Molecular Characterization And Production Of A Specific Recombinant Protein Of Shigella Flexneri: Towards Development Of A Rapid Immunochromatography Diagnostic Test For Dysentery
Disenteri basil us atau juga dikenali sebagai shigelosis disebabkan terutamanya oleh bakteria Shigella. Shigelosis merupakan suatu penyakit yang serius di mana hampir 165 juta penduduk dijangkiti setiap tahun. la merupakan infeksi enterik invasif yang biasanya mempunyai gejala seperti demam, saki...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
2006
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/30603/1/KIRNPAL_KAUR_BANGA_SINGH.pdf http://eprints.usm.my/30603/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sains Malaysia |
Language: | English |
Summary: | Disenteri basil us atau juga dikenali sebagai shigelosis disebabkan terutamanya oleh
bakteria Shigella. Shigelosis merupakan suatu penyakit yang serius di mana hampir
165 juta penduduk dijangkiti setiap tahun. la merupakan infeksi enterik invasif yang
biasanya mempunyai gejala seperti demam, sakit abdomen dan diarea berdarah. S.
fJexneri merupakan spesies yang paling kerap dipencilkan dan biasanya menyebabkan
shigelosis secara endemik di negara yang sedang membangun. Kaedah pengesanan
rutin bergantung kepada teknik pengkulturan dan pengenalpastian Shigella spp.
daripada tinja, adalah sukar dan memerlukan proses ujikaji yang cerewet, memakan
masa 3 hingga 5 hari dan mempunyai sensitiviti yang rendah.
Bacillary dysentery is caused mainly by infection with Shigella spp. which is also known
as shigellosis. It remains a common and serious health problem throughout the world
and has been estimated to infect about 165 million people worldwide annually. It is an
acute invasive enteric infection often characterized by abdominal pain, fever and
bloody diarrhea. S. flexneri is the most frequently isolated species causing endemic
shigellosis in developing countries. The current method of diagnosis still depends on
the traditional culture method, which is laborious, relatively insensitive and takes 3 to 5
days to produce result. |
---|