, adat dan budaya selain bentuk fizikal buah-buahan yang
sering dikaitkan dengan alam semulajadi dan kehidupan manusia. Sehubungan dengan itu, adalah
diharapkan kajian ini memberikan manfaat kepada pengkaji antropologi dan pengamal perubatan,
untuk mendalami ilmu perubatan Melayu dengan mengkaji dan menggabungkan perubatan moden
dan tradisional dalam bidang perubatan. |
format |
Article |
author |
Jacqlyn Patricia Anak Jelani, Salmah Jan Noor Muhammad, |
spellingShingle |
Jacqlyn Patricia Anak Jelani, Salmah Jan Noor Muhammad, Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan |
author_facet |
Jacqlyn Patricia Anak Jelani, Salmah Jan Noor Muhammad, |
author_sort |
Jacqlyn Patricia Anak Jelani, |
title |
Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan |
title_short |
Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan |
title_full |
Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan |
title_fullStr |
Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan |
title_full_unstemmed |
Keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat Melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan |
title_sort |
keistimewaan dan kearifan tempatan masyarakat melayu menggunakan buah-buahan dalam ilmu perubatan |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2021 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/16697/1/47710-154487-1-SM.pdf http://journalarticle.ukm.my/16697/ https://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/1390 |
_version_ |
1702170865352835072 |