Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal

Malaysia telah meletakkan namanya di pesada antarabangsa melalui pengiktirafan yang diberikan dengan menduduki tempat pertama daripada 15 negara dalam status hab halal bagi tiga sektor penting iaitu makanan halal, kewangan dan pelancongan berlandaskan prinsip Islam berasaskan laporan State of The Gl...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Baharudin Othman, Nurul Hudani Md. Nawi
Format: Article
Language:English
English
Published: Penerbit UKM 2022
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/1/ABSTRACT.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/2/FULLTEXT.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Malaysia Sabah
Language: English
English
id my.ums.eprints.38794
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.387942024-06-12T01:22:46Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/ Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal Baharudin Othman Nurul Hudani Md. Nawi BP1-253 Islam Malaysia telah meletakkan namanya di pesada antarabangsa melalui pengiktirafan yang diberikan dengan menduduki tempat pertama daripada 15 negara dalam status hab halal bagi tiga sektor penting iaitu makanan halal, kewangan dan pelancongan berlandaskan prinsip Islam berasaskan laporan State of The Global Islamic Economy 2015/2016. Malah eksport produk halal juga telah mencecah RM43 bilion berbanding jumlah pasaran produk halal dunia yang dianggarkan sebanyak AS6.4 trilion (kira-kira 26.67 trilion) pada tahun 2018. Oleh kerana peningkatan yang begitu ketara, maka penulisan ini bertujuan untuk memahami sejauh mana pelaksanaan pensijilan halal di Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah kualitatif melalui kajian keperpustakaan dengan merujuk kepada tesis, jurnal, akhbar dan juga buku-buku ilmiah yang mempunyai kaitan dengan tajuk kajian. Berdasarkan analisis yang dijalankan penulis mendapati dua isu utama yang dapat dirumuskan iaitu (1) sistem MYeHalal dan (2) potensi serta keupayaan Malaysia sebagai hab halal telah diulas dalam penulisan kertas konsep ini. Penerbit UKM 2022 Article NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/1/ABSTRACT.pdf text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/2/FULLTEXT.pdf Baharudin Othman and Nurul Hudani Md. Nawi (2022) Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal. Jurnal Hadhari, 14 (1). pp. 1-15. ISSN 1985-6830
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
English
topic BP1-253 Islam
spellingShingle BP1-253 Islam
Baharudin Othman
Nurul Hudani Md. Nawi
Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
description Malaysia telah meletakkan namanya di pesada antarabangsa melalui pengiktirafan yang diberikan dengan menduduki tempat pertama daripada 15 negara dalam status hab halal bagi tiga sektor penting iaitu makanan halal, kewangan dan pelancongan berlandaskan prinsip Islam berasaskan laporan State of The Global Islamic Economy 2015/2016. Malah eksport produk halal juga telah mencecah RM43 bilion berbanding jumlah pasaran produk halal dunia yang dianggarkan sebanyak AS6.4 trilion (kira-kira 26.67 trilion) pada tahun 2018. Oleh kerana peningkatan yang begitu ketara, maka penulisan ini bertujuan untuk memahami sejauh mana pelaksanaan pensijilan halal di Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah kualitatif melalui kajian keperpustakaan dengan merujuk kepada tesis, jurnal, akhbar dan juga buku-buku ilmiah yang mempunyai kaitan dengan tajuk kajian. Berdasarkan analisis yang dijalankan penulis mendapati dua isu utama yang dapat dirumuskan iaitu (1) sistem MYeHalal dan (2) potensi serta keupayaan Malaysia sebagai hab halal telah diulas dalam penulisan kertas konsep ini.
format Article
author Baharudin Othman
Nurul Hudani Md. Nawi
author_facet Baharudin Othman
Nurul Hudani Md. Nawi
author_sort Baharudin Othman
title Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
title_short Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
title_full Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
title_fullStr Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
title_full_unstemmed Pensijilan halal Malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
title_sort pensijilan halal malaysia, cabaran dan potensinya sebagai hab halal
publisher Penerbit UKM
publishDate 2022
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/1/ABSTRACT.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/2/FULLTEXT.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38794/
_version_ 1802978349995261952