Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan
Artikel ini mengenai makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan peranakan Siam Kelantan. Kajian ini bersifat perbandingan antara makanan tradisional kedua-dua masyarakat ini. Makanan tradisional merujuk kepada makanan diperbuatkan yang berasaskan bahan seperti beras. Permasalahan kajian memp...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2024
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/24463/1/WEE%2010.pdf http://journalarticle.ukm.my/24463/ https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/36 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
Language: | English |
id |
my-ukm.journal.24463 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.244632024-10-30T01:38:47Z http://journalarticle.ukm.my/24463/ Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan Siti Nor Alia Farhana Saidi, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, Artikel ini mengenai makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan peranakan Siam Kelantan. Kajian ini bersifat perbandingan antara makanan tradisional kedua-dua masyarakat ini. Makanan tradisional merujuk kepada makanan diperbuatkan yang berasaskan bahan seperti beras. Permasalahan kajian memperlihatkan penggunaan bahan beras dalam sebagai bahan utama menghasilkan makanan tradisional. Objektif kajian ini mengenai bahan beras yang menjadi bahan utama dalam menghasilkan laksa dan laksam. Metodologi kajian menggunakan pendekatan kualitatif yang berasaskan etnografi. Kajianini mengaplikasikan kaedah pemerhatian dan kaedah kepustakaan. Kaedah pemerhatiandipilih sesuai untuk memerhati dalam pemilihan bahan beras untuk menghasilkan laksa dan laksam. Kaedah kepustakaan sebagai menyokong kepada penggunaan data sekunder dalamkajian ini. Kajian ini telah memilih teknik analisis tematik apabila didapati sesuai untuk menyaring dan memisahkan data mentah kajian mengikut keperluan objektif kajian. Hasil dapatan kajian telah menemukan bahawa, makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan mempunyai penggunaan beras sebagai bahan utama dalam perbuatan laksa dan laksam. Justeru kajian ini diharap dapat memberi pengetahuan yang baharu kepada generasi muda dan amnya peminat laksa dan laksam. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/24463/1/WEE%2010.pdf Siti Nor Alia Farhana Saidi, and Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, (2024) Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan. Jurnal Wacana Sarjana, 8 (3). pp. 1-13. ISSN 2600-9501 https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/36 |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Artikel ini mengenai makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan peranakan Siam Kelantan. Kajian ini bersifat perbandingan antara makanan tradisional kedua-dua masyarakat ini. Makanan tradisional merujuk kepada makanan diperbuatkan yang berasaskan bahan seperti beras. Permasalahan kajian memperlihatkan penggunaan bahan beras dalam sebagai bahan utama menghasilkan makanan tradisional. Objektif kajian ini mengenai bahan beras yang menjadi bahan utama dalam menghasilkan laksa dan laksam. Metodologi kajian menggunakan pendekatan kualitatif yang berasaskan etnografi. Kajianini mengaplikasikan kaedah pemerhatian dan kaedah kepustakaan. Kaedah pemerhatiandipilih sesuai untuk memerhati dalam pemilihan bahan beras untuk menghasilkan laksa dan laksam. Kaedah kepustakaan sebagai menyokong kepada penggunaan data sekunder dalamkajian ini. Kajian ini telah memilih teknik analisis tematik apabila didapati sesuai untuk menyaring dan memisahkan data mentah kajian mengikut keperluan objektif kajian. Hasil dapatan kajian telah menemukan bahawa, makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan mempunyai penggunaan beras sebagai bahan utama dalam perbuatan laksa dan laksam. Justeru kajian ini diharap dapat memberi pengetahuan yang baharu kepada generasi muda dan amnya peminat laksa dan laksam. |
format |
Article |
author |
Siti Nor Alia Farhana Saidi, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, |
spellingShingle |
Siti Nor Alia Farhana Saidi, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan |
author_facet |
Siti Nor Alia Farhana Saidi, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, |
author_sort |
Siti Nor Alia Farhana Saidi, |
title |
Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan |
title_short |
Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan |
title_full |
Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan |
title_fullStr |
Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan |
title_full_unstemmed |
Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan |
title_sort |
makanan tradisional masyarakat melayu kelantan dan peranakan siam kelantan |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2024 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/24463/1/WEE%2010.pdf http://journalarticle.ukm.my/24463/ https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/36 |
_version_ |
1814934846909186048 |