Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda
Keselamatan makanan merupakan suatu isu global yang hangat diperkatakan sejak dahulu lagi. Berdasarkan hasil kajian pertama daripada analisis mengenai beban yang ditanggung di seluruh dunia akibat penyakit bawaan makanan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2015, diang...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/1/69032.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
id |
my.uitm.ir.69032 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.690322022-10-25T11:39:28Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/ Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda Muhammud, Dida Mohd Abd Majid, Hayati Adilin Muda, Siti Munirah AP Periodicals Halal food PN Literature (General) Keselamatan makanan merupakan suatu isu global yang hangat diperkatakan sejak dahulu lagi. Berdasarkan hasil kajian pertama daripada analisis mengenai beban yang ditanggung di seluruh dunia akibat penyakit bawaan makanan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2015, dianggarkan seramai 600 juta orang, iaitu 1 daripada 10 orang telah jatuh sakit selepas mengambil makanan yang tercemar. Ia telah menyebabkan 420,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia, di mana satu pertiga atau 125,000 daripadanya adalah melibatkan kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah. Keselamatan makanan merujuk kepada rutin dalam penyediaan, pengendalian dan penyimpanan makanan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh makanan. Makanan merupakan apa-apa bahan yang di makan dan menyumbang kepada nutrisi untuk pertumbuhan, perkembangan badan secara mandiri serta menggantikan tisu-tisu yang rosak atau cedera. Pengguna, khususnya kanak-kanak yang memakan makanan yang tidak mempunyai nilai nutrisi atau nutrisi tidak lengkap akan menyebabkan kemudaratan kesihatan seperti tumbesaran yang terbantut, hilangnya daya tahan badan dan terdedah kepada pelbagai penyakit. UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban 2022-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/1/69032.pdf Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda. (2022) Epitome of Nature (EON). ISSN 2773-5869 |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
AP Periodicals Halal food PN Literature (General) |
spellingShingle |
AP Periodicals Halal food PN Literature (General) Muhammud, Dida Mohd Abd Majid, Hayati Adilin Muda, Siti Munirah Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda |
description |
Keselamatan makanan merupakan suatu isu global yang hangat diperkatakan sejak dahulu lagi. Berdasarkan hasil kajian pertama daripada analisis mengenai beban yang ditanggung di seluruh dunia akibat penyakit bawaan makanan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2015, dianggarkan seramai 600 juta orang, iaitu 1 daripada 10 orang telah jatuh sakit selepas mengambil makanan yang tercemar. Ia telah menyebabkan 420,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia, di mana satu pertiga atau 125,000 daripadanya adalah melibatkan kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah. Keselamatan makanan merujuk kepada rutin dalam penyediaan, pengendalian dan penyimpanan makanan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh makanan. Makanan merupakan apa-apa bahan yang di makan dan menyumbang kepada nutrisi untuk pertumbuhan, perkembangan badan secara mandiri serta menggantikan tisu-tisu yang rosak atau cedera. Pengguna, khususnya kanak-kanak yang memakan makanan yang tidak mempunyai nilai nutrisi atau nutrisi tidak lengkap akan menyebabkan kemudaratan kesihatan seperti tumbesaran yang terbantut, hilangnya daya tahan badan dan terdedah kepada pelbagai penyakit. |
format |
Article |
author |
Muhammud, Dida Mohd Abd Majid, Hayati Adilin Muda, Siti Munirah |
author_facet |
Muhammud, Dida Mohd Abd Majid, Hayati Adilin Muda, Siti Munirah |
author_sort |
Muhammud, Dida |
title |
Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda |
title_short |
Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda |
title_full |
Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda |
title_fullStr |
Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda |
title_full_unstemmed |
Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda |
title_sort |
keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / dida muhammud, hayati adilin mohd abd majid and siti munirah muda |
publisher |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban |
publishDate |
2022 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/1/69032.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/ |
_version_ |
1748183943385972736 |