Pengendalian snek sihat buah potong: Pemeliharaan nutrisi melalui teknik pemprosesan berkesan / Iza Faradiba Mohammad Patel, Farihana Abdul Razak dan Afidah Osoman
Buah-buahan merupakan komoditi yang mudah rosak jika tidak menggunakan kaedah pengurusan pengawetan yang sempurna. Kualiti buah-buahan dinilai daripada aspek luaran seperti warna, bentuk fizikal dan kesegaran sekaligus mencerminkan ianya selamat untuk dimakan dan berpotensi untuk di jual (Barret, Be...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/60782/1/60782.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/60782/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
Summary: | Buah-buahan merupakan komoditi yang mudah rosak jika tidak menggunakan kaedah pengurusan pengawetan yang sempurna. Kualiti buah-buahan dinilai daripada aspek luaran seperti warna, bentuk fizikal dan kesegaran sekaligus mencerminkan ianya selamat untuk dimakan dan berpotensi untuk di jual (Barret, Beaulieu & Shewfelt, 2010; Clydesdale, 1991). Perkembangan gaya hidup masa kini yang serba pantas mencetuskan idea-idea inovasi untuk memasarkan buah-buahan segar di dalam bentuk sedia dimakan atau lebih dikenali sebagai buah- buahan potong. Ianya lebih menarik, mudah dan dapat menjimatkan masa pembeli yang berhadapan dengan masalah kesuntukan waktu. Perusahaan ini berpotensi untuk diketengahkan kerana umumnya buah-buahan segar adalah sebahagian daripada diet seimbang dan penyumbang kepada sumber karbohidrat, serat, vitamin, mineral serta polifenol (Nunes, 2015). Walaubagaimanapun, seperti yang dinyatakan tadi, jangka hayat buah-buahan tidak terlalu lama dan kaedah pengendaliannya juga memerlukan teknik yang efektif supaya peniaga tidak mengalami kerugian dan kualiti buah-buahan kekal segar dan selamat untuk dimakan. |
---|