Sesar Unjur Belawai, Sarawak

Buku ini diterbitkan oleh Pustaka Negeri Sarawak berdasarkan hasil kajian dan dokumentasi oleh Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengenai proses penghasilan Sesar Unjur, sejenis makanan tradisi kaum Melanau. Projek ini dijalankan melalui geran penyelidikan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Yakup, Bin Mohd Rafee
Other Authors: Awangko’ Hamdan, Bin Awang Arshad
Format: Book
Language:English
Published: Pustaka Negeri Sarawak 2020
Subjects:
Online Access:http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/1/Sesar%20Unjur%20Belawai%2C%20Sarawak%2010pgs.pdf
http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Malaysia Sarawak
Language: English
id my.unimas.ir.29422
record_format eprints
spelling my.unimas.ir.294222024-06-19T06:49:34Z http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/ Sesar Unjur Belawai, Sarawak Yakup, Bin Mohd Rafee N Visual arts (General) For photography, see TR S Agriculture (General) SH Aquaculture. Fisheries. Angling Buku ini diterbitkan oleh Pustaka Negeri Sarawak berdasarkan hasil kajian dan dokumentasi oleh Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengenai proses penghasilan Sesar Unjur, sejenis makanan tradisi kaum Melanau. Projek ini dijalankan melalui geran penyelidikan Kursi Nusantara di bawah Institut Pengajian Borneo (IPB), UNIMAS dan telah dilaksanakan di Kampung Belawai, sebuah perkampungan nelayan yang terkenal dengan penghasilan Sesar Unjur secara tradisional. Buku ini menerangkan secara ringkas latar belakang Kampung Belawai, Sarawak sebelum proses penghasilan Sesar Unjur diterangkan satu persatu bermula daripada proses penangkapan udang sehingga ke proses pembungkusan melalui huraian teks dan kepelbagaian imej artistik. Buku ini juga disertakan dengan beberapa resepi tradisi yang menggunakan Sesar Unjur sebagai bahan utama masakan oleh masyarakat Kampung Belawai. Beberapa maklumat di dalam buku ini juga boleh diakses dengan menggunakan aplikasi Augmented Reality bagi membantu pembaca lebih memahami proses yang terlibat secara interaktif digital. Ini merupakan satu pendekatan baru bagi memastikan maklumat di dalam buku ini dapat disampaikan secara lebih efektif, sesuai dengan Revolusi Industri 4.0. Adalah diharapkan buku ini dapat menyumbang kepada perkembangan ilmu dan dijadikan rujukan kepada generasi akan datang terutama yang berkaitan dengan adat, budaya dan warisan masyarakat setempat di Malaysia. Pustaka Negeri Sarawak Awangko’ Hamdan, Bin Awang Arshad Jussem, Sylvester Wielding 2020 Book PeerReviewed text en http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/1/Sesar%20Unjur%20Belawai%2C%20Sarawak%2010pgs.pdf Yakup, Bin Mohd Rafee (2020) Sesar Unjur Belawai, Sarawak. Siri Sarawakiana, 1 (1). Pustaka Negeri Sarawak, Kuching. ISBN 987-983-9205-66-4
institution Universiti Malaysia Sarawak
building Centre for Academic Information Services (CAIS)
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sarawak
content_source UNIMAS Institutional Repository
url_provider http://ir.unimas.my/
language English
topic N Visual arts (General) For photography, see TR
S Agriculture (General)
SH Aquaculture. Fisheries. Angling
spellingShingle N Visual arts (General) For photography, see TR
S Agriculture (General)
SH Aquaculture. Fisheries. Angling
Yakup, Bin Mohd Rafee
Sesar Unjur Belawai, Sarawak
description Buku ini diterbitkan oleh Pustaka Negeri Sarawak berdasarkan hasil kajian dan dokumentasi oleh Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengenai proses penghasilan Sesar Unjur, sejenis makanan tradisi kaum Melanau. Projek ini dijalankan melalui geran penyelidikan Kursi Nusantara di bawah Institut Pengajian Borneo (IPB), UNIMAS dan telah dilaksanakan di Kampung Belawai, sebuah perkampungan nelayan yang terkenal dengan penghasilan Sesar Unjur secara tradisional. Buku ini menerangkan secara ringkas latar belakang Kampung Belawai, Sarawak sebelum proses penghasilan Sesar Unjur diterangkan satu persatu bermula daripada proses penangkapan udang sehingga ke proses pembungkusan melalui huraian teks dan kepelbagaian imej artistik. Buku ini juga disertakan dengan beberapa resepi tradisi yang menggunakan Sesar Unjur sebagai bahan utama masakan oleh masyarakat Kampung Belawai. Beberapa maklumat di dalam buku ini juga boleh diakses dengan menggunakan aplikasi Augmented Reality bagi membantu pembaca lebih memahami proses yang terlibat secara interaktif digital. Ini merupakan satu pendekatan baru bagi memastikan maklumat di dalam buku ini dapat disampaikan secara lebih efektif, sesuai dengan Revolusi Industri 4.0. Adalah diharapkan buku ini dapat menyumbang kepada perkembangan ilmu dan dijadikan rujukan kepada generasi akan datang terutama yang berkaitan dengan adat, budaya dan warisan masyarakat setempat di Malaysia.
author2 Awangko’ Hamdan, Bin Awang Arshad
author_facet Awangko’ Hamdan, Bin Awang Arshad
Yakup, Bin Mohd Rafee
format Book
author Yakup, Bin Mohd Rafee
author_sort Yakup, Bin Mohd Rafee
title Sesar Unjur Belawai, Sarawak
title_short Sesar Unjur Belawai, Sarawak
title_full Sesar Unjur Belawai, Sarawak
title_fullStr Sesar Unjur Belawai, Sarawak
title_full_unstemmed Sesar Unjur Belawai, Sarawak
title_sort sesar unjur belawai, sarawak
publisher Pustaka Negeri Sarawak
publishDate 2020
url http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/1/Sesar%20Unjur%20Belawai%2C%20Sarawak%2010pgs.pdf
http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/
_version_ 1802981804884361216