Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal

Alkohol adalah satu istilah yang sinonim dengan arak, sejenis minuman yang dilarang dalam Islam. Justeru itu, muncul tanggapan bahawa kehadiran etanol yang turut dikenali sebagai alkohol, juga tidak dibenarkan dalam makanan halal. Ini secara tidak langsung menyebabkan kehadiran atau penambahan etano...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ahmad, Anis Najiha, WA, Wan Nadiah
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Perlis 2014
Subjects:
Online Access:http://irep.iium.edu.my/71267/1/81-Article%20Text-164-1-10-20150909.pdf
http://irep.iium.edu.my/71267/
https://jurnalintelek.uitm.edu.my/index.php/main/article/view/81
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Language: English
id my.iium.irep.71267
record_format dspace
spelling my.iium.irep.712672020-02-17T01:30:39Z http://irep.iium.edu.my/71267/ Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal Ahmad, Anis Najiha WA, Wan Nadiah BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TP368 Food processing and manufacture Alkohol adalah satu istilah yang sinonim dengan arak, sejenis minuman yang dilarang dalam Islam. Justeru itu, muncul tanggapan bahawa kehadiran etanol yang turut dikenali sebagai alkohol, juga tidak dibenarkan dalam makanan halal. Ini secara tidak langsung menyebabkan kehadiran atau penambahan etanol dalam makanan menjadi satu isu yang cukup berkontroversi di kalangan pengguna Muslim. Dengan nilai terkini pasaran global makanan halal yang dianggarkan bernilai USD 600 billion dolar, hal ini bukan sahaja merupakan isu agama malahan turut menjadi satu isu ekonomi. Justeru itu, kertas kerja ini dihasilkan untuk menjelaskan mengenai persoalan alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal melalui tinjauan ilmiah. Tinjauan mendapati terdapat perselisihan pendapat di kalangan ulama mengenai status etanol. Ini berbeza dengan kesepakatan ulama tentang pengharaman arak dalam Islam. Terdapat dua pandangan utama dalam kalangan ulama Islam mengenai status etanol. Sebahagian ulama tidak membenarkan etanol. Manakala sebahagian yang lain pula membenarkan kewujudan etanol dengan syarat-syarat tertentu. Ini merujuk kepada bagaimana etanol ini wujud (secara semulajadi atau ditambah untuk membantu pemprosesan makanan) dan peratusan akhirnya dalam makanan dan minuman halal. ************************************************************************* Alcohol is a synonymous term to alcoholic drinks, drinks that are forbidden in Islam. As ethanol is also commonly referred as alcohol, most people assumed that the presence of ethanol is also prohibited in halal foods. This indirectly causes the presence or addition of ethanol to be one of the most controversial issues among Muslim consumers. With sales values of halal food estimated at USD 600 billion globally, this is also an economic as well as a religious issue. Therefore, the objective of this paper is to discuss matters pertaining to alcohol (alcoholic drinks and ethanol) in halal foods by reviewing literatures. Review showed that while alcoholic drinks are totally prohibited in Islam, status of ethanol is different. Some scholars prohibit ethanol, while others allow the presence of ethanol in food or drink with certain conditions. These conditions refer to how ethanol exists (naturally present or added to facilitate food processing) and its final percentage in halal food and drink. Universiti Teknologi MARA, Perlis 2014-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://irep.iium.edu.my/71267/1/81-Article%20Text-164-1-10-20150909.pdf Ahmad, Anis Najiha and WA, Wan Nadiah (2014) Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal. Jurnal Intelek, 9 (1). pp. 40-51. ISSN 2231-7716 E-ISSN 2682-9223 https://jurnalintelek.uitm.edu.my/index.php/main/article/view/81
institution Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
building IIUM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider International Islamic University Malaysia
content_source IIUM Repository (IREP)
url_provider http://irep.iium.edu.my/
language English
topic BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
TP368 Food processing and manufacture
spellingShingle BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
TP368 Food processing and manufacture
Ahmad, Anis Najiha
WA, Wan Nadiah
Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
description Alkohol adalah satu istilah yang sinonim dengan arak, sejenis minuman yang dilarang dalam Islam. Justeru itu, muncul tanggapan bahawa kehadiran etanol yang turut dikenali sebagai alkohol, juga tidak dibenarkan dalam makanan halal. Ini secara tidak langsung menyebabkan kehadiran atau penambahan etanol dalam makanan menjadi satu isu yang cukup berkontroversi di kalangan pengguna Muslim. Dengan nilai terkini pasaran global makanan halal yang dianggarkan bernilai USD 600 billion dolar, hal ini bukan sahaja merupakan isu agama malahan turut menjadi satu isu ekonomi. Justeru itu, kertas kerja ini dihasilkan untuk menjelaskan mengenai persoalan alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal melalui tinjauan ilmiah. Tinjauan mendapati terdapat perselisihan pendapat di kalangan ulama mengenai status etanol. Ini berbeza dengan kesepakatan ulama tentang pengharaman arak dalam Islam. Terdapat dua pandangan utama dalam kalangan ulama Islam mengenai status etanol. Sebahagian ulama tidak membenarkan etanol. Manakala sebahagian yang lain pula membenarkan kewujudan etanol dengan syarat-syarat tertentu. Ini merujuk kepada bagaimana etanol ini wujud (secara semulajadi atau ditambah untuk membantu pemprosesan makanan) dan peratusan akhirnya dalam makanan dan minuman halal. ************************************************************************* Alcohol is a synonymous term to alcoholic drinks, drinks that are forbidden in Islam. As ethanol is also commonly referred as alcohol, most people assumed that the presence of ethanol is also prohibited in halal foods. This indirectly causes the presence or addition of ethanol to be one of the most controversial issues among Muslim consumers. With sales values of halal food estimated at USD 600 billion globally, this is also an economic as well as a religious issue. Therefore, the objective of this paper is to discuss matters pertaining to alcohol (alcoholic drinks and ethanol) in halal foods by reviewing literatures. Review showed that while alcoholic drinks are totally prohibited in Islam, status of ethanol is different. Some scholars prohibit ethanol, while others allow the presence of ethanol in food or drink with certain conditions. These conditions refer to how ethanol exists (naturally present or added to facilitate food processing) and its final percentage in halal food and drink.
format Article
author Ahmad, Anis Najiha
WA, Wan Nadiah
author_facet Ahmad, Anis Najiha
WA, Wan Nadiah
author_sort Ahmad, Anis Najiha
title Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
title_short Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
title_full Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
title_fullStr Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
title_full_unstemmed Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
title_sort alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
publisher Universiti Teknologi MARA, Perlis
publishDate 2014
url http://irep.iium.edu.my/71267/1/81-Article%20Text-164-1-10-20150909.pdf
http://irep.iium.edu.my/71267/
https://jurnalintelek.uitm.edu.my/index.php/main/article/view/81
_version_ 1662753717401681920