Ekstrak Nutrisi daripada dan daun Melinjau (Gnetum Gnemon)
Kajian terhadap melinjau(Gnetum gnemon), telah dilakukan bagi mengisi kekurangan maklumat sains tentang nilai pemakanan buah ini. Dalam buah segar kandungan kelembapannya adalah sebanyak 49.17%, abu sebanyak 13.10%, kanji sebanyak 37.09g, kalsium sebanyaK 11.38mg, magnesium sebanyak 6.92mg dan p...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Working Paper |
Language: | other |
Published: |
Terengganu: Universiti Putra Malaysia Terengganu
2014
|
Subjects: | |
Online Access: | http://dspace.psnz.umt.edu.my/xmlui/handle/123456789/3116 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Terengganu |
Language: | other |
Summary: | Kajian terhadap melinjau(Gnetum gnemon), telah dilakukan bagi mengisi
kekurangan maklumat sains tentang nilai pemakanan buah ini. Dalam buah segar
kandungan kelembapannya adalah sebanyak 49.17%, abu sebanyak 13.10%, kanji
sebanyak 37.09g, kalsium sebanyaK 11.38mg, magnesium sebanyak 6.92mg dan
potassium sebanyak 16.96mg; masing-masing bagi setiap lOOg sampel. |
---|