Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]

Penduduk Sarawak terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik. Golongan Melayu Sarawak merupakan salah satu dari rumpun bangsa yang mendiami sebahagian besar negeri Sarawak. Berbeza dengan bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia dan Sabah, Melayu Sarawak kaya dengan budayanya yang tersendiri. Keunikan bangs...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Abd Samad, Sabariah, Ibrahim, Imilia, Ismailly, Norlida
Format: Conference or Workshop Item
Language:English
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/1/35686.pdf
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.35686
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.356862020-12-09T09:09:18Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/ Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] Abd Samad, Sabariah Ibrahim, Imilia Ismailly, Norlida GT Manners and customs Customs relative to private life Penduduk Sarawak terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik. Golongan Melayu Sarawak merupakan salah satu dari rumpun bangsa yang mendiami sebahagian besar negeri Sarawak. Berbeza dengan bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia dan Sabah, Melayu Sarawak kaya dengan budayanya yang tersendiri. Keunikan bangsa Melayu Sarawak dapat dilihat pada fesyen pakaian tradisinya, hasil seni serta adat istiadat yang tersendiri dan tidak ketinggalan menerusi makanan tradisinya. Hidangan Melayu Sarawak juga berlainan dan mempunyai keunikan tersendiri. Hidangan masyarakat Melayu Sarawak banyak dicorakkan oleh persekitaran serta adaptasi dari etnik-etnik yang lain. Kertas kerja ini akan menelusuri pelbagai jenis hidangan Melayu Sarawak yang terdiri daripada makanan harian, makanan khusus untuk perayaan dan majlis tertentu serta manisan. Seterusnya perbincangan akan menekankan tentang sejarah sesebuah hidangan serta pengaruh etnik-etnik lain didalam penyediaan masakan Melayu Sarawak. Temubual keatas mereka yang mahir dalam menyediakan masakan Melayu Sarawak turut dijalankan bagi mendapat maklumat mengenai hidangan yang disediakan dan juga mengenal pasti bagaimana ilmu masakan dikongsi dengan generasi muda. Budaya Melayu Sarawak yang unik ini memerlukan generasi pelapis yang mampu mempertahankan dan seterusnya memartabatkan budaya seiring dengan kemajuan dan kepesatan pembangunan negara 2015-12 Conference or Workshop Item PeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/1/35686.pdf Abd Samad, Sabariah and Ibrahim, Imilia and Ismailly, Norlida (2015) Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]. In: ICOMHAC2015 eproceedings, 16-17 Disember 2015, Century Helang Hotel, Pulau Langkawi.
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic GT Manners and customs
Customs relative to private life
spellingShingle GT Manners and customs
Customs relative to private life
Abd Samad, Sabariah
Ibrahim, Imilia
Ismailly, Norlida
Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]
description Penduduk Sarawak terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik. Golongan Melayu Sarawak merupakan salah satu dari rumpun bangsa yang mendiami sebahagian besar negeri Sarawak. Berbeza dengan bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia dan Sabah, Melayu Sarawak kaya dengan budayanya yang tersendiri. Keunikan bangsa Melayu Sarawak dapat dilihat pada fesyen pakaian tradisinya, hasil seni serta adat istiadat yang tersendiri dan tidak ketinggalan menerusi makanan tradisinya. Hidangan Melayu Sarawak juga berlainan dan mempunyai keunikan tersendiri. Hidangan masyarakat Melayu Sarawak banyak dicorakkan oleh persekitaran serta adaptasi dari etnik-etnik yang lain. Kertas kerja ini akan menelusuri pelbagai jenis hidangan Melayu Sarawak yang terdiri daripada makanan harian, makanan khusus untuk perayaan dan majlis tertentu serta manisan. Seterusnya perbincangan akan menekankan tentang sejarah sesebuah hidangan serta pengaruh etnik-etnik lain didalam penyediaan masakan Melayu Sarawak. Temubual keatas mereka yang mahir dalam menyediakan masakan Melayu Sarawak turut dijalankan bagi mendapat maklumat mengenai hidangan yang disediakan dan juga mengenal pasti bagaimana ilmu masakan dikongsi dengan generasi muda. Budaya Melayu Sarawak yang unik ini memerlukan generasi pelapis yang mampu mempertahankan dan seterusnya memartabatkan budaya seiring dengan kemajuan dan kepesatan pembangunan negara
format Conference or Workshop Item
author Abd Samad, Sabariah
Ibrahim, Imilia
Ismailly, Norlida
author_facet Abd Samad, Sabariah
Ibrahim, Imilia
Ismailly, Norlida
author_sort Abd Samad, Sabariah
title Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]
title_short Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]
title_full Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]
title_fullStr Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]
title_full_unstemmed Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]
title_sort penterjemahan budaya melayu sarawak melalui hidangan tradisi / sabariah abd samad...[et al.]
publishDate 2015
url http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/1/35686.pdf
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/
_version_ 1687396661228208128