Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan penggunaan video terhadap skor masakan murid bagi empat jenis masakan iaitu masakan pagi, tengahari, malam dan tengah malam. Rekabentuk eksperimen ini melibatkan 34 orang murid yang dibahagikan secara rawak kepada dua kumpulan iaitu kumpulan demonstrasi (...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Putra Malaysia Press
2015
|
Online Access: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/1/Keberkesanan%20penggunaan%20video%20dalam%20amali%20masakan.pdf http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/ http://www.injet.upm.edu.my/index.php/archives/volume-1-2-november-2015 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Putra Malaysia |
Language: | English |
id |
my.upm.eprints.50977 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.upm.eprints.509772017-03-31T10:07:13Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/ Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan Md Sahir, Afizal Mohd Ayub, Ahmad Fauzi Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan penggunaan video terhadap skor masakan murid bagi empat jenis masakan iaitu masakan pagi, tengahari, malam dan tengah malam. Rekabentuk eksperimen ini melibatkan 34 orang murid yang dibahagikan secara rawak kepada dua kumpulan iaitu kumpulan demonstrasi (16 orang) dan kumpulan video (18 orang). Kajian yang dijalankan selama lapan minggu ini menunjukkan tidak terdapat perbezaan signifikan bagi skor masakan pagi dan tengah hari. Sementara itu, dapatan kajian menunjukkan murid yang didedahkan dengan kaedah demonstrasi mendapat skor secara signifikan lebih tinggi berbanding dengan kaedah video bagi penyediaan makan tengahari. Sebaliknya, bagi penyediaan makanan tengah malam pula menunjukkan murid yang melalui pembelajaran menggunakan video mencatat skor lebih baik berbanding kaedah demonstrasi. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan video boleh digunakan bagi amali masakan sebagai membantu guru dalam mengendalikan kelas amali tersebut. Universiti Putra Malaysia Press 2015 Article PeerReviewed application/pdf en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/1/Keberkesanan%20penggunaan%20video%20dalam%20amali%20masakan.pdf Md Sahir, Afizal and Mohd Ayub, Ahmad Fauzi (2015) Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan. International Journal of Education and Training, 1 (2). pp. 1-8. ISSN 2462-2079 http://www.injet.upm.edu.my/index.php/archives/volume-1-2-november-2015 |
institution |
Universiti Putra Malaysia |
building |
UPM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Putra Malaysia |
content_source |
UPM Institutional Repository |
url_provider |
http://psasir.upm.edu.my/ |
language |
English |
description |
Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan penggunaan video terhadap skor masakan murid bagi empat jenis masakan iaitu masakan pagi, tengahari, malam dan tengah malam. Rekabentuk eksperimen ini melibatkan 34 orang murid yang dibahagikan secara rawak kepada dua kumpulan iaitu kumpulan demonstrasi (16 orang) dan kumpulan video (18 orang). Kajian yang dijalankan selama lapan minggu ini menunjukkan tidak terdapat perbezaan signifikan bagi skor masakan pagi dan tengah hari. Sementara itu, dapatan kajian menunjukkan murid yang didedahkan dengan kaedah demonstrasi mendapat skor secara signifikan lebih tinggi berbanding dengan kaedah video bagi penyediaan makan tengahari. Sebaliknya, bagi penyediaan makanan tengah malam pula menunjukkan murid yang melalui pembelajaran menggunakan video mencatat skor lebih baik berbanding kaedah demonstrasi. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan video boleh digunakan bagi amali masakan sebagai membantu guru dalam mengendalikan kelas amali tersebut. |
format |
Article |
author |
Md Sahir, Afizal Mohd Ayub, Ahmad Fauzi |
spellingShingle |
Md Sahir, Afizal Mohd Ayub, Ahmad Fauzi Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan |
author_facet |
Md Sahir, Afizal Mohd Ayub, Ahmad Fauzi |
author_sort |
Md Sahir, Afizal |
title |
Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan |
title_short |
Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan |
title_full |
Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan |
title_fullStr |
Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan |
title_full_unstemmed |
Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan |
title_sort |
keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan |
publisher |
Universiti Putra Malaysia Press |
publishDate |
2015 |
url |
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/1/Keberkesanan%20penggunaan%20video%20dalam%20amali%20masakan.pdf http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/ http://www.injet.upm.edu.my/index.php/archives/volume-1-2-november-2015 |
_version_ |
1643834822933610496 |