Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
Malaysia telah meletakkan namanya di pesada antarabangsa melalui pengiktirafan yang diberikan dengan menduduki tempat pertama daripada 15 negara dalam status hab halal bagi tiga sektor penting iaitu makanan halal, kewangan dan pelancongan berlandaskan prinsip Islam berasaskan laporan State of The Gl...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English English |
Published: |
Penerbit UKM
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/1/ABSTRACT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/2/FULLTEXT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sabah |
Language: | English English |
id |
my.ums.eprints.38794 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.ums.eprints.387942024-06-12T01:22:46Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/ Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal Baharudin Othman Nurul Hudani Md. Nawi BP1-253 Islam Malaysia telah meletakkan namanya di pesada antarabangsa melalui pengiktirafan yang diberikan dengan menduduki tempat pertama daripada 15 negara dalam status hab halal bagi tiga sektor penting iaitu makanan halal, kewangan dan pelancongan berlandaskan prinsip Islam berasaskan laporan State of The Global Islamic Economy 2015/2016. Malah eksport produk halal juga telah mencecah RM43 bilion berbanding jumlah pasaran produk halal dunia yang dianggarkan sebanyak AS6.4 trilion (kira-kira 26.67 trilion) pada tahun 2018. Oleh kerana peningkatan yang begitu ketara, maka penulisan ini bertujuan untuk memahami sejauh mana pelaksanaan pensijilan halal di Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah kualitatif melalui kajian keperpustakaan dengan merujuk kepada tesis, jurnal, akhbar dan juga buku-buku ilmiah yang mempunyai kaitan dengan tajuk kajian. Berdasarkan analisis yang dijalankan penulis mendapati dua isu utama yang dapat dirumuskan iaitu (1) sistem MYeHalal dan (2) potensi serta keupayaan Malaysia sebagai hab halal telah diulas dalam penulisan kertas konsep ini. Penerbit UKM 2022 Article NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/1/ABSTRACT.pdf text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/2/FULLTEXT.pdf Baharudin Othman and Nurul Hudani Md. Nawi (2022) Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal. Jurnal Hadhari, 14 (1). pp. 1-15. ISSN 1985-6830 |
institution |
Universiti Malaysia Sabah |
building |
UMS Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Sabah |
content_source |
UMS Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.ums.edu.my/ |
language |
English English |
topic |
BP1-253 Islam |
spellingShingle |
BP1-253 Islam Baharudin Othman Nurul Hudani Md. Nawi Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal |
description |
Malaysia telah meletakkan namanya di pesada antarabangsa melalui pengiktirafan yang diberikan dengan menduduki tempat pertama daripada 15 negara dalam status hab halal bagi tiga sektor penting iaitu makanan halal, kewangan dan pelancongan berlandaskan prinsip Islam berasaskan laporan State of The Global Islamic Economy 2015/2016. Malah eksport produk halal juga telah mencecah RM43 bilion berbanding jumlah pasaran produk halal dunia yang dianggarkan sebanyak AS6.4 trilion (kira-kira 26.67 trilion) pada tahun 2018. Oleh kerana peningkatan yang begitu ketara, maka penulisan ini bertujuan untuk memahami sejauh mana pelaksanaan pensijilan halal di Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah kualitatif melalui kajian keperpustakaan dengan merujuk kepada tesis, jurnal, akhbar dan juga buku-buku ilmiah yang mempunyai kaitan dengan tajuk kajian. Berdasarkan analisis yang dijalankan penulis mendapati dua isu utama yang dapat dirumuskan iaitu (1) sistem MYeHalal dan (2) potensi serta keupayaan Malaysia sebagai hab halal telah diulas dalam penulisan kertas konsep ini. |
format |
Article |
author |
Baharudin Othman Nurul Hudani Md. Nawi |
author_facet |
Baharudin Othman Nurul Hudani Md. Nawi |
author_sort |
Baharudin Othman |
title |
Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal |
title_short |
Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal |
title_full |
Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal |
title_fullStr |
Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal |
title_full_unstemmed |
Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal |
title_sort |
pensijilan halal malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal |
publisher |
Penerbit UKM |
publishDate |
2022 |
url |
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/1/ABSTRACT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/2/FULLTEXT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/ |
_version_ |
1802978349995261952 |