Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]

ujuan kajian untuk kajian ini adalah untuk mengenal pasti bahan mentah yang digunakan untuk membuat keropok lekor, mengkaji bagaimana membuat keropok lekor dan memahami bagaimana keropok lekor dipasarkan. Kaedah kajian yang digunakan semasa menjalankan kajian ini ialah dengan cara kualitatif iaitu k...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Suhaimi, Arrisha Shazlin, Wan Lokman, Wan Izzah Mardhiyyah, Wan Abdullah, Wan Abdul Malek, Nik Ariffin, Nik Azliza
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana 2021
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/1/92549.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/
https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
Description
Summary:ujuan kajian untuk kajian ini adalah untuk mengenal pasti bahan mentah yang digunakan untuk membuat keropok lekor, mengkaji bagaimana membuat keropok lekor dan memahami bagaimana keropok lekor dipasarkan. Kaedah kajian yang digunakan semasa menjalankan kajian ini ialah dengan cara kualitatif iaitu kaedah temubual. Melalui kaedah temubual atau sejarah lisan ini, peserta yang temubual ialah Encik Che Ahmad Bin Yaacob yang merupakan pengusaha Kedai Keropok Warisan Losong yang terletak di 74, Jalan Kuala Hiliran, Kampung Losong Haji Su, Kuala Terengganu, Terengganu. Kedai ini sudah beroperasi selama 30 tahun. Pengkaji memilih kedai ini kerana kedai tersebut merupakan kedai terkemuka di Terengganu dan senang dikunjungi oleh pengkaji. Antara hasilnya, para pengkaji mendapati bahan mentah seperti ikan tamban dan ikan selayang adalah bahan terpenting dalam membuat keropok lekor dan merupakan gabungan bahan mentah yang paling enak untuk membuat keropok lekor. Kesegaran ikan juga dapat dijaga dengan memasukkan ais dalam jumlah yang cukup kerana dapat mencegah ikan itu daripada menjadi buruk yang menyebabkan rasa 'gatal' ketika memakan keropok. Selain itu, bahan utama membuat sos di kedai Keropok Warisan Losong adalah cuka, cili tanah, gula Melaka, garam dan perasa. Biasanya kuahnya dibuat menggunakan gula biasa tetapi kedai Keropok Warisan Losong memilih untuk menggunakan gula Melaka dalam membuat sos kerana rasanya lebih enak dan lebih gemuk daripada menggunakan gula biasa. Walaupun kos penggunaan gula Melaka lebih tinggi daripada gula, mereka tetap memilih gula Melaka kerana rasa sosnya yang enak, berlemak dan tahan lebih lama.