Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya

Ubat-ubatan daripada sumber tumbuhan banyak digunakan oleh wanita semasa mengandung, bersalin dan dalam pantang Tujuan mereka menggunakan ubatan di masa-masa tersebut adalah untuk menghindari daripada keguguran, mempermudahkan proses bersalin dan mengembalikan kesihatan diri kepada keadaan asal sert...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Aishah@Eshah Haji Mohamed, Abd.Aziz Hj.Bidin
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan 2011
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3189/1/4.pdf
http://journalarticle.ukm.my/3189/
http://www.ukm.my/e-melayu
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Kebangsaan Malaysia
Language: English
id my-ukm.journal.3189
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.31892016-12-14T06:33:53Z http://journalarticle.ukm.my/3189/ Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya Aishah@Eshah Haji Mohamed, Abd.Aziz Hj.Bidin, Ubat-ubatan daripada sumber tumbuhan banyak digunakan oleh wanita semasa mengandung, bersalin dan dalam pantang Tujuan mereka menggunakan ubatan di masa-masa tersebut adalah untuk menghindari daripada keguguran, mempermudahkan proses bersalin dan mengembalikan kesihatan diri kepada keadaan asal serta kesihatan bayi terjaga. Makalah ini mempunyai tiga tujuan utama, iaitu (a) mengenalpasti tumbuhan ubatan yang digunakan oleh wanita semasa bersalin dan semasa dalam pantang (b) alasan mereka menggunakan ubatan tersebut dan (c) kesan penggunaan tumbuhan ubatan tersebut dari pada sudut budaya Melayu. Asas perbincangan ini ialah data daripada pemerhatian dan temu bual mendalam dengan 30 orang wanita Melayu yang pernah bersalin serta lima orang bidan kampung di Kelantan hasil kajian yang dilakukan pada tahun 2007 hingga ke 2009. Didapati kepercayaan tentang keseimbangan tubuh, magis dan nilai mempengaruhi mereka dari segi penggunaan tumbuhan ubatan. Buah kembang semangkuk dan minyak kelapa banyak digunakan untuk memudahkan proses bersalin. Bahan daripada tumbuhan yang mempunyai rasa pahit dan pedas (seperti rempah ratus, kunyit dan halia) banyak digunakan dalam rebusan air hangat untuk diminum, dimakan mentah atau digunakan sebagai bahan untuk disapu ke tubuh semasa dalam pantang selepas bersalin. Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan 2011 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/3189/1/4.pdf Aishah@Eshah Haji Mohamed, and Abd.Aziz Hj.Bidin, (2011) Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya. Jurnal Melayu, 7 . pp. 121-146. ISSN 1675-7513 http://www.ukm.my/e-melayu
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Perpustakaan Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Ubat-ubatan daripada sumber tumbuhan banyak digunakan oleh wanita semasa mengandung, bersalin dan dalam pantang Tujuan mereka menggunakan ubatan di masa-masa tersebut adalah untuk menghindari daripada keguguran, mempermudahkan proses bersalin dan mengembalikan kesihatan diri kepada keadaan asal serta kesihatan bayi terjaga. Makalah ini mempunyai tiga tujuan utama, iaitu (a) mengenalpasti tumbuhan ubatan yang digunakan oleh wanita semasa bersalin dan semasa dalam pantang (b) alasan mereka menggunakan ubatan tersebut dan (c) kesan penggunaan tumbuhan ubatan tersebut dari pada sudut budaya Melayu. Asas perbincangan ini ialah data daripada pemerhatian dan temu bual mendalam dengan 30 orang wanita Melayu yang pernah bersalin serta lima orang bidan kampung di Kelantan hasil kajian yang dilakukan pada tahun 2007 hingga ke 2009. Didapati kepercayaan tentang keseimbangan tubuh, magis dan nilai mempengaruhi mereka dari segi penggunaan tumbuhan ubatan. Buah kembang semangkuk dan minyak kelapa banyak digunakan untuk memudahkan proses bersalin. Bahan daripada tumbuhan yang mempunyai rasa pahit dan pedas (seperti rempah ratus, kunyit dan halia) banyak digunakan dalam rebusan air hangat untuk diminum, dimakan mentah atau digunakan sebagai bahan untuk disapu ke tubuh semasa dalam pantang selepas bersalin.
format Article
author Aishah@Eshah Haji Mohamed,
Abd.Aziz Hj.Bidin,
spellingShingle Aishah@Eshah Haji Mohamed,
Abd.Aziz Hj.Bidin,
Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya
author_facet Aishah@Eshah Haji Mohamed,
Abd.Aziz Hj.Bidin,
author_sort Aishah@Eshah Haji Mohamed,
title Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya
title_short Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya
title_full Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya
title_fullStr Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya
title_full_unstemmed Wanita Melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya
title_sort wanita melayu dan tumbuhan ubatan : satu analisis budaya
publisher Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan
publishDate 2011
url http://journalarticle.ukm.my/3189/1/4.pdf
http://journalarticle.ukm.my/3189/
http://www.ukm.my/e-melayu
_version_ 1643735636443660288