Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda
Inovasi merupakan salah satu komponen yang penting untuk meningkatkan kelebihan daya saing dalam persekitaran yang semakin berubah masa kini. Pasaran yang lebih baik memerlukan idea yang lebih kreatif dalam penghasilan sesuatu produk termasuklah dalam sektor pelancongan dengan penglibatan kawasan...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Book Section |
Language: | English |
Published: |
School of Social Sciences, USM
2017
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/40503/1/ART_23.pdf http://eprints.usm.my/40503/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sains Malaysia |
Language: | English |
id |
my.usm.eprints.40503 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.usm.eprints.40503 http://eprints.usm.my/40503/ Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda Suffarruddin, Suhaida Herni Jaafar, Mastura Rahman, Suraiyati H1-99 Social sciences (General) Inovasi merupakan salah satu komponen yang penting untuk meningkatkan kelebihan daya saing dalam persekitaran yang semakin berubah masa kini. Pasaran yang lebih baik memerlukan idea yang lebih kreatif dalam penghasilan sesuatu produk termasuklah dalam sektor pelancongan dengan penglibatan kawasan luar bandar. Program homestay merupakan salah satu inisiatif yang telah diperkenalkan dalam Rancangan Malaysia ke-9 dan menjadi salah satu tarikan pelancong yang dapat memberi pengalaman kehidupan luar bandar. Lantaran itu, kajian ini bertujuan untuk menerokai perlaksanaan inovasi produk yang telah dilaksanakan oleh Program Homestay Kampung Desa Keda yang merupakan salah satu program homestay di Utara Semenanjung Malaysia. Homestay ini dipilih berdasarkan jumlah kedatangan pelancong tertinggi iaitu seramai 52,621 orang pada tahun 2011 hingga 2016. Penemuan daripada kajian ini membincangkan berkaitan perlaksanaan inovasi produk yang terbahagi kepada penginapan, aktiviti budaya dan produk komuniti. Penemuan kajian ini menunjukkan inovasi produk adalah penting dalam pembangunan program homestay sebagai kelebihan dalam daya saing dalam menarik kedatangan pelancong. School of Social Sciences, USM A. Kadir, Nadhrah Siti Rahyla, Rahmat Mohd Tayeb, Azmil Mohd, Saidatulakmal 2017 Book Section PeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/40503/1/ART_23.pdf Suffarruddin, Suhaida Herni and Jaafar, Mastura and Rahman, Suraiyati (2017) Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda. In: Social Sciences Postgraduate International Seminar (SSPIS) 2017. School of Social Sciences, USM, Pulau Pinang, Malaysia, pp. 165-172. ISBN 9789671544013 |
institution |
Universiti Sains Malaysia |
building |
Hamzah Sendut Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Sains Malaysia |
content_source |
USM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.usm.my/ |
language |
English |
topic |
H1-99 Social sciences (General) |
spellingShingle |
H1-99 Social sciences (General) Suffarruddin, Suhaida Herni Jaafar, Mastura Rahman, Suraiyati Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda |
description |
Inovasi merupakan salah satu komponen yang penting untuk meningkatkan kelebihan daya
saing dalam persekitaran yang semakin berubah masa kini. Pasaran yang lebih baik
memerlukan idea yang lebih kreatif dalam penghasilan sesuatu produk termasuklah dalam
sektor pelancongan dengan penglibatan kawasan luar bandar. Program homestay merupakan
salah satu inisiatif yang telah diperkenalkan dalam Rancangan Malaysia ke-9 dan menjadi
salah satu tarikan pelancong yang dapat memberi pengalaman kehidupan luar bandar.
Lantaran itu, kajian ini bertujuan untuk menerokai perlaksanaan inovasi produk yang telah
dilaksanakan oleh Program Homestay Kampung Desa Keda yang merupakan salah satu
program homestay di Utara Semenanjung Malaysia. Homestay ini dipilih berdasarkan jumlah
kedatangan pelancong tertinggi iaitu seramai 52,621 orang pada tahun 2011 hingga 2016.
Penemuan daripada kajian ini membincangkan berkaitan perlaksanaan inovasi produk yang
terbahagi kepada penginapan, aktiviti budaya dan produk komuniti. Penemuan kajian ini
menunjukkan inovasi produk adalah penting dalam pembangunan program homestay sebagai
kelebihan dalam daya saing dalam menarik kedatangan pelancong. |
author2 |
A. Kadir, Nadhrah |
author_facet |
A. Kadir, Nadhrah Suffarruddin, Suhaida Herni Jaafar, Mastura Rahman, Suraiyati |
format |
Book Section |
author |
Suffarruddin, Suhaida Herni Jaafar, Mastura Rahman, Suraiyati |
author_sort |
Suffarruddin, Suhaida Herni |
title |
Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda |
title_short |
Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda |
title_full |
Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda |
title_fullStr |
Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda |
title_full_unstemmed |
Inovasi Produk dalam Program Homestay: Kajian Kes di Homestay Kampung Desa Keda |
title_sort |
inovasi produk dalam program homestay: kajian kes di homestay kampung desa keda |
publisher |
School of Social Sciences, USM |
publishDate |
2017 |
url |
http://eprints.usm.my/40503/1/ART_23.pdf http://eprints.usm.my/40503/ |
_version_ |
1643709961438494720 |