Sesar Unjur Belawai, Sarawak
Buku ini diterbitkan oleh Pustaka Negeri Sarawak berdasarkan hasil kajian dan dokumentasi oleh Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengenai proses penghasilan Sesar Unjur, sejenis makanan tradisi kaum Melanau. Projek ini dijalankan melalui geran penyelidikan...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Book |
Language: | English |
Published: |
Pustaka Negeri Sarawak
2020
|
Subjects: | |
Online Access: | http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/1/Sesar%20Unjur%20Belawai%2C%20Sarawak%2010pgs.pdf http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sarawak |
Language: | English |
id |
my.unimas.ir.29422 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.unimas.ir.294222024-06-19T06:49:34Z http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/ Sesar Unjur Belawai, Sarawak Yakup, Bin Mohd Rafee N Visual arts (General) For photography, see TR S Agriculture (General) SH Aquaculture. Fisheries. Angling Buku ini diterbitkan oleh Pustaka Negeri Sarawak berdasarkan hasil kajian dan dokumentasi oleh Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengenai proses penghasilan Sesar Unjur, sejenis makanan tradisi kaum Melanau. Projek ini dijalankan melalui geran penyelidikan Kursi Nusantara di bawah Institut Pengajian Borneo (IPB), UNIMAS dan telah dilaksanakan di Kampung Belawai, sebuah perkampungan nelayan yang terkenal dengan penghasilan Sesar Unjur secara tradisional. Buku ini menerangkan secara ringkas latar belakang Kampung Belawai, Sarawak sebelum proses penghasilan Sesar Unjur diterangkan satu persatu bermula daripada proses penangkapan udang sehingga ke proses pembungkusan melalui huraian teks dan kepelbagaian imej artistik. Buku ini juga disertakan dengan beberapa resepi tradisi yang menggunakan Sesar Unjur sebagai bahan utama masakan oleh masyarakat Kampung Belawai. Beberapa maklumat di dalam buku ini juga boleh diakses dengan menggunakan aplikasi Augmented Reality bagi membantu pembaca lebih memahami proses yang terlibat secara interaktif digital. Ini merupakan satu pendekatan baru bagi memastikan maklumat di dalam buku ini dapat disampaikan secara lebih efektif, sesuai dengan Revolusi Industri 4.0. Adalah diharapkan buku ini dapat menyumbang kepada perkembangan ilmu dan dijadikan rujukan kepada generasi akan datang terutama yang berkaitan dengan adat, budaya dan warisan masyarakat setempat di Malaysia. Pustaka Negeri Sarawak Awangko’ Hamdan, Bin Awang Arshad Jussem, Sylvester Wielding 2020 Book PeerReviewed text en http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/1/Sesar%20Unjur%20Belawai%2C%20Sarawak%2010pgs.pdf Yakup, Bin Mohd Rafee (2020) Sesar Unjur Belawai, Sarawak. Siri Sarawakiana, 1 (1). Pustaka Negeri Sarawak, Kuching. ISBN 987-983-9205-66-4 |
institution |
Universiti Malaysia Sarawak |
building |
Centre for Academic Information Services (CAIS) |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Sarawak |
content_source |
UNIMAS Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.unimas.my/ |
language |
English |
topic |
N Visual arts (General) For photography, see TR S Agriculture (General) SH Aquaculture. Fisheries. Angling |
spellingShingle |
N Visual arts (General) For photography, see TR S Agriculture (General) SH Aquaculture. Fisheries. Angling Yakup, Bin Mohd Rafee Sesar Unjur Belawai, Sarawak |
description |
Buku ini diterbitkan oleh Pustaka Negeri Sarawak berdasarkan hasil kajian dan dokumentasi oleh Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengenai proses penghasilan Sesar Unjur, sejenis makanan tradisi kaum Melanau. Projek ini dijalankan melalui geran penyelidikan Kursi Nusantara di bawah Institut Pengajian Borneo (IPB), UNIMAS dan telah dilaksanakan di Kampung Belawai, sebuah perkampungan nelayan yang terkenal dengan penghasilan Sesar Unjur secara tradisional.
Buku ini menerangkan secara ringkas latar belakang Kampung Belawai, Sarawak sebelum proses penghasilan Sesar Unjur diterangkan satu persatu bermula daripada proses penangkapan udang sehingga ke proses pembungkusan melalui huraian teks dan kepelbagaian imej artistik. Buku ini juga disertakan dengan beberapa resepi tradisi yang menggunakan Sesar Unjur sebagai bahan utama masakan oleh masyarakat Kampung Belawai.
Beberapa maklumat di dalam buku ini juga boleh diakses dengan menggunakan aplikasi Augmented Reality bagi membantu pembaca lebih memahami proses yang terlibat secara interaktif digital. Ini merupakan satu pendekatan baru bagi memastikan maklumat di dalam buku ini dapat disampaikan secara lebih efektif, sesuai dengan Revolusi Industri 4.0. Adalah diharapkan buku ini dapat menyumbang kepada perkembangan ilmu dan dijadikan rujukan kepada generasi akan datang terutama yang berkaitan dengan adat, budaya dan warisan masyarakat setempat di Malaysia. |
author2 |
Awangko’ Hamdan, Bin Awang Arshad |
author_facet |
Awangko’ Hamdan, Bin Awang Arshad Yakup, Bin Mohd Rafee |
format |
Book |
author |
Yakup, Bin Mohd Rafee |
author_sort |
Yakup, Bin Mohd Rafee |
title |
Sesar Unjur Belawai, Sarawak |
title_short |
Sesar Unjur Belawai, Sarawak |
title_full |
Sesar Unjur Belawai, Sarawak |
title_fullStr |
Sesar Unjur Belawai, Sarawak |
title_full_unstemmed |
Sesar Unjur Belawai, Sarawak |
title_sort |
sesar unjur belawai, sarawak |
publisher |
Pustaka Negeri Sarawak |
publishDate |
2020 |
url |
http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/1/Sesar%20Unjur%20Belawai%2C%20Sarawak%2010pgs.pdf http://ir.unimas.my/id/eprint/29422/ |
_version_ |
1802981804884361216 |