Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada su...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1998
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf http://eprints.usm.my/30917/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sains Malaysia |
Language: | English |
id |
my.usm.eprints.30917 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.usm.eprints.30917 http://eprints.usm.my/30917/ Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan Bukhari, Noriha T1-995 Technology(General) Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C. 1998-03 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf Bukhari, Noriha (1998) Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia. |
institution |
Universiti Sains Malaysia |
building |
Hamzah Sendut Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Sains Malaysia |
content_source |
USM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.usm.my/ |
language |
English |
topic |
T1-995 Technology(General) |
spellingShingle |
T1-995 Technology(General) Bukhari, Noriha Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan |
description |
Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan
pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas
kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah
kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman
dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20
minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum
infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4%
CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada
110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu
lebih kurang 100C.
|
format |
Thesis |
author |
Bukhari, Noriha |
author_facet |
Bukhari, Noriha |
author_sort |
Bukhari, Noriha |
title |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_short |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_full |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_fullStr |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_full_unstemmed |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_sort |
kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan |
publishDate |
1998 |
url |
http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf http://eprints.usm.my/30917/ |
_version_ |
1643707262331518976 |