Jambu batu UNDA: untuk nikmat dunia akhirat / Hafisah Yaakob ... [et al.]
Jambu batu atau guava adalah sejenis buah-buahan yang kaya dengan sumber tenaga, serat, vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan tubuh badan. Ia dipercayai berasal dari kawasan antara Peru dan Mexico dan tersebar ke merata kawasan tropika. Di Malaysia, penanaman jambu batu telah mula dikomersi...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65122/1/65122.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65122/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
Summary: | Jambu batu atau guava adalah sejenis buah-buahan yang kaya dengan sumber tenaga, serat, vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan tubuh badan. Ia dipercayai berasal dari kawasan antara Peru dan Mexico dan tersebar ke merata kawasan tropika. Di Malaysia, penanaman jambu batu telah mula dikomersialkan bermula pada pertengahan tahun 1981. Kawasan utama tanaman guava di Malaysia ialah di negeri Johor, Perak, Selangor dan Pahang. Sekmen Aspirasi pada edisi ini menyingkap sebuah pengalaman yang menarik mengenai Che Soh bin Haron (54 tahun), seorang usahawan tani jambu batu yang berjaya dan merupakan pemilik induk jambu UNDA di Rompin, Pahang. Pemilik yang berasal dari Kelantan ini telah berumahtangga dan mempunyai empat (4) orang cahaya mata. Beliau yang berkelulusan Diploma Kejuruteraan Kimia dari Universiti Teknologi Malaysia, pernah berkhidmat selama lapan belas (18) tahun sebagai Penolong Eksekutif Kanan di FELCRA Berhad dan enam (6) tahun sebagai Pengurus Kanan Perolehan dan Pemasaran di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK Estate). |
---|