Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda

Inovasi merupakan salah satu komponen yang penting untuk meningkatkan kelebihan daya saing dalam persekitaran yang semakin berubah masa kini. Pasaran yang lebih baik memerlukan idea yang lebih kreatif dalam penghasilan sesuatu produk termasuklah dalam sektor pelancongan dengan penglibatan kawasan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Suffarruddin, Suhaida Herni, Jaafar, Mastura, Rahman, Suraiyati
Other Authors: A. Kadir, Nadhrah
Format: Book Section
Language:English
Published: School of Social Sciences, USM 2017
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/40503/1/ART_23.pdf
http://eprints.usm.my/40503/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sains Malaysia
Language: English
id my.usm.eprints.40503
record_format eprints
spelling my.usm.eprints.40503 http://eprints.usm.my/40503/ Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda Suffarruddin, Suhaida Herni Jaafar, Mastura Rahman, Suraiyati H1-99 Social sciences (General) Inovasi merupakan salah satu komponen yang penting untuk meningkatkan kelebihan daya saing dalam persekitaran yang semakin berubah masa kini. Pasaran yang lebih baik memerlukan idea yang lebih kreatif dalam penghasilan sesuatu produk termasuklah dalam sektor pelancongan dengan penglibatan kawasan luar bandar. Program homestay merupakan salah satu inisiatif yang telah diperkenalkan dalam Rancangan Malaysia ke-9 dan menjadi salah satu tarikan pelancong yang dapat memberi pengalaman kehidupan luar bandar. Lantaran itu, kajian ini bertujuan untuk menerokai perlaksanaan inovasi produk yang telah dilaksanakan oleh Program Homestay Kampung Desa Keda yang merupakan salah satu program homestay di Utara Semenanjung Malaysia. Homestay ini dipilih berdasarkan jumlah kedatangan pelancong tertinggi iaitu seramai 52,621 orang pada tahun 2011 hingga 2016. Penemuan daripada kajian ini membincangkan berkaitan perlaksanaan inovasi produk yang terbahagi kepada penginapan, aktiviti budaya dan produk komuniti. Penemuan kajian ini menunjukkan inovasi produk adalah penting dalam pembangunan program homestay sebagai kelebihan dalam daya saing dalam menarik kedatangan pelancong. School of Social Sciences, USM A. Kadir, Nadhrah Siti Rahyla, Rahmat Mohd Tayeb, Azmil Mohd, Saidatulakmal 2017 Book Section PeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/40503/1/ART_23.pdf Suffarruddin, Suhaida Herni and Jaafar, Mastura and Rahman, Suraiyati (2017) Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda. In: Social Sciences Postgraduate International Seminar (SSPIS) 2017. School of Social Sciences, USM, Pulau Pinang, Malaysia, pp. 165-172. ISBN 9789671544013
institution Universiti Sains Malaysia
building Hamzah Sendut Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sains Malaysia
content_source USM Institutional Repository
url_provider http://eprints.usm.my/
language English
topic H1-99 Social sciences (General)
spellingShingle H1-99 Social sciences (General)
Suffarruddin, Suhaida Herni
Jaafar, Mastura
Rahman, Suraiyati
Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda
description Inovasi merupakan salah satu komponen yang penting untuk meningkatkan kelebihan daya saing dalam persekitaran yang semakin berubah masa kini. Pasaran yang lebih baik memerlukan idea yang lebih kreatif dalam penghasilan sesuatu produk termasuklah dalam sektor pelancongan dengan penglibatan kawasan luar bandar. Program homestay merupakan salah satu inisiatif yang telah diperkenalkan dalam Rancangan Malaysia ke-9 dan menjadi salah satu tarikan pelancong yang dapat memberi pengalaman kehidupan luar bandar. Lantaran itu, kajian ini bertujuan untuk menerokai perlaksanaan inovasi produk yang telah dilaksanakan oleh Program Homestay Kampung Desa Keda yang merupakan salah satu program homestay di Utara Semenanjung Malaysia. Homestay ini dipilih berdasarkan jumlah kedatangan pelancong tertinggi iaitu seramai 52,621 orang pada tahun 2011 hingga 2016. Penemuan daripada kajian ini membincangkan berkaitan perlaksanaan inovasi produk yang terbahagi kepada penginapan, aktiviti budaya dan produk komuniti. Penemuan kajian ini menunjukkan inovasi produk adalah penting dalam pembangunan program homestay sebagai kelebihan dalam daya saing dalam menarik kedatangan pelancong.
author2 A. Kadir, Nadhrah
author_facet A. Kadir, Nadhrah
Suffarruddin, Suhaida Herni
Jaafar, Mastura
Rahman, Suraiyati
format Book Section
author Suffarruddin, Suhaida Herni
Jaafar, Mastura
Rahman, Suraiyati
author_sort Suffarruddin, Suhaida Herni
title Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda
title_short Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda
title_full Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda
title_fullStr Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda
title_full_unstemmed Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda
title_sort inovasi produk dalam program homestay: kajian kes di homestay kampung desa keda
publisher School of Social Sciences, USM
publishDate 2017
url http://eprints.usm.my/40503/1/ART_23.pdf
http://eprints.usm.my/40503/
_version_ 1643709961438494720