Pengukuran zarah abu terbang daripada dandang memproses buah kelapa sawit

Kajian pengukuran ketumpatan sebenar zarah abu terbang daripada dandang memproses buah kelapa sawit telah dilakukan. Julat nilai ketumpatan zarah abu terbang yang diperolehi adalah di antara 2.140 – 2.227 g/cm³ manakala nilai puratanya ialah 2.189  0.037 g/cm³ . Kajian menentukannilai ketump...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid, Taib, Mohamad Rozainee
Format: Article
Language:English
Published: 1989
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/id/eprint/3906/1/SKMBT_60007061915400.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/3906/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Malaysia
Language: English
Description
Summary:Kajian pengukuran ketumpatan sebenar zarah abu terbang daripada dandang memproses buah kelapa sawit telah dilakukan. Julat nilai ketumpatan zarah abu terbang yang diperolehi adalah di antara 2.140 – 2.227 g/cm³ manakala nilai puratanya ialah 2.189  0.037 g/cm³ . Kajian menentukannilai ketumpatan sebenar zarah abu terbang ini adalah penting dalam rangka untuk memahami cirri aerodinamik dan pembentukan zarah di dalam dandang kilang tersebut.