Pengesan pH air automatik

Penyakit yang berbahaya akan mudah merebak jika kebersihan tidak dititikaberatkan semasa proses pembersihan ayam dijalankan. Tahap pH air merupakan elemen yang sangat penting bagi memastikan ayam yang dicuci selamat dimakan dan boleh dijual kepada orang ramai. Artikel ini akan membincangkan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Abd. Jabar, Nur Shahira, Ahad, Rosnee, Mustafa, Mohamad Zaid, Sri Sumarwati, Sri Sumarwati
Other Authors: Gerijih, Debie Devisser
Format: Book Section
Language:English
Published: Penerbit UTHM 2021
Subjects:
Online Access:http://eprints.uthm.edu.my/6787/1/5.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/6787/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
Language: English
Description
Summary:Penyakit yang berbahaya akan mudah merebak jika kebersihan tidak dititikaberatkan semasa proses pembersihan ayam dijalankan. Tahap pH air merupakan elemen yang sangat penting bagi memastikan ayam yang dicuci selamat dimakan dan boleh dijual kepada orang ramai. Artikel ini akan membincangkan tentang keperluan pembangunan pengesan pH Air Automatik bagi memastikan air yang digunakan dalam keadaan yang baik dan selamat untuk digunakan. Matlamat Pengesan pH Air Automatik adalah untuk memastikan air basuhan ayam sentiasa dalam skala pH yang baik. Pengesan pH Air Automatik mempunyai kelebihan bagi pengguna iaitu mampu untuk memantau bacaan pH air dari semasa ke semasa dengan menggunakan telefon bimbit yang mempunyai rangkaian internet. Pengguna juga mampu memantau dengan menggunakan lebih daripada satu peranti. Pengguna juga akan diberikan LED merah dan hijau sebagai penanda keadaan pH air tersebut. Paparan LCD juga akan membantu pengguna memantau bacaan pH air ketika pengguna berada di kawasan tersebut.