Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal
Alkohol adalah satu istilah yang sinonim dengan arak, sejenis minuman yang dilarang dalam Islam. Justeru itu, muncul tanggapan bahawa kehadiran etanol yang turut dikenali sebagai alkohol, juga tidak dibenarkan dalam makanan halal. Ini secara tidak langsung menyebabkan kehadiran atau penambahan etano...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Teknologi MARA, Perlis
2014
|
Subjects: | |
Online Access: | http://irep.iium.edu.my/71267/1/81-Article%20Text-164-1-10-20150909.pdf http://irep.iium.edu.my/71267/ https://jurnalintelek.uitm.edu.my/index.php/main/article/view/81 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Islam Antarabangsa Malaysia |
Language: | English |
id |
my.iium.irep.71267 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
my.iium.irep.712672020-02-17T01:30:39Z http://irep.iium.edu.my/71267/ Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal Ahmad, Anis Najiha WA, Wan Nadiah BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TP368 Food processing and manufacture Alkohol adalah satu istilah yang sinonim dengan arak, sejenis minuman yang dilarang dalam Islam. Justeru itu, muncul tanggapan bahawa kehadiran etanol yang turut dikenali sebagai alkohol, juga tidak dibenarkan dalam makanan halal. Ini secara tidak langsung menyebabkan kehadiran atau penambahan etanol dalam makanan menjadi satu isu yang cukup berkontroversi di kalangan pengguna Muslim. Dengan nilai terkini pasaran global makanan halal yang dianggarkan bernilai USD 600 billion dolar, hal ini bukan sahaja merupakan isu agama malahan turut menjadi satu isu ekonomi. Justeru itu, kertas kerja ini dihasilkan untuk menjelaskan mengenai persoalan alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal melalui tinjauan ilmiah. Tinjauan mendapati terdapat perselisihan pendapat di kalangan ulama mengenai status etanol. Ini berbeza dengan kesepakatan ulama tentang pengharaman arak dalam Islam. Terdapat dua pandangan utama dalam kalangan ulama Islam mengenai status etanol. Sebahagian ulama tidak membenarkan etanol. Manakala sebahagian yang lain pula membenarkan kewujudan etanol dengan syarat-syarat tertentu. Ini merujuk kepada bagaimana etanol ini wujud (secara semulajadi atau ditambah untuk membantu pemprosesan makanan) dan peratusan akhirnya dalam makanan dan minuman halal. ************************************************************************* Alcohol is a synonymous term to alcoholic drinks, drinks that are forbidden in Islam. As ethanol is also commonly referred as alcohol, most people assumed that the presence of ethanol is also prohibited in halal foods. This indirectly causes the presence or addition of ethanol to be one of the most controversial issues among Muslim consumers. With sales values of halal food estimated at USD 600 billion globally, this is also an economic as well as a religious issue. Therefore, the objective of this paper is to discuss matters pertaining to alcohol (alcoholic drinks and ethanol) in halal foods by reviewing literatures. Review showed that while alcoholic drinks are totally prohibited in Islam, status of ethanol is different. Some scholars prohibit ethanol, while others allow the presence of ethanol in food or drink with certain conditions. These conditions refer to how ethanol exists (naturally present or added to facilitate food processing) and its final percentage in halal food and drink. Universiti Teknologi MARA, Perlis 2014-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://irep.iium.edu.my/71267/1/81-Article%20Text-164-1-10-20150909.pdf Ahmad, Anis Najiha and WA, Wan Nadiah (2014) Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal. Jurnal Intelek, 9 (1). pp. 40-51. ISSN 2231-7716 E-ISSN 2682-9223 https://jurnalintelek.uitm.edu.my/index.php/main/article/view/81 |
institution |
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia |
building |
IIUM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
International Islamic University Malaysia |
content_source |
IIUM Repository (IREP) |
url_provider |
http://irep.iium.edu.my/ |
language |
English |
topic |
BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TP368 Food processing and manufacture |
spellingShingle |
BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TP368 Food processing and manufacture Ahmad, Anis Najiha WA, Wan Nadiah Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal |
description |
Alkohol adalah satu istilah yang sinonim dengan arak, sejenis minuman yang dilarang dalam Islam. Justeru itu, muncul tanggapan bahawa kehadiran etanol yang turut dikenali sebagai alkohol, juga tidak dibenarkan dalam makanan halal. Ini secara tidak langsung menyebabkan kehadiran atau penambahan etanol dalam makanan menjadi satu isu yang cukup berkontroversi di kalangan pengguna Muslim. Dengan nilai terkini pasaran global makanan halal yang dianggarkan bernilai USD 600 billion dolar, hal ini bukan sahaja merupakan isu agama malahan turut menjadi satu isu ekonomi. Justeru itu, kertas kerja ini dihasilkan untuk menjelaskan mengenai persoalan alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal melalui tinjauan ilmiah. Tinjauan mendapati terdapat perselisihan pendapat di kalangan ulama mengenai status etanol. Ini berbeza dengan kesepakatan ulama tentang pengharaman arak dalam Islam. Terdapat dua pandangan utama dalam kalangan ulama Islam mengenai status etanol. Sebahagian ulama tidak membenarkan etanol. Manakala sebahagian yang lain pula membenarkan kewujudan etanol dengan syarat-syarat tertentu. Ini merujuk kepada bagaimana etanol ini wujud (secara semulajadi atau ditambah untuk membantu pemprosesan makanan) dan peratusan akhirnya dalam makanan dan minuman halal.
*************************************************************************
Alcohol is a synonymous term to alcoholic drinks, drinks that are forbidden in Islam. As ethanol is also
commonly referred as alcohol, most people assumed that the presence of ethanol is also prohibited in halal
foods. This indirectly causes the presence or addition of ethanol to be one of the most controversial issues
among Muslim consumers. With sales values of halal food estimated at USD 600 billion globally, this is also
an economic as well as a religious issue. Therefore, the objective of this paper is to discuss matters pertaining
to alcohol (alcoholic drinks and ethanol) in halal foods by reviewing literatures. Review showed that while
alcoholic drinks are totally prohibited in Islam, status of ethanol is different. Some scholars prohibit ethanol,
while others allow the presence of ethanol in food or drink with certain conditions. These conditions refer to
how ethanol exists (naturally present or added to facilitate food processing) and its final percentage in halal
food and drink. |
format |
Article |
author |
Ahmad, Anis Najiha WA, Wan Nadiah |
author_facet |
Ahmad, Anis Najiha WA, Wan Nadiah |
author_sort |
Ahmad, Anis Najiha |
title |
Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal |
title_short |
Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal |
title_full |
Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal |
title_fullStr |
Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal |
title_full_unstemmed |
Alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal |
title_sort |
alkohol (arak dan etanol) dalam makanan halal |
publisher |
Universiti Teknologi MARA, Perlis |
publishDate |
2014 |
url |
http://irep.iium.edu.my/71267/1/81-Article%20Text-164-1-10-20150909.pdf http://irep.iium.edu.my/71267/ https://jurnalintelek.uitm.edu.my/index.php/main/article/view/81 |
_version_ |
1662753717401681920 |