Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan

Artikel ini mengenai makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan peranakan Siam Kelantan. Kajian ini bersifat perbandingan antara makanan tradisional kedua-dua masyarakat ini. Makanan tradisional merujuk kepada makanan diperbuatkan yang berasaskan bahan seperti beras. Permasalahan kajian memp...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Siti Nor Alia Farhana Saidi, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/24463/1/WEE%2010.pdf
http://journalarticle.ukm.my/24463/
https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/36
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Kebangsaan Malaysia
Language: English
id my-ukm.journal.24463
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.244632024-10-30T01:38:47Z http://journalarticle.ukm.my/24463/ Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan Siti Nor Alia Farhana Saidi, Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, Artikel ini mengenai makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan peranakan Siam Kelantan. Kajian ini bersifat perbandingan antara makanan tradisional kedua-dua masyarakat ini. Makanan tradisional merujuk kepada makanan diperbuatkan yang berasaskan bahan seperti beras. Permasalahan kajian memperlihatkan penggunaan bahan beras dalam sebagai bahan utama menghasilkan makanan tradisional. Objektif kajian ini mengenai bahan beras yang menjadi bahan utama dalam menghasilkan laksa dan laksam. Metodologi kajian menggunakan pendekatan kualitatif yang berasaskan etnografi. Kajianini mengaplikasikan kaedah pemerhatian dan kaedah kepustakaan. Kaedah pemerhatiandipilih sesuai untuk memerhati dalam pemilihan bahan beras untuk menghasilkan laksa dan laksam. Kaedah kepustakaan sebagai menyokong kepada penggunaan data sekunder dalamkajian ini. Kajian ini telah memilih teknik analisis tematik apabila didapati sesuai untuk menyaring dan memisahkan data mentah kajian mengikut keperluan objektif kajian. Hasil dapatan kajian telah menemukan bahawa, makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan mempunyai penggunaan beras sebagai bahan utama dalam perbuatan laksa dan laksam. Justeru kajian ini diharap dapat memberi pengetahuan yang baharu kepada generasi muda dan amnya peminat laksa dan laksam. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/24463/1/WEE%2010.pdf Siti Nor Alia Farhana Saidi, and Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, (2024) Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan. Jurnal Wacana Sarjana, 8 (3). pp. 1-13. ISSN 2600-9501 https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/36
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Artikel ini mengenai makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan peranakan Siam Kelantan. Kajian ini bersifat perbandingan antara makanan tradisional kedua-dua masyarakat ini. Makanan tradisional merujuk kepada makanan diperbuatkan yang berasaskan bahan seperti beras. Permasalahan kajian memperlihatkan penggunaan bahan beras dalam sebagai bahan utama menghasilkan makanan tradisional. Objektif kajian ini mengenai bahan beras yang menjadi bahan utama dalam menghasilkan laksa dan laksam. Metodologi kajian menggunakan pendekatan kualitatif yang berasaskan etnografi. Kajianini mengaplikasikan kaedah pemerhatian dan kaedah kepustakaan. Kaedah pemerhatiandipilih sesuai untuk memerhati dalam pemilihan bahan beras untuk menghasilkan laksa dan laksam. Kaedah kepustakaan sebagai menyokong kepada penggunaan data sekunder dalamkajian ini. Kajian ini telah memilih teknik analisis tematik apabila didapati sesuai untuk menyaring dan memisahkan data mentah kajian mengikut keperluan objektif kajian. Hasil dapatan kajian telah menemukan bahawa, makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan mempunyai penggunaan beras sebagai bahan utama dalam perbuatan laksa dan laksam. Justeru kajian ini diharap dapat memberi pengetahuan yang baharu kepada generasi muda dan amnya peminat laksa dan laksam.
format Article
author Siti Nor Alia Farhana Saidi,
Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff,
spellingShingle Siti Nor Alia Farhana Saidi,
Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff,
Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan
author_facet Siti Nor Alia Farhana Saidi,
Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff,
author_sort Siti Nor Alia Farhana Saidi,
title Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan
title_short Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan
title_full Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan
title_fullStr Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan
title_full_unstemmed Makanan tradisional masyarakat Melayu Kelantan dan Peranakan Siam Kelantan
title_sort makanan tradisional masyarakat melayu kelantan dan peranakan siam kelantan
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2024
url http://journalarticle.ukm.my/24463/1/WEE%2010.pdf
http://journalarticle.ukm.my/24463/
https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/36
_version_ 1814934846909186048