Palm oil fractionation and carotene extraction

Suatu kaedah pemisahan yang baru bagi minyak sayur, minyak haiwan dan minyak ikan dan terutamanya bagi minyak kelapa sawit akan diperikan dalam tesis ini. Kaedah ini melibatkan penambahan kepada minyak itu suatu bahantara yang terdiri dari dua pela~ut yang biasa. Semasa pengemparan, olein dan st...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Boey, Peng Lim
Format: Thesis
Language:English
Published: 1978
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/35360/1/BOEY_PENG_LIM_%28KHK%29_%28NN24%29.pdf
http://eprints.usm.my/35360/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sains Malaysia
Language: English
Description
Summary:Suatu kaedah pemisahan yang baru bagi minyak sayur, minyak haiwan dan minyak ikan dan terutamanya bagi minyak kelapa sawit akan diperikan dalam tesis ini. Kaedah ini melibatkan penambahan kepada minyak itu suatu bahantara yang terdiri dari dua pela~ut yang biasa. Semasa pengemparan, olein dan stearin dipisahkan oleh bahantara yang didapati di antara bahagian pepejal dan cecair. Dua belas sistem pelarut atau bahantara yang terdiri daripada suatu gabungan dua daripada lapan pelarut yang biasa, iaitu air, propilena glikol, gliserin, aseton, etanol, n-propanol, isopropanol dan butanon didapati berkesan dalam pemisahan olein-stearin. Bagaimanapun, sistem air-isopropanol telah dikaji dengan lebih lanjut. Proses pemisahan boleh dilaksanakan pada sebarang suhu yang sesuai dan proses ini tidak bersandar kepada kaedah penghabluran minyak itu. Pemisahan minyak kelapa sawit mentah Special Prime Bleached (SPB atau Minyak Kelapa Sawit yang dilunturkan dengan Khusus) pada suhu 16°C dengan menggunakan sistem air-isopropanol menghasilkan suatu pecahan olein yang me~punyai suatu takat awan sebanyak 0 4.8 C. A novel method of fractionation of vegetable, animal and fish oils and in particular palm oil is described. The method involves the a·ddition to the oils a medium made up of two common solvents. On centrifugation the olein and stearin are separated by tne medium in the middle. Twelve solvent systems or media which are made up of a combination of two from eight common solvents viz. water, propylene glycol, glycerine, acetone, ethanol, n-propanol, isopropanol and butanone are found to be effective in olein-stearin separation. However, the water-isopropanol system was studied in great details. The fractionation process can oe carried out at any suitable temperature and is independent of the method of crystal] isation of the oil. Fractionation of the Special Prime Bleached (SPB) crude palm oil at 16°C using the water-isopropanol system, yielded an olein fraction with a cloud point of 4.8°C.