Amalan surirumah terhadap penyediaan makanan untuk keluarga di Felda Nitar 02, Mersing, Johor : satu tinjauan

Kajian tinjauan ini bertujuan untuk mengenalpasti amalan surirumah terhadap penyediaan makanan untuk keluarga bagi empat aspek iaitu kaedah memasak, kebersihan makanan, pengetahuan asas dan penglibatan ahli keluarga. Kajian dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kepada 1...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Said, Mohd Rizal, Azeman, Lizawati
Format: Article
Language:English
Published: 2011
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/id/eprint/11909/1/Amalan_Surirumah_Terhadap_Penyediaan_Makanan_Untuk_Keluarga_Di_Felda_Nitar_02.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/11909/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Malaysia
Language: English
Description
Summary:Kajian tinjauan ini bertujuan untuk mengenalpasti amalan surirumah terhadap penyediaan makanan untuk keluarga bagi empat aspek iaitu kaedah memasak, kebersihan makanan, pengetahuan asas dan penglibatan ahli keluarga. Kajian dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kepada 176 orang surirumah di Felda Nitar 02, Mersing, Johor. Data dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Sciences (SPSS) versi 14.0 untuk mendapatkan nilai kekerapan, peratusan dan min. Nilai Alpha Cronbach untuk kajian ini ialah 0.739. Dapatan kajian menunjukkan responden mempunyai amalan yang sederhana daripada kaedah memasak dan penglibatan ahli keluarga tetapi bagi kebersihan makanan dan pengetahuan asas, dapatan kajian menunjukkan responden mempunyai amalan yang tinggi. Beberapa cadangan telah dikemukakan bagi menambah baik amalan surirumah terhadap penyediaan makanan untuk keluarga. Beberapa cadangan kajian lanjutan bagi pengkaji yang ingin meneruskan kajian ini di masa akan datang juga turut dicadangkan.