Skurvi dan Penemuan Vitamin C

Keperluan memasukkan makanan asal daripada tumbuhan segar atau daging haiwan dalam pemakanan manusia bagi mencegah penyakit diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Antara nutrien yang ada dalam makanan asal yang diperlukan termasuklah vitamin C (asid askorbik atau askorbat).Vitamin ini ialah nutrien...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Rochman, Naim
Format: Article
Language:Malay
Malay
Malay
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://eprints.unisza.edu.my/4851/1/FH02-FP-15-03011.jpg
http://eprints.unisza.edu.my/4851/2/FH02-FP-15-03012.jpg
http://eprints.unisza.edu.my/4851/3/FH02-FP-15-03013.jpg
http://eprints.unisza.edu.my/4851/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sultan Zainal Abidin
Language: Malay
Malay
Malay
id my-unisza-ir.4851
record_format eprints
spelling my-unisza-ir.48512022-01-25T02:45:43Z http://eprints.unisza.edu.my/4851/ Skurvi dan Penemuan Vitamin C Rochman, Naim R Medicine (General) Keperluan memasukkan makanan asal daripada tumbuhan segar atau daging haiwan dalam pemakanan manusia bagi mencegah penyakit diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Antara nutrien yang ada dalam makanan asal yang diperlukan termasuklah vitamin C (asid askorbik atau askorbat).Vitamin ini ialah nutrien yang panting bagi manusia dan beberapa spesies haiwan. 2014-12 Article PeerReviewed image ms http://eprints.unisza.edu.my/4851/1/FH02-FP-15-03011.jpg image ms http://eprints.unisza.edu.my/4851/2/FH02-FP-15-03012.jpg image ms http://eprints.unisza.edu.my/4851/3/FH02-FP-15-03013.jpg Rochman, Naim (2014) Skurvi dan Penemuan Vitamin C. Dewan Kosmik, 7 (1). pp. 42-43. ISSN 0128-6579
institution Universiti Sultan Zainal Abidin
building UNISZA Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sultan Zainal Abidin
content_source UNISZA Institutional Repository
url_provider https://eprints.unisza.edu.my/
language Malay
Malay
Malay
topic R Medicine (General)
spellingShingle R Medicine (General)
Rochman, Naim
Skurvi dan Penemuan Vitamin C
description Keperluan memasukkan makanan asal daripada tumbuhan segar atau daging haiwan dalam pemakanan manusia bagi mencegah penyakit diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Antara nutrien yang ada dalam makanan asal yang diperlukan termasuklah vitamin C (asid askorbik atau askorbat).Vitamin ini ialah nutrien yang panting bagi manusia dan beberapa spesies haiwan.
format Article
author Rochman, Naim
author_facet Rochman, Naim
author_sort Rochman, Naim
title Skurvi dan Penemuan Vitamin C
title_short Skurvi dan Penemuan Vitamin C
title_full Skurvi dan Penemuan Vitamin C
title_fullStr Skurvi dan Penemuan Vitamin C
title_full_unstemmed Skurvi dan Penemuan Vitamin C
title_sort skurvi dan penemuan vitamin c
publishDate 2014
url http://eprints.unisza.edu.my/4851/1/FH02-FP-15-03011.jpg
http://eprints.unisza.edu.my/4851/2/FH02-FP-15-03012.jpg
http://eprints.unisza.edu.my/4851/3/FH02-FP-15-03013.jpg
http://eprints.unisza.edu.my/4851/
_version_ 1724079392086294528