Akuakultur peneraju kerterjaminan makanan pada masa hadapan / Muhammad Hafizhullah Anuar and Nurliyana Mohamad
Makanan merupakan keperluan asas bagi semua manusia di muka bumi. Keterjaminan makanan amat penting bagi kelangsungan hidup manusia yang sentiasa bergantung kepada makanan bagi mendapatkan zat-zat dan nutrien untuk terus hidup bagi melaksanakan aktiviti harian. Matlamat Pembangunan Mampan atau lebih...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104433/1/104433.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104433/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
Summary: | Makanan merupakan keperluan asas bagi semua manusia di muka bumi. Keterjaminan makanan amat penting bagi kelangsungan hidup manusia yang sentiasa bergantung kepada makanan bagi mendapatkan zat-zat dan nutrien untuk terus hidup bagi melaksanakan aktiviti harian. Matlamat Pembangunan Mampan atau lebih dikenali sebagai Sustainable Development Goals (SDG) adalah sebuah matlamat yang telah diperkenalkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 2015 bagi membangun serta menangani kemaslahatan global menjelang tahun 2023. Salah satu matlamat ini adalah bagi memastikan kebuluran sifar di seluruh dunia yang telah diletakkan di dalam matlamat yang ke-2. Pada tahun 2022 sahaja statistik kelaparan berterusan dunia adalah dianggarkan berada pada 9.2% iaitu bersamaan dengan 732 juta orang dan 2.4 bilion orang juga mempunyai masalah keselamatan makanan pada skala sederhana hingga teruk (United Nations, 2023). Hal yang serius ini haruslah ditangani segera bagi mencapai matlamat SDG yang telah diperkenalkan oleh PBB. Salah satu industri yang perlu ditekankan bagi mencapai SDG 2 adalah industri akuakultur iaitu sebuah industri dibawah bidang perikanan. |
---|