Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia

Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti ad...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Bennet, Gary, Mohamed Ismail, Risyawati
Format: Conference or Workshop Item
Language:English
Published: 2017
Subjects:
Online Access:http://repo.uum.edu.my/22662/1/STML%E2%80%93Go%20Green%202016%20734%20742.pdf
http://repo.uum.edu.my/22662/
http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p734.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Utara Malaysia
Language: English
id my.uum.repo.22662
record_format eprints
spelling my.uum.repo.226622017-07-13T01:32:45Z http://repo.uum.edu.my/22662/ Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia Bennet, Gary Mohamed Ismail, Risyawati BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TX Home economics Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti adakah wujud keperluan dan pemahaman masyarakat terhadap produk halal.Responden dipilih secara rawak di seluruh Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa iaitu seramai 100 responden.Kaedah utama yang digunakan ialah melalui pengedaran borang soal selidik untuk mendapatkan data.Terdapat dua perkara yang dititiberatkan dalam borang soal selidik iaitu keperluan logo halal dan pemahaman berkenaan dengan status produk makanan halal.Bagi mendapatkan maklumat berkenaan keperluan dan pemahaman produk makanan halal telah memilih dua kategori iaitu etnik dan tahap pendidikan responden sebagai kajian.Hasil dapatan kajian bahawa keperluan dan pemahaman dalam borang soal selidik telah menunjukkan keputusan yang positif daripada masyarakat tentang produk makanan halal. Secara keseluruhannya, mendapati bahawa majoriti responden memahami dan menyatakan bahawa makanan halal amatlah diperlukan dan sudah mula menjadi pilihan kebanyakan masyarakat Malaysia. 2017 Conference or Workshop Item PeerReviewed application/pdf en http://repo.uum.edu.my/22662/1/STML%E2%80%93Go%20Green%202016%20734%20742.pdf Bennet, Gary and Mohamed Ismail, Risyawati (2017) Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia. In: Symposium on Technology Management & Logistics (STML–Go Green) 2016, 6th - 7th December 2016, Universiti Utara Malaysia, Sintok, Malaysia. http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p734.pdf
institution Universiti Utara Malaysia
building UUM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Utara Malaysia
content_source UUM Institutionali Repository
url_provider http://repo.uum.edu.my/
language English
topic BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
TX Home economics
spellingShingle BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
TX Home economics
Bennet, Gary
Mohamed Ismail, Risyawati
Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia
description Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti adakah wujud keperluan dan pemahaman masyarakat terhadap produk halal.Responden dipilih secara rawak di seluruh Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa iaitu seramai 100 responden.Kaedah utama yang digunakan ialah melalui pengedaran borang soal selidik untuk mendapatkan data.Terdapat dua perkara yang dititiberatkan dalam borang soal selidik iaitu keperluan logo halal dan pemahaman berkenaan dengan status produk makanan halal.Bagi mendapatkan maklumat berkenaan keperluan dan pemahaman produk makanan halal telah memilih dua kategori iaitu etnik dan tahap pendidikan responden sebagai kajian.Hasil dapatan kajian bahawa keperluan dan pemahaman dalam borang soal selidik telah menunjukkan keputusan yang positif daripada masyarakat tentang produk makanan halal. Secara keseluruhannya, mendapati bahawa majoriti responden memahami dan menyatakan bahawa makanan halal amatlah diperlukan dan sudah mula menjadi pilihan kebanyakan masyarakat Malaysia.
format Conference or Workshop Item
author Bennet, Gary
Mohamed Ismail, Risyawati
author_facet Bennet, Gary
Mohamed Ismail, Risyawati
author_sort Bennet, Gary
title Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia
title_short Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia
title_full Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia
title_fullStr Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia
title_full_unstemmed Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia
title_sort kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di malaysia
publishDate 2017
url http://repo.uum.edu.my/22662/1/STML%E2%80%93Go%20Green%202016%20734%20742.pdf
http://repo.uum.edu.my/22662/
http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p734.pdf
_version_ 1644283581805101056