Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19
Pengisytiharan virus COVID-19 sebagai pandemik oleh Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Mac 2020 telah mengakibatkan kebanyakan negara termasuk Malaysia menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan (PKP) sebagai langkah proaktif pencegahan penularan virus ini dari terus merebak. Walaubagaimanap...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Conference or Workshop Item |
Language: | English English |
Published: |
2020
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.unisza.edu.my/1884/1/FH03-FSK-20-40302.pdf http://eprints.unisza.edu.my/1884/2/FH03-FSK-20-43266.pdf http://eprints.unisza.edu.my/1884/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sultan Zainal Abidin |
Language: | English English |
id |
my-unisza-ir.1884 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-unisza-ir.18842020-11-24T02:05:47Z http://eprints.unisza.edu.my/1884/ Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 Che Suhaili, Che Taha Napisah, Hussin Karimah Fakhriah, Ismail H Social Sciences (General) HB Economic Theory Pengisytiharan virus COVID-19 sebagai pandemik oleh Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Mac 2020 telah mengakibatkan kebanyakan negara termasuk Malaysia menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan (PKP) sebagai langkah proaktif pencegahan penularan virus ini dari terus merebak. Walaubagaimanapun, perintah ini telah memberi kesan signifikan terhadap pertumbuhan ekonomi di kalangan rakyat. Penutupan premis makanan dan ketiadaan perkhidmatan makan di kedai atau restoran menyebabkan segelintir rakyat kehilangan sumber pendapatan akibat ketidakmampuan majikan untuk menampung kos gaji pekerja. Tinjauan ringkas melalui media sosial mendapati ramai yang mula menjalankan perniagaan makanan secara atas talian memandangkan modal yang diperlukan adalah rendah, serta kemahiran menyediakan makanan telah sedia ada berbanding perniagaan lain. Perhidmatan makanan atas talian ini turut menyediakan khidmat penghantaran ke rumah yang lebih menarik minat para pembeli untuk meneruskan pembelian. Fenomena ini bukan lagi sekadar ikutan, malah menjadi sebahagian daripada norma baru yang muncul akibat pandemik COVID-19 dan PKP ini. Namun begitu, di sebalik kelebihan dan kemudahan yang disediakan, timbul kerisauan mengenai isu keselamatan dan kualiti makanan oleh pihak profesional kesihatan mengenai risiko kesihatan, kebersihan dan kaedah pengendalian makanan oleh ‘peniaga segera’ terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai premis perniagaan ini. Malah, kebimbangan ini telah pun menjadi nyata apabila telah berlaku isu keracunan makanan di kalangan pembeli atas talian di mana faktor penyebab berkemungkinan kurangnya pengetahuan dalam aspek kebersihan dan keselamatan semasa mengendalikan makanan. Pengendali makanan bukan hanya sekadar tahu menyediakan makanan, tetapi juga hal lain yang berkaitan seperti kewajipan mengambil suntikan tifoid, menjalani latihan pengendali makanan serta mempelajari Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. Sebagai kesimpulan, menjadi keperluan bagi semua penjual makanan atas talian untuk memastikan makanan dijual adalah menepati aspek kebersihan, keselamatan dan kesihatan. Sehubungan itu, semua pemegang taruh seperti pengendali makanan, pihak berkuasa tempatan, Jabatan Kesihatan Negeri dan juga badan lain berkaitan perlu bekerjasama bagi memastikan isu ini dapat ditangani. Antara cadangan strategi termasuk pendaftaran pengendali makanan atas talian, menyediakan sistem aplikasi untuk latihan asas pengendali makanan dan mewujudkan e-sijil untuk pengendali makanan atas talian yang mengikuti semua latihan asas yang disediakan bagi memastikan keselamatan makanan yang disediakan adalah terjamin dan terpelihara. 2020 Conference or Workshop Item NonPeerReviewed text en http://eprints.unisza.edu.my/1884/1/FH03-FSK-20-40302.pdf text en http://eprints.unisza.edu.my/1884/2/FH03-FSK-20-43266.pdf Che Suhaili, Che Taha and Napisah, Hussin and Karimah Fakhriah, Ismail (2020) Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19. In: Webinar Serantau Pandemik Covid-19, 26-27 Aug 2020. |
institution |
Universiti Sultan Zainal Abidin |
building |
UNISZA Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Sultan Zainal Abidin |
content_source |
UNISZA Institutional Repository |
url_provider |
https://eprints.unisza.edu.my/ |
language |
English English |
topic |
H Social Sciences (General) HB Economic Theory |
spellingShingle |
H Social Sciences (General) HB Economic Theory Che Suhaili, Che Taha Napisah, Hussin Karimah Fakhriah, Ismail Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 |
description |
Pengisytiharan virus COVID-19 sebagai pandemik oleh Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO)
pada Mac 2020 telah mengakibatkan kebanyakan negara termasuk Malaysia menguatkuasakan
perintah kawalan pergerakan (PKP) sebagai langkah proaktif pencegahan penularan virus ini
dari terus merebak. Walaubagaimanapun, perintah ini telah memberi kesan signifikan terhadap
pertumbuhan ekonomi di kalangan rakyat. Penutupan premis makanan dan ketiadaan
perkhidmatan makan di kedai atau restoran menyebabkan segelintir rakyat kehilangan sumber
pendapatan akibat ketidakmampuan majikan untuk menampung kos gaji pekerja. Tinjauan
ringkas melalui media sosial mendapati ramai yang mula menjalankan perniagaan makanan
secara atas talian memandangkan modal yang diperlukan adalah rendah, serta kemahiran
menyediakan makanan telah sedia ada berbanding perniagaan lain. Perhidmatan makanan atas
talian ini turut menyediakan khidmat penghantaran ke rumah yang lebih menarik minat para
pembeli untuk meneruskan pembelian. Fenomena ini bukan lagi sekadar ikutan, malah menjadi
sebahagian daripada norma baru yang muncul akibat pandemik COVID-19 dan PKP ini.
Namun begitu, di sebalik kelebihan dan kemudahan yang disediakan, timbul kerisauan
mengenai isu keselamatan dan kualiti makanan oleh pihak profesional kesihatan mengenai
risiko kesihatan, kebersihan dan kaedah pengendalian makanan oleh ‘peniaga segera’
terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai premis perniagaan ini. Malah, kebimbangan
ini telah pun menjadi nyata apabila telah berlaku isu keracunan makanan di kalangan pembeli
atas talian di mana faktor penyebab berkemungkinan kurangnya pengetahuan dalam aspek
kebersihan dan keselamatan semasa mengendalikan makanan. Pengendali makanan bukan
hanya sekadar tahu menyediakan makanan, tetapi juga hal lain yang berkaitan seperti
kewajipan mengambil suntikan tifoid, menjalani latihan pengendali makanan serta
mempelajari Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. Sebagai kesimpulan, menjadi
keperluan bagi semua penjual makanan atas talian untuk memastikan makanan dijual adalah
menepati aspek kebersihan, keselamatan dan kesihatan. Sehubungan itu, semua pemegang
taruh seperti pengendali makanan, pihak berkuasa tempatan, Jabatan Kesihatan Negeri dan juga
badan lain berkaitan perlu bekerjasama bagi memastikan isu ini dapat ditangani. Antara
cadangan strategi termasuk pendaftaran pengendali makanan atas talian, menyediakan sistem
aplikasi untuk latihan asas pengendali makanan dan mewujudkan e-sijil untuk pengendali
makanan atas talian yang mengikuti semua latihan asas yang disediakan bagi memastikan
keselamatan makanan yang disediakan adalah terjamin dan terpelihara. |
format |
Conference or Workshop Item |
author |
Che Suhaili, Che Taha Napisah, Hussin Karimah Fakhriah, Ismail |
author_facet |
Che Suhaili, Che Taha Napisah, Hussin Karimah Fakhriah, Ismail |
author_sort |
Che Suhaili, Che Taha |
title |
Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 |
title_short |
Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 |
title_full |
Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 |
title_fullStr |
Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 |
title_full_unstemmed |
Pembelian makanan dalam talian: Isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 |
title_sort |
pembelian makanan dalam talian: isu dan cabaran terhadap keselamatan makanan sepanjang pandemik covid-19 |
publishDate |
2020 |
url |
http://eprints.unisza.edu.my/1884/1/FH03-FSK-20-40302.pdf http://eprints.unisza.edu.my/1884/2/FH03-FSK-20-43266.pdf http://eprints.unisza.edu.my/1884/ |
_version_ |
1684657767721205760 |