Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan

1. Embang : Rasa buahnya yang berwarna kuning ini sedap dan manis seperti mangga dan kuini. Kulit buah embang yang berwarna coklat ini boleh dijadikan ulam dan ianya boleh juga dijadikan bahan untuk dimasukkan ke dalam masakan seperti sambal embang, kerabu embang dan pelbagai lagi. Kulitnya perlu di...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mahlan, Siti Balqis
Format: Article
Language:English
Published: Unit Penerbitan dan Publisiti JSKM 2022
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/74166/1/74166.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/74166/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.74166
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.741662023-03-20T01:58:02Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/74166/ Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan Mahlan, Siti Balqis Universiti Teknologi MARA Fruit and fruit culture 1. Embang : Rasa buahnya yang berwarna kuning ini sedap dan manis seperti mangga dan kuini. Kulit buah embang yang berwarna coklat ini boleh dijadikan ulam dan ianya boleh juga dijadikan bahan untuk dimasukkan ke dalam masakan seperti sambal embang, kerabu embang dan pelbagai lagi. Kulitnya perlu dibuang terlebih dahulu sebelum dimasak dan dimakan. 2. Engkalak : Isinya yang berwarna putih kekuningan mempunyai rasa lemak yang manis. Sebelum dimakan, buah ini perlu direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga lembut dan kemudiannya ditos. Selepas ditos, buah ini boleh digaul dengan bahan perisa dan ianya boleh dimakan begitu sahaja ataupun dimakan bersama nasi. 3. Dabai : Buah dabai merupakan buah bermusim yang ditunggu-ditunggu oleh penduduk di Kepulauan Borneo. Buah dabai perlu direndam dengan air panas sehingga lembut. Isinya pula berwarna kuning dan kulitnya berwarna hitam keunguan. Buah ini boleh dimakan bersama nasi dan juga boleh dimasak dan dijadikan menu nasi goreng dabai. Apa yang uniknya, biji dabai mempunyai isi di dalamnya. Isi biji dabai boleh dimakan dengan memecahkan bijinya bagi mendapatkan isi di dalamnya. Rasanya mirip seperti kacang pistachio. 4. Terap : Terap mempunyai isi yang lembut dan harum berwarna putih susu. Kulitnya pula seakan-akan seperti cempedak namun kulit terap mempunyai rerambut tebal seperti berus. Buah ini boleh juga dijadikan cucur dan ramuannya adalah sama seperti memasak cucur cempedak. Biji buah ini juga boleh direbus dan kemudiannya boleh dimakan terus. Selain itu, biji terap ini boleh dimasak seperti masak lemak, gulai dan rasa bijinya hampir sama seperti biji cempedak. Jika buahnya cukup masak dan ranum, kulitnya menjadi lembut dan mudah dibuka. Unit Penerbitan dan Publisiti JSKM 2022 Article NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/74166/1/74166.pdf Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan. (2022) e-Buletin JSKM, 8. ISSN 2637-0077
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Universiti Teknologi MARA
Fruit and fruit culture
spellingShingle Universiti Teknologi MARA
Fruit and fruit culture
Mahlan, Siti Balqis
Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan
description 1. Embang : Rasa buahnya yang berwarna kuning ini sedap dan manis seperti mangga dan kuini. Kulit buah embang yang berwarna coklat ini boleh dijadikan ulam dan ianya boleh juga dijadikan bahan untuk dimasukkan ke dalam masakan seperti sambal embang, kerabu embang dan pelbagai lagi. Kulitnya perlu dibuang terlebih dahulu sebelum dimasak dan dimakan. 2. Engkalak : Isinya yang berwarna putih kekuningan mempunyai rasa lemak yang manis. Sebelum dimakan, buah ini perlu direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga lembut dan kemudiannya ditos. Selepas ditos, buah ini boleh digaul dengan bahan perisa dan ianya boleh dimakan begitu sahaja ataupun dimakan bersama nasi. 3. Dabai : Buah dabai merupakan buah bermusim yang ditunggu-ditunggu oleh penduduk di Kepulauan Borneo. Buah dabai perlu direndam dengan air panas sehingga lembut. Isinya pula berwarna kuning dan kulitnya berwarna hitam keunguan. Buah ini boleh dimakan bersama nasi dan juga boleh dimasak dan dijadikan menu nasi goreng dabai. Apa yang uniknya, biji dabai mempunyai isi di dalamnya. Isi biji dabai boleh dimakan dengan memecahkan bijinya bagi mendapatkan isi di dalamnya. Rasanya mirip seperti kacang pistachio. 4. Terap : Terap mempunyai isi yang lembut dan harum berwarna putih susu. Kulitnya pula seakan-akan seperti cempedak namun kulit terap mempunyai rerambut tebal seperti berus. Buah ini boleh juga dijadikan cucur dan ramuannya adalah sama seperti memasak cucur cempedak. Biji buah ini juga boleh direbus dan kemudiannya boleh dimakan terus. Selain itu, biji terap ini boleh dimasak seperti masak lemak, gulai dan rasa bijinya hampir sama seperti biji cempedak. Jika buahnya cukup masak dan ranum, kulitnya menjadi lembut dan mudah dibuka.
format Article
author Mahlan, Siti Balqis
author_facet Mahlan, Siti Balqis
author_sort Mahlan, Siti Balqis
title Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan
title_short Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan
title_full Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan
title_fullStr Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan
title_full_unstemmed Keunikan buah Sarawak / Siti Balqis Mahlan
title_sort keunikan buah sarawak / siti balqis mahlan
publisher Unit Penerbitan dan Publisiti JSKM
publishDate 2022
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/74166/1/74166.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/74166/
_version_ 1761622351977381888