Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]
Penduduk Sarawak terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik. Golongan Melayu Sarawak merupakan salah satu dari rumpun bangsa yang mendiami sebahagian besar negeri Sarawak. Berbeza dengan bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia dan Sabah, Melayu Sarawak kaya dengan budayanya yang tersendiri. Keunikan bangs...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Conference or Workshop Item |
Language: | English |
Published: |
2015
|
Subjects: | |
Online Access: | http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/1/35686.pdf http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
id |
my.uitm.ir.35686 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.356862020-12-09T09:09:18Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/ Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] Abd Samad, Sabariah Ibrahim, Imilia Ismailly, Norlida GT Manners and customs Customs relative to private life Penduduk Sarawak terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik. Golongan Melayu Sarawak merupakan salah satu dari rumpun bangsa yang mendiami sebahagian besar negeri Sarawak. Berbeza dengan bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia dan Sabah, Melayu Sarawak kaya dengan budayanya yang tersendiri. Keunikan bangsa Melayu Sarawak dapat dilihat pada fesyen pakaian tradisinya, hasil seni serta adat istiadat yang tersendiri dan tidak ketinggalan menerusi makanan tradisinya. Hidangan Melayu Sarawak juga berlainan dan mempunyai keunikan tersendiri. Hidangan masyarakat Melayu Sarawak banyak dicorakkan oleh persekitaran serta adaptasi dari etnik-etnik yang lain. Kertas kerja ini akan menelusuri pelbagai jenis hidangan Melayu Sarawak yang terdiri daripada makanan harian, makanan khusus untuk perayaan dan majlis tertentu serta manisan. Seterusnya perbincangan akan menekankan tentang sejarah sesebuah hidangan serta pengaruh etnik-etnik lain didalam penyediaan masakan Melayu Sarawak. Temubual keatas mereka yang mahir dalam menyediakan masakan Melayu Sarawak turut dijalankan bagi mendapat maklumat mengenai hidangan yang disediakan dan juga mengenal pasti bagaimana ilmu masakan dikongsi dengan generasi muda. Budaya Melayu Sarawak yang unik ini memerlukan generasi pelapis yang mampu mempertahankan dan seterusnya memartabatkan budaya seiring dengan kemajuan dan kepesatan pembangunan negara 2015-12 Conference or Workshop Item PeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/1/35686.pdf Abd Samad, Sabariah and Ibrahim, Imilia and Ismailly, Norlida (2015) Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.]. In: ICOMHAC2015 eproceedings, 16-17 Disember 2015, Century Helang Hotel, Pulau Langkawi. |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
GT Manners and customs Customs relative to private life |
spellingShingle |
GT Manners and customs Customs relative to private life Abd Samad, Sabariah Ibrahim, Imilia Ismailly, Norlida Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] |
description |
Penduduk Sarawak terdiri dari pelbagai bangsa dan etnik. Golongan Melayu Sarawak merupakan salah satu dari rumpun bangsa yang mendiami sebahagian besar negeri Sarawak. Berbeza dengan bangsa Melayu di Semenanjung Malaysia dan Sabah, Melayu Sarawak kaya dengan budayanya yang tersendiri. Keunikan bangsa Melayu Sarawak dapat dilihat pada fesyen pakaian tradisinya, hasil seni serta adat istiadat yang tersendiri dan tidak ketinggalan menerusi makanan tradisinya. Hidangan Melayu Sarawak juga berlainan dan mempunyai keunikan tersendiri. Hidangan masyarakat Melayu Sarawak banyak dicorakkan oleh persekitaran serta adaptasi dari etnik-etnik yang lain. Kertas kerja ini akan menelusuri pelbagai jenis hidangan Melayu Sarawak yang terdiri daripada makanan harian, makanan khusus untuk perayaan dan majlis tertentu serta manisan. Seterusnya perbincangan akan menekankan tentang sejarah sesebuah hidangan serta pengaruh etnik-etnik lain didalam penyediaan masakan Melayu Sarawak. Temubual keatas mereka yang mahir dalam menyediakan masakan Melayu Sarawak turut dijalankan bagi mendapat maklumat mengenai hidangan yang disediakan dan juga mengenal pasti bagaimana ilmu masakan dikongsi dengan generasi muda. Budaya Melayu Sarawak yang unik ini memerlukan generasi pelapis yang mampu mempertahankan dan seterusnya memartabatkan budaya seiring dengan kemajuan dan kepesatan pembangunan negara |
format |
Conference or Workshop Item |
author |
Abd Samad, Sabariah Ibrahim, Imilia Ismailly, Norlida |
author_facet |
Abd Samad, Sabariah Ibrahim, Imilia Ismailly, Norlida |
author_sort |
Abd Samad, Sabariah |
title |
Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] |
title_short |
Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] |
title_full |
Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] |
title_fullStr |
Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] |
title_full_unstemmed |
Penterjemahan budaya Melayu Sarawak melalui hidangan tradisi / Sabariah Abd Samad...[et al.] |
title_sort |
penterjemahan budaya melayu sarawak melalui hidangan tradisi / sabariah abd samad...[et al.] |
publishDate |
2015 |
url |
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/1/35686.pdf http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35686/ |
_version_ |
1687396661228208128 |