Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban
Pencemaran makanan sentiasa dilaporkan berlaku dalam masyarakat. Biasanya, kes ini timbul adalah disebabkan pengabaian terhadap prinsip halalan tayyiban dalam amalan pengendalian makanan dari ladang ke meja pengguna. Antara bentuk pengabaian ini termasuklah melibatkan proses awal, iaitu pemilihan ba...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2021
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/18078/1/52942-174463-1-PB.pdf http://journalarticle.ukm.my/18078/ https://ejournals.ukm.my/jhadhari/issue/view/1452 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
Language: | English |
id |
my-ukm.journal.18078 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.180782022-02-21T00:31:42Z http://journalarticle.ukm.my/18078/ Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban Nurul Asmida Saad, Mohd Anuar Ramli, Pencemaran makanan sentiasa dilaporkan berlaku dalam masyarakat. Biasanya, kes ini timbul adalah disebabkan pengabaian terhadap prinsip halalan tayyiban dalam amalan pengendalian makanan dari ladang ke meja pengguna. Antara bentuk pengabaian ini termasuklah melibatkan proses awal, iaitu pemilihan bahan mentah dari sumber yang tidak halal dan tayyib. Implikasinya akan berlaku pencemaran dalam rantaian pengendalian makanan. Pencemaran aspek halal akan menjerumuskan pengguna kepada larangan syarak dan memberi kesan terhadap aspek spiritual pengguna, sedangkan pencemaran aspek tayyib memberikan kesan terhadap kesihatan fizikal dan keselamatan nyawa pengguna. Sehubungan itu, kajian ini akan membincangkan tentang kefahaman para pengendali makanan khususnya berkaitan amalan pengendalian makanan halalan tayyiban. Bagi mencapai objektif tersebut, kajian ini telah menggunakan pendekatan kualitatif melalui metode temu bual tidak berstruktur. Sebanyak 11 informan yang terdiri daripada pengendali makanan sekitarLembah Klang telah ditemu bual. Data yang dikumpulkan telah dianalisis melalui perisian Atlas.ti versi 8 bagi membina tema, kategori dan subkategori. Dapatan kajian menunjukkan bahawa, secara teoritikalnya, semua informan mempunyai kefahaman yang jelas berkaitan dengan makanan halalan tayyiban dan ciri-ciri pengendalian makanan halalan tayyiban. Namun, dari aspek praktikal dan pengamalannya, mereka masih kurang mengamalkan pengendalian makanan berdasarkan prinsip halalan tayyiban sepenuhnya sehingga berpotensi menyebabkan berlakunya pencemaran dan keracunan makanan. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2021 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/18078/1/52942-174463-1-PB.pdf Nurul Asmida Saad, and Mohd Anuar Ramli, (2021) Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban. Jurnal Hadhari, 13 (2). pp. 171-188. ISSN 1985-6830 https://ejournals.ukm.my/jhadhari/issue/view/1452 |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Pencemaran makanan sentiasa dilaporkan berlaku dalam masyarakat. Biasanya, kes ini timbul adalah disebabkan pengabaian terhadap prinsip halalan tayyiban dalam amalan pengendalian makanan dari ladang ke meja pengguna. Antara bentuk pengabaian ini termasuklah melibatkan proses awal, iaitu pemilihan bahan mentah dari sumber yang tidak halal dan tayyib. Implikasinya akan berlaku pencemaran dalam rantaian pengendalian makanan. Pencemaran aspek halal akan menjerumuskan pengguna kepada larangan syarak dan memberi kesan terhadap aspek spiritual pengguna, sedangkan pencemaran aspek tayyib memberikan kesan terhadap kesihatan fizikal dan keselamatan nyawa pengguna. Sehubungan itu, kajian ini akan membincangkan tentang kefahaman para pengendali makanan khususnya berkaitan amalan pengendalian makanan halalan tayyiban. Bagi mencapai objektif tersebut, kajian ini telah menggunakan pendekatan kualitatif melalui metode temu bual tidak berstruktur. Sebanyak 11 informan yang terdiri daripada pengendali makanan sekitarLembah Klang telah ditemu bual. Data yang dikumpulkan telah dianalisis melalui
perisian Atlas.ti versi 8 bagi membina tema, kategori dan subkategori. Dapatan kajian
menunjukkan bahawa, secara teoritikalnya, semua informan mempunyai kefahaman
yang jelas berkaitan dengan makanan halalan tayyiban dan ciri-ciri pengendalian
makanan halalan tayyiban. Namun, dari aspek praktikal dan pengamalannya, mereka
masih kurang mengamalkan pengendalian makanan berdasarkan prinsip halalan
tayyiban sepenuhnya sehingga berpotensi menyebabkan berlakunya pencemaran dan
keracunan makanan. |
format |
Article |
author |
Nurul Asmida Saad, Mohd Anuar Ramli, |
spellingShingle |
Nurul Asmida Saad, Mohd Anuar Ramli, Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban |
author_facet |
Nurul Asmida Saad, Mohd Anuar Ramli, |
author_sort |
Nurul Asmida Saad, |
title |
Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban |
title_short |
Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban |
title_full |
Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban |
title_fullStr |
Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban |
title_full_unstemmed |
Analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di Lembah Klang berasaskan prinsip halalan tayyiban |
title_sort |
analisis kefahaman dan amalan pengendalian makanan dalam kalangan pengendali makanan di lembah klang berasaskan prinsip halalan tayyiban |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2021 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/18078/1/52942-174463-1-PB.pdf http://journalarticle.ukm.my/18078/ https://ejournals.ukm.my/jhadhari/issue/view/1452 |
_version_ |
1725973507721920512 |