Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]

Kajian ini dilakukan untuk menganalisa tahap kefahaman dan kesedaran terhadap pemakanan halal dalam kalangan pelajar tahap dua sekolah rendah di negeri Perak. Selain itu, faktor-faktor yang mempengaruhinya juga turut dikenalpasti. Kaedah kajian yang digunakan adalah soal selidik yang terdiri daripad...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Azizan, Azilawati, Saad, Nor Liza, Mohammad, Norleha, Yaacob, Mazlah, Khairudin, Nurkhairizan
Format: Conference or Workshop Item
Language:English
Published: 2012
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50771/1/50771.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50771/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.50771
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.507712021-09-22T01:55:47Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50771/ Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.] Azizan, Azilawati Saad, Nor Liza Mohammad, Norleha Yaacob, Mazlah Khairudin, Nurkhairizan Islamic sociology The practice of Islam. Islam and work The practice of Islam Primary Education Malaysia Kajian ini dilakukan untuk menganalisa tahap kefahaman dan kesedaran terhadap pemakanan halal dalam kalangan pelajar tahap dua sekolah rendah di negeri Perak. Selain itu, faktor-faktor yang mempengaruhinya juga turut dikenalpasti. Kaedah kajian yang digunakan adalah soal selidik yang terdiri daripada empat bahagian utama iaitu demografi, pemahaman konsep, kesedaran memilih dan faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan halal. Data yang dikumpul dianalisis secara diskriptif menggunakan perisian IBM SPSS Statistics 20. Melalui kajian ini didapati tahap kesedaran pelajar sekolah rendah agak tinggi, namun tahap kefahaman masih rendah. Kajian ini mendapati perbezaan yang sangat signifikan antara pelajar-pelajar berlainan sekolah tentang kesedaran memilih makanan halal (p < 0.01), namun tiada perbezaan antara sekolah dari aspek pemahaman konsep makanan halal (p > 0.01). Di samping itu faktor ibu bapa dan guru sangat besar dalam memperkenalkan makanan halal dan juga yang menentukan pemilihan makanan halal untuk pelajar. Malah kajian juga menunjukkan bahawa ibu bapa merupakan sumber paling berkesan bagi mendapatkan maklumat pemakanan halal. Selain daripada itu, televisyen dan internet pula merupakan media yang paling banyak digunakan oleh pelajar untuk mendapatkan maklumat mengenai halal. Hasil kajian ini dapat membantu pihak bertanggungjawab dalam meningkatkan kesedaran dan kefahaman pemakanan halal kepada umat Islam sejagat bagi melahirkan generasi yang hebat serta menonjolkan Malaysia sebagai hub halal global yang disegani. 2012 Conference or Workshop Item PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50771/1/50771.pdf ID50771 Azizan, Azilawati and Saad, Nor Liza and Mohammad, Norleha and Yaacob, Mazlah and Khairudin, Nurkhairizan (2012) Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]. In: The 9th Regional Symposium of the Malay Archipelago, 11-12 December 2012, Al Khawarizmi Lecture Hall, UiTM Perak.
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Islamic sociology
The practice of Islam. Islam and work
The practice of Islam
Primary Education
Malaysia
spellingShingle Islamic sociology
The practice of Islam. Islam and work
The practice of Islam
Primary Education
Malaysia
Azizan, Azilawati
Saad, Nor Liza
Mohammad, Norleha
Yaacob, Mazlah
Khairudin, Nurkhairizan
Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]
description Kajian ini dilakukan untuk menganalisa tahap kefahaman dan kesedaran terhadap pemakanan halal dalam kalangan pelajar tahap dua sekolah rendah di negeri Perak. Selain itu, faktor-faktor yang mempengaruhinya juga turut dikenalpasti. Kaedah kajian yang digunakan adalah soal selidik yang terdiri daripada empat bahagian utama iaitu demografi, pemahaman konsep, kesedaran memilih dan faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan halal. Data yang dikumpul dianalisis secara diskriptif menggunakan perisian IBM SPSS Statistics 20. Melalui kajian ini didapati tahap kesedaran pelajar sekolah rendah agak tinggi, namun tahap kefahaman masih rendah. Kajian ini mendapati perbezaan yang sangat signifikan antara pelajar-pelajar berlainan sekolah tentang kesedaran memilih makanan halal (p < 0.01), namun tiada perbezaan antara sekolah dari aspek pemahaman konsep makanan halal (p > 0.01). Di samping itu faktor ibu bapa dan guru sangat besar dalam memperkenalkan makanan halal dan juga yang menentukan pemilihan makanan halal untuk pelajar. Malah kajian juga menunjukkan bahawa ibu bapa merupakan sumber paling berkesan bagi mendapatkan maklumat pemakanan halal. Selain daripada itu, televisyen dan internet pula merupakan media yang paling banyak digunakan oleh pelajar untuk mendapatkan maklumat mengenai halal. Hasil kajian ini dapat membantu pihak bertanggungjawab dalam meningkatkan kesedaran dan kefahaman pemakanan halal kepada umat Islam sejagat bagi melahirkan generasi yang hebat serta menonjolkan Malaysia sebagai hub halal global yang disegani.
format Conference or Workshop Item
author Azizan, Azilawati
Saad, Nor Liza
Mohammad, Norleha
Yaacob, Mazlah
Khairudin, Nurkhairizan
author_facet Azizan, Azilawati
Saad, Nor Liza
Mohammad, Norleha
Yaacob, Mazlah
Khairudin, Nurkhairizan
author_sort Azizan, Azilawati
title Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]
title_short Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]
title_full Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]
title_fullStr Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]
title_full_unstemmed Analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri Perak / Azilawati Azizan ... [et al.]
title_sort analisis deskriptif terhadap tahap kefahaman dan kesedaran pemakanan halal : kajian kes di empat (4) buah sekolah rendah di negeri perak / azilawati azizan ... [et al.]
publishDate 2012
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50771/1/50771.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50771/
_version_ 1712288416382582784