Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran

Pemilihan produk yang mempunyai logo halal merupakan satu perkara penting dalam kalangan masyarakat. Logo ini merupakan satu sistem yang menentukan bahawa sesuatu makanan itu adalah halal. Dari sudut industri, logo halal merupakan satu mekanisme supaya masyarakat atau-pun pengguna memilih produk yan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Poniran, Nurul Atikah
Format: Monograph
Language:English
Published: UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2020
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/1/61618.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
Description
Summary:Pemilihan produk yang mempunyai logo halal merupakan satu perkara penting dalam kalangan masyarakat. Logo ini merupakan satu sistem yang menentukan bahawa sesuatu makanan itu adalah halal. Dari sudut industri, logo halal merupakan satu mekanisme supaya masyarakat atau-pun pengguna memilih produk yang dikeluarkan oleh industri sekaligus meningkatkan peratus keuntungan syarikat. Kewujudan logo halal merupakan lambang positit penentuan halal di Malaysia meningkat dari tahun ke tahun. Namun, pengetahuan segelintir masyarakat dan pengguna masih di tahap rendah, hal ini berlaku kerana terdapat beribu-ribu logo halal namun kita masih tidak mengetahui logo halal tersebut yang diiktirat ataupun palsu. Oleh itu, artikel ini akan menerangkan maksud halal, Malaysian Standard yang digunakan dan langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai pensijilan halal. Oleh itu, artikel ini bertujuan menerangkan cara pemilihan logo halal JAKIM yang sahih bagi produk makanan.