Makanan dalam pembayang pantun Melayu: satu wacana dari perspektif gastronomi
Makanan merupakan antara keperluan asas dalam pembentukan kelangsungan hidup manusia. Makanan juga menjadi medium dalam perhubungan dan komunikasi antara manusia, yang merupakan sebahagian daripada ilmu gastronomi. Sebagaimana makanan, pantun turut dikenali sebagai alat menyampaikan perasaan. Pem...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia
2016
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/9954/1/14132-38834-1-SM.pdf http://journalarticle.ukm.my/9954/ http://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/804 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
Language: | English |
Summary: | Makanan merupakan antara keperluan asas dalam pembentukan kelangsungan hidup manusia.
Makanan juga menjadi medium dalam perhubungan dan komunikasi antara manusia, yang
merupakan sebahagian daripada ilmu gastronomi. Sebagaimana makanan, pantun turut dikenali
sebagai alat menyampaikan perasaan. Pembayang pantun sering diabaikan dan dikatakan hadir
hanya sebagai ‘penyedap’ pantun. Objektif makalah ini ialah untuk meneroka unsur makanan
dalam pembayang pantun serta peranan dan fungsinya. Kajian menggunakan pendekatan
eklektik seperti yang dikemukakan oleh David Waines tentang masakan menerusi komponen
pewaris dan warisan. Kajian mendapati pemaparan makanan Melayu dalam pantun dapat
dibahagikan kepada tiga kategori iaitu pertama; makanan dan peranannya. Kedua, makanan dan
resepi; dan ketiga, makanan dan penyediaan. Kajian mendapati makanan Melayu termasuk
dalam kelompok fusion cuisine yang memiliki ciri-ciri tersendiri. Makanan Melayu juga adalah
satu wahana dialog oleh si pengecap makanan dengan dunia atau alam lainnya. |
---|