Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad

Bahan-bahan Bihun, Rempah biryani, Ayam/Daging, Bawang, Halia & Bawang Putih, Daun Pudina, Daun Ketumbar, Daun Pandan, Minyak sapi, Yogurt, Rempah sekawan, Tomato Cara Penyediaan 1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, lalu tumis rempah 4 sekawan, pes kisar bawang putih pes kisar halia, d...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Mydin, Azlina, Wan Mohammad, Wan Anisha
Format: Monograph
Language:English
Published: Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM 2024
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/1/94821.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
Description
Summary:Bahan-bahan Bihun, Rempah biryani, Ayam/Daging, Bawang, Halia & Bawang Putih, Daun Pudina, Daun Ketumbar, Daun Pandan, Minyak sapi, Yogurt, Rempah sekawan, Tomato Cara Penyediaan 1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, lalu tumis rempah 4 sekawan, pes kisar bawang putih pes kisar halia, daun pandan, daun pudina dan tomato dadu. 2. Masukkan rempah briyani, air, garam yang secukup rasa. Kacau sehingga bahan sebati. Masak sehingga rempah tersebut mereneh atau pecah minyak. 3. Masukkan ayam dan biarkan masak untuk 15 minit. 4. Rendamkan bihun dengan air biasa sebelum dimasukkan ke dalam masakan. 5. Taburkan kuah ayam briyani diatas bihun lapisan demi lapisan dalam periuk nasi elektrik dan biarkan campuran ini masak. 6. Taburkan bawang goreng, daun ketumbar keatas bihun briyani dan biarkan dalam keadaan warm untuk beberapa minit.