Ekstrak Nutrisi daripada dan daun Melinjau (Gnetum Gnemon)

Kajian terhadap melinjau(Gnetum gnemon), telah dilakukan bagi mengisi kekurangan maklumat sains tentang nilai pemakanan buah ini. Dalam buah segar kandungan kelembapannya adalah sebanyak 49.17%, abu sebanyak 13.10%, kanji sebanyak 37.09g, kalsium sebanyaK 11.38mg, magnesium sebanyak 6.92mg dan p...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Azhar A. Manan
Format: Working Paper
Language:other
Published: Terengganu: Universiti Putra Malaysia Terengganu 2014
Subjects:
Online Access:http://dspace.psnz.umt.edu.my/xmlui/handle/123456789/3116
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Malaysia Terengganu
Language: other
Description
Summary:Kajian terhadap melinjau(Gnetum gnemon), telah dilakukan bagi mengisi kekurangan maklumat sains tentang nilai pemakanan buah ini. Dalam buah segar kandungan kelembapannya adalah sebanyak 49.17%, abu sebanyak 13.10%, kanji sebanyak 37.09g, kalsium sebanyaK 11.38mg, magnesium sebanyak 6.92mg dan potassium sebanyak 16.96mg; masing-masing bagi setiap lOOg sampel.