Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan

Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada su...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bukhari, Noriha
Format: Thesis
Language:English
Published: 1998
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf
http://eprints.usm.my/30917/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sains Malaysia
Language: English
id my.usm.eprints.30917
record_format eprints
spelling my.usm.eprints.30917 http://eprints.usm.my/30917/ Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan Bukhari, Noriha T1-995 Technology(General) Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C. 1998-03 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf Bukhari, Noriha (1998) Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia.
institution Universiti Sains Malaysia
building Hamzah Sendut Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sains Malaysia
content_source USM Institutional Repository
url_provider http://eprints.usm.my/
language English
topic T1-995 Technology(General)
spellingShingle T1-995 Technology(General)
Bukhari, Noriha
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
description Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C.
format Thesis
author Bukhari, Noriha
author_facet Bukhari, Noriha
author_sort Bukhari, Noriha
title Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_short Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_full Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_fullStr Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_full_unstemmed Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_sort kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
publishDate 1998
url http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf
http://eprints.usm.my/30917/
_version_ 1643707262331518976