Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular
Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran lebih daripada lima hidangan sehari dicadangkan oleh American Heart Association berdasarkan kandungan mikronutrien, antioksidan, fitokimia dan fiber diet yang terdapat di dalamnya. Kajian-kajian lepas telah membuktikan pengambilan buah-buahan mempunyai p...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English Malay |
Published: |
2003
|
Online Access: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11259/1/FPSK_M_2003_13.pdf http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11259/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Putra Malaysia |
Language: | English Malay |
id |
my.upm.eprints.11259 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.upm.eprints.112592024-06-13T02:29:37Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11259/ Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular Lamun@Jailani, Fadhilah Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran lebih daripada lima hidangan sehari dicadangkan oleh American Heart Association berdasarkan kandungan mikronutrien, antioksidan, fitokimia dan fiber diet yang terdapat di dalamnya. Kajian-kajian lepas telah membuktikan pengambilan buah-buahan mempunyai perkaitan songsang dengan kejadian penyakit kronik terutarnanya penyakit kardiovaskular. Objektif utarna kajian ini adalah untuk menganalisis komposisi nutrien dan aktiviti antioksidan serta mengkaji potensi hipokolesterolemik buah-buahan tempatan iaitu jambu batu (Psidium guajava L.), betik (Carica papaya L.) dan nenas (Ananas comosus L.) dalam mengurangkan faktor risiko penyakit kardiovaskular secara in vivo dan klinikal. Sebanyak 81 ekor tikus Sprague Dawley jantan telah dibahagikan sarna banyak kepada sembilan kumpulan dalarn kajian in vivo. Pada minggu pertarna kajian lapan daripada sembilan kumpulan tersebut telah diaruh hiperkolesterolemia dengan menarnbah 1 % kolesterol dan 0. 1 % asid kolik dalam diet masing-masing. Kumpulan tikus yang tidak diaruh hiperkolesterolemia dijadikan sebagai kumpulan kawalan normal dan satu kumpulan tikus yang telah diaruh dijadikan sebagai kumpulan kawalan heperkolesterolemik. 2003-04 Thesis NonPeerReviewed text en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11259/1/FPSK_M_2003_13.pdf Lamun@Jailani, Fadhilah (2003) Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular. Masters thesis, Universiti Putra Malaysia. Malay |
institution |
Universiti Putra Malaysia |
building |
UPM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Putra Malaysia |
content_source |
UPM Institutional Repository |
url_provider |
http://psasir.upm.edu.my/ |
language |
English Malay |
description |
Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran lebih daripada lima hidangan
sehari dicadangkan oleh American Heart Association berdasarkan kandungan
mikronutrien, antioksidan, fitokimia dan fiber diet yang terdapat di dalamnya.
Kajian-kajian lepas telah membuktikan pengambilan buah-buahan mempunyai
perkaitan songsang dengan kejadian penyakit kronik terutarnanya penyakit
kardiovaskular. Objektif utarna kajian ini adalah untuk menganalisis komposisi
nutrien dan aktiviti antioksidan serta mengkaji potensi hipokolesterolemik buah-buahan
tempatan iaitu jambu batu (Psidium guajava L.), betik (Carica papaya L.)
dan nenas (Ananas comosus L.) dalam mengurangkan faktor risiko penyakit
kardiovaskular secara in vivo dan klinikal. Sebanyak 81 ekor tikus Sprague Dawley
jantan telah dibahagikan sarna banyak kepada sembilan kumpulan dalarn kajian in
vivo. Pada minggu pertarna kajian lapan daripada sembilan kumpulan tersebut telah
diaruh hiperkolesterolemia dengan menarnbah 1 % kolesterol dan 0. 1 % asid kolik
dalam diet masing-masing. Kumpulan tikus yang tidak diaruh hiperkolesterolemia
dijadikan sebagai kumpulan kawalan normal dan satu kumpulan tikus yang telah diaruh dijadikan sebagai kumpulan kawalan heperkolesterolemik. |
format |
Thesis |
author |
Lamun@Jailani, Fadhilah |
spellingShingle |
Lamun@Jailani, Fadhilah Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular |
author_facet |
Lamun@Jailani, Fadhilah |
author_sort |
Lamun@Jailani, Fadhilah |
title |
Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular |
title_short |
Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular |
title_full |
Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular |
title_fullStr |
Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular |
title_full_unstemmed |
Kesan Hipokolesterolemik Buah-Buahan Tempatan Dalam Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular |
title_sort |
kesan hipokolesterolemik buah-buahan tempatan dalam mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular |
publishDate |
2003 |
url |
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11259/1/FPSK_M_2003_13.pdf http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11259/ |
_version_ |
1802978773868478464 |