Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka

Sistem Jaminan Halal Dalaman (SJHD) adalah sistem yang memainkan peranan yang penting dalam pensijilan halal. Melalui sistem ini, intergriti makanan halal dapat dipelihara daripada peringkat pemprosesan lagi, seterusnya menjamin hasil pemprosesan makanan tersebut halal dan berkualiti. Walaupun seseb...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Hassan, Muhammad Haziq
Format: Thesis
Language:English
English
Published: 2017
Subjects:
Online Access:http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/1/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka%20-%20Muhammad%20Haziq%20Hassan%20-%2024%20Pages.pdf
http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/2/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka.pdf
http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/
http://libraryopac.utem.edu.my/webopac20/Record/0000106696
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Language: English
English
id my.utem.eprints.20717
record_format eprints
spelling my.utem.eprints.207172022-03-15T09:45:48Z http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/ Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka Hassan, Muhammad Haziq Q Science (General) QA76 Computer software Sistem Jaminan Halal Dalaman (SJHD) adalah sistem yang memainkan peranan yang penting dalam pensijilan halal. Melalui sistem ini, intergriti makanan halal dapat dipelihara daripada peringkat pemprosesan lagi, seterusnya menjamin hasil pemprosesan makanan tersebut halal dan berkualiti. Walaupun sesebuah premis makanan telah mempunyai sijil halal, namun terdapat juga penyelewengan yang berlaku kepada pensijilan tersebut kerana tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Oleh itu, Kajian ini mengunakan 39 sampel pengusaha premis makanan di Negeri Melaka yang telah memperoleh sijil pengesahan halal bagi mengenalpasti sejauh mana SJHD dilaksanakan di dalam premis makanan kajiannya melalui proses temubual dan borang soal selidik. Secara keseluruhannya daripada kajian ini mendapati bahawa, premis makanan yang telah memperoleh sijil pengesahan halal di Negeri Melaka berada di tahap yang baik dari segi pelaksanaan SJHD. Analisis yang dijalankan menggunakan empat faktor kritikal, menunjukkan bahawa pengusaha premis makanan menitikberatkan perkara berkenaan kebersihan serta kualiti makanan tetapi kurang memberi perhatian kepada pembangunan jawatankuasa halal dalaman. Oleh yang demikian, pemahaman tehadap SJHD ini hanya terhad kepada dokumentasi, kebersihan dan qualiti makanan sahaja tanpa membuat sebarang pembangunan terhadap jawatankuasa halal dalaman. 2017 Thesis NonPeerReviewed text en http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/1/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka%20-%20Muhammad%20Haziq%20Hassan%20-%2024%20Pages.pdf text en http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/2/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka.pdf Hassan, Muhammad Haziq (2017) Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka. Masters thesis, Universiti Teknikal Malaysia Melaka. http://libraryopac.utem.edu.my/webopac20/Record/0000106696
institution Universiti Teknikal Malaysia Melaka
building UTEM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknikal Malaysia Melaka
content_source UTEM Institutional Repository
url_provider http://eprints.utem.edu.my/
language English
English
topic Q Science (General)
QA76 Computer software
spellingShingle Q Science (General)
QA76 Computer software
Hassan, Muhammad Haziq
Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka
description Sistem Jaminan Halal Dalaman (SJHD) adalah sistem yang memainkan peranan yang penting dalam pensijilan halal. Melalui sistem ini, intergriti makanan halal dapat dipelihara daripada peringkat pemprosesan lagi, seterusnya menjamin hasil pemprosesan makanan tersebut halal dan berkualiti. Walaupun sesebuah premis makanan telah mempunyai sijil halal, namun terdapat juga penyelewengan yang berlaku kepada pensijilan tersebut kerana tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Oleh itu, Kajian ini mengunakan 39 sampel pengusaha premis makanan di Negeri Melaka yang telah memperoleh sijil pengesahan halal bagi mengenalpasti sejauh mana SJHD dilaksanakan di dalam premis makanan kajiannya melalui proses temubual dan borang soal selidik. Secara keseluruhannya daripada kajian ini mendapati bahawa, premis makanan yang telah memperoleh sijil pengesahan halal di Negeri Melaka berada di tahap yang baik dari segi pelaksanaan SJHD. Analisis yang dijalankan menggunakan empat faktor kritikal, menunjukkan bahawa pengusaha premis makanan menitikberatkan perkara berkenaan kebersihan serta kualiti makanan tetapi kurang memberi perhatian kepada pembangunan jawatankuasa halal dalaman. Oleh yang demikian, pemahaman tehadap SJHD ini hanya terhad kepada dokumentasi, kebersihan dan qualiti makanan sahaja tanpa membuat sebarang pembangunan terhadap jawatankuasa halal dalaman.
format Thesis
author Hassan, Muhammad Haziq
author_facet Hassan, Muhammad Haziq
author_sort Hassan, Muhammad Haziq
title Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka
title_short Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka
title_full Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka
title_fullStr Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka
title_full_unstemmed Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka
title_sort pelaksanaan sistem jaminan halal dalaman kategori premis makanan di negeri melaka
publishDate 2017
url http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/1/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka%20-%20Muhammad%20Haziq%20Hassan%20-%2024%20Pages.pdf
http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/2/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka.pdf
http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/
http://libraryopac.utem.edu.my/webopac20/Record/0000106696
_version_ 1728055189878865920