Ikan siakap harga kayangan: perspektif syariah dan undang-undang di Malaysia / Dr. Nursafra Mohd Zhaffar and Dr. Anie Parahida Omar

Pada November 2021, telah tular apabita seorang pelanggan di sebuah restoran terapung terkenal di Langkawi perlu membayar sebanyak RM1,196.80 bagi hidangan seekor ikan siakap seberat 7.48 kilogram. Isu ini mengundang pelbagai reaksi rakyat Malaysia, ada yang menyokong pihak peniaga dan ada yang meny...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Zhaffar, Nursafra, Omar, Anie Parahida
Format: Monograph
Language:English
Published: UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2022
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/71674/1/71674.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/71674/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
Description
Summary:Pada November 2021, telah tular apabita seorang pelanggan di sebuah restoran terapung terkenal di Langkawi perlu membayar sebanyak RM1,196.80 bagi hidangan seekor ikan siakap seberat 7.48 kilogram. Isu ini mengundang pelbagai reaksi rakyat Malaysia, ada yang menyokong pihak peniaga dan ada yang menyebelahi pihak pembeli. Persoalannya, bolehkah peniaga mengenakan caj harga yang melampau dan mengaut keuntungan yang berlebihan? Adakah terdapat unsur penganiayaan dalam kes ini? Apakah solusinya? ArtikeL ini akan mengupas isu-isu tersebut dari perspektit syariah dan dari sudut undang-undang Malaysia.