Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia

Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar tahun akhir Jabatan Pendidikan Teknik dan Kejuruteraan yang telah diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan dengan pelajar tahun akhir Jabatan Pembangunan Sumber Manusia yang...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Sulaiman, Hanim, Mohd. Osman, Mohd. Hassan, Mohd. Raffi, Mohd. Lutfi
Format: Article
Language:English
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/id/eprint/11619/1/Perbandingan_Ciri-Ciri_Kompetensi_Keusahawanan_Di_Antara_Pelajar_Yang_Mendapat_Pendedahan_Formal_Dengan_Pelajar_Yang_Tidak_Mendapat_Pendedahan_Formal.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/11619/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Malaysia
Language: English
id my.utm.11619
record_format eprints
spelling my.utm.116192011-12-08T09:18:47Z http://eprints.utm.my/id/eprint/11619/ Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia Sulaiman, Hanim Mohd. Osman, Mohd. Hassan Mohd. Raffi, Mohd. Lutfi L Education (General) Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar tahun akhir Jabatan Pendidikan Teknik dan Kejuruteraan yang telah diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan dengan pelajar tahun akhir Jabatan Pembangunan Sumber Manusia yang tidak diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor. Instrumen yang digunakan untuk kajian yang berbentuk deskriptif ini adalah instrumen kompetensi keusahawanan Mc Clelland dan Mc Ber & Co. (1985). Terdapat 13 ciri kompetensi keusahawanan menurut kajian Mc Clelland (1985) iaitu ciri kompetensi keusahawanan inisiatif, melihat dan merebut peluang, kecekalan, mencari maklumat, menitikberatkan mutu kerja yang tinggi, komitmen terhadap perjanjian kerja, berorientasikan kecekapan, kecekalan, membuat perancangan yang sistematik, menyelesaikan masalah secara kreatif, keyakinan diri, ketegasan, meyakinkan orang lain dan ciri kompetensi keusahawanan mampu menggunakan strategi-strategi pengaruh. Hasil daripada analisis data, didapati tahap ciri-ciri kompetensi keusahawanan bagi pelajar yang telah diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan lebih tinggi berbanding dengan pelajar yang tidak diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan. Oleh itu, tahap ciri-ciri kompetensi keusahawanan di dalam diri seseorang itu akan meningkat setelah mendapat pendedahan di dalam bidang keusahawanan. 2010-12-23 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/11619/1/Perbandingan_Ciri-Ciri_Kompetensi_Keusahawanan_Di_Antara_Pelajar_Yang_Mendapat_Pendedahan_Formal_Dengan_Pelajar_Yang_Tidak_Mendapat_Pendedahan_Formal.pdf Sulaiman, Hanim and Mohd. Osman, Mohd. Hassan and Mohd. Raffi, Mohd. Lutfi (2010) Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia. Perbandingan Ciri-Ciri Kompetensi Keusahawanan Di Antara Pelajar Yang Mendapat Pendedahan Formal Dengan Pelajar Yang Tidak Mendapat Pendedahan Formal Di Dalam Bidang Keusahawanan Di Universiti Teknologi Malaysia . pp. 1-7. (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Malaysia
building UTM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Malaysia
content_source UTM Institutional Repository
url_provider http://eprints.utm.my/
language English
topic L Education (General)
spellingShingle L Education (General)
Sulaiman, Hanim
Mohd. Osman, Mohd. Hassan
Mohd. Raffi, Mohd. Lutfi
Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia
description Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar tahun akhir Jabatan Pendidikan Teknik dan Kejuruteraan yang telah diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan dengan pelajar tahun akhir Jabatan Pembangunan Sumber Manusia yang tidak diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor. Instrumen yang digunakan untuk kajian yang berbentuk deskriptif ini adalah instrumen kompetensi keusahawanan Mc Clelland dan Mc Ber & Co. (1985). Terdapat 13 ciri kompetensi keusahawanan menurut kajian Mc Clelland (1985) iaitu ciri kompetensi keusahawanan inisiatif, melihat dan merebut peluang, kecekalan, mencari maklumat, menitikberatkan mutu kerja yang tinggi, komitmen terhadap perjanjian kerja, berorientasikan kecekapan, kecekalan, membuat perancangan yang sistematik, menyelesaikan masalah secara kreatif, keyakinan diri, ketegasan, meyakinkan orang lain dan ciri kompetensi keusahawanan mampu menggunakan strategi-strategi pengaruh. Hasil daripada analisis data, didapati tahap ciri-ciri kompetensi keusahawanan bagi pelajar yang telah diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan lebih tinggi berbanding dengan pelajar yang tidak diberi pendedahan secara formal di dalam bidang keusahawanan. Oleh itu, tahap ciri-ciri kompetensi keusahawanan di dalam diri seseorang itu akan meningkat setelah mendapat pendedahan di dalam bidang keusahawanan.
format Article
author Sulaiman, Hanim
Mohd. Osman, Mohd. Hassan
Mohd. Raffi, Mohd. Lutfi
author_facet Sulaiman, Hanim
Mohd. Osman, Mohd. Hassan
Mohd. Raffi, Mohd. Lutfi
author_sort Sulaiman, Hanim
title Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia
title_short Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia
title_full Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia
title_fullStr Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia
title_full_unstemmed Perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di Universiti Teknologi Malaysia
title_sort perbandingan ciri-ciri kompetensi keusahawanan di antara pelajar yang mendapat pendedahan formal dengan pelajar yang tidak mendapat pendedahan formal di dalam bidang keusahawanan di universiti teknologi malaysia
publishDate 2010
url http://eprints.utm.my/id/eprint/11619/1/Perbandingan_Ciri-Ciri_Kompetensi_Keusahawanan_Di_Antara_Pelajar_Yang_Mendapat_Pendedahan_Formal_Dengan_Pelajar_Yang_Tidak_Mendapat_Pendedahan_Formal.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/11619/
_version_ 1643645731410542592