Skurvi dan Penemuan Vitamin C
Keperluan memasukkan makanan asal daripada tumbuhan segar atau daging haiwan dalam pemakanan manusia bagi mencegah penyakit diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Antara nutrien yang ada dalam makanan asal yang diperlukan termasuklah vitamin C (asid askorbik atau askorbat).Vitamin ini ialah nutrien...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Article |
Language: | Malay Malay Malay |
Published: |
2014
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.unisza.edu.my/4851/1/FH02-FP-15-03011.jpg http://eprints.unisza.edu.my/4851/2/FH02-FP-15-03012.jpg http://eprints.unisza.edu.my/4851/3/FH02-FP-15-03013.jpg http://eprints.unisza.edu.my/4851/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sultan Zainal Abidin |
Language: | Malay Malay Malay |
id |
my-unisza-ir.4851 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-unisza-ir.48512022-01-25T02:45:43Z http://eprints.unisza.edu.my/4851/ Skurvi dan Penemuan Vitamin C Rochman, Naim R Medicine (General) Keperluan memasukkan makanan asal daripada tumbuhan segar atau daging haiwan dalam pemakanan manusia bagi mencegah penyakit diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Antara nutrien yang ada dalam makanan asal yang diperlukan termasuklah vitamin C (asid askorbik atau askorbat).Vitamin ini ialah nutrien yang panting bagi manusia dan beberapa spesies haiwan. 2014-12 Article PeerReviewed image ms http://eprints.unisza.edu.my/4851/1/FH02-FP-15-03011.jpg image ms http://eprints.unisza.edu.my/4851/2/FH02-FP-15-03012.jpg image ms http://eprints.unisza.edu.my/4851/3/FH02-FP-15-03013.jpg Rochman, Naim (2014) Skurvi dan Penemuan Vitamin C. Dewan Kosmik, 7 (1). pp. 42-43. ISSN 0128-6579 |
institution |
Universiti Sultan Zainal Abidin |
building |
UNISZA Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Sultan Zainal Abidin |
content_source |
UNISZA Institutional Repository |
url_provider |
https://eprints.unisza.edu.my/ |
language |
Malay Malay Malay |
topic |
R Medicine (General) |
spellingShingle |
R Medicine (General) Rochman, Naim Skurvi dan Penemuan Vitamin C |
description |
Keperluan memasukkan makanan asal daripada tumbuhan segar atau daging haiwan dalam pemakanan manusia bagi mencegah penyakit diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Antara nutrien yang ada dalam makanan asal yang diperlukan termasuklah vitamin C (asid askorbik atau askorbat).Vitamin ini ialah nutrien yang panting bagi manusia dan beberapa spesies haiwan. |
format |
Article |
author |
Rochman, Naim |
author_facet |
Rochman, Naim |
author_sort |
Rochman, Naim |
title |
Skurvi dan Penemuan Vitamin C |
title_short |
Skurvi dan Penemuan Vitamin C |
title_full |
Skurvi dan Penemuan Vitamin C |
title_fullStr |
Skurvi dan Penemuan Vitamin C |
title_full_unstemmed |
Skurvi dan Penemuan Vitamin C |
title_sort |
skurvi dan penemuan vitamin c |
publishDate |
2014 |
url |
http://eprints.unisza.edu.my/4851/1/FH02-FP-15-03011.jpg http://eprints.unisza.edu.my/4851/2/FH02-FP-15-03012.jpg http://eprints.unisza.edu.my/4851/3/FH02-FP-15-03013.jpg http://eprints.unisza.edu.my/4851/ |
_version_ |
1724079392086294528 |