Keselamatan makanan negara: Analisis perbelanjaan awam dalam sektor padi

Keselamatan makanan negara semakin diberi perhatian samada di peringkat nasional mahupun global. Keperluan jaminan keselamatan makanan ini adalah untuk memastikan setiap individu berupaya mendapat makanan secara konsisten bagi menjamin kualiti kehidupan yang sihat. Di Malaysia, kerajaan telah mempe...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ibrahim, Ahmad Zubir, Siwar, Chamsuri, Ghazali, Rospidah
Format: Book Section
Language:English
Published: Universitas Islam Riau Indonesia 2010
Subjects:
Online Access:http://repo.uum.edu.my/2683/1/AHMAD_ZUBIR.pdf
http://repo.uum.edu.my/2683/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Utara Malaysia
Language: English
Description
Summary:Keselamatan makanan negara semakin diberi perhatian samada di peringkat nasional mahupun global. Keperluan jaminan keselamatan makanan ini adalah untuk memastikan setiap individu berupaya mendapat makanan secara konsisten bagi menjamin kualiti kehidupan yang sihat. Di Malaysia, kerajaan telah memperuntukkan sejumlah wang yang besar bagi menjamin keselamatan makanan negara. Namun begitu, Malaysia masih lagi belum berupaya mencapai kadar sara diri sebagaimana yang disasarkan. Situasi ini mengakibatkan Malaysia perlu bergantung kepada negara luar untuk memenuhi keperluan makanan negara. Sehubungan dengan itu, kertas kerja ini membincangkan pembangunan keselamatan makanan khususnya tanaman padi di Malaysia mengikut lima fasa pembangunan, i. fasa tahun 1960-an, ii. fasa tahun 1970-an, iii. fasa 1980-an, iv. fasa 1990-an dan v. fasa masa kini. Analisis lima fasa ini adalah berdasarkan kepada perspektif perbelanjaan awam yang mencakupi perbelanjaan subsidi, pengairan dan saliran serta Projek Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA). Pencapaian kadar sara diri dan jumlah import beras untuk menampung keperluan makanan negara turut sama dibincangkan dalam kertas ini.