Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda

Keselamatan makanan merupakan suatu isu global yang hangat diperkatakan sejak dahulu lagi. Berdasarkan hasil kajian pertama daripada analisis mengenai beban yang ditanggung di seluruh dunia akibat penyakit bawaan makanan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2015, diang...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Muhammud, Dida, Mohd Abd Majid, Hayati Adilin, Muda, Siti Munirah
Format: Article
Language:English
Published: UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban 2022
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/1/69032.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.69032
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.690322022-10-25T11:39:28Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/ Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda Muhammud, Dida Mohd Abd Majid, Hayati Adilin Muda, Siti Munirah AP Periodicals Halal food PN Literature (General) Keselamatan makanan merupakan suatu isu global yang hangat diperkatakan sejak dahulu lagi. Berdasarkan hasil kajian pertama daripada analisis mengenai beban yang ditanggung di seluruh dunia akibat penyakit bawaan makanan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2015, dianggarkan seramai 600 juta orang, iaitu 1 daripada 10 orang telah jatuh sakit selepas mengambil makanan yang tercemar. Ia telah menyebabkan 420,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia, di mana satu pertiga atau 125,000 daripadanya adalah melibatkan kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah. Keselamatan makanan merujuk kepada rutin dalam penyediaan, pengendalian dan penyimpanan makanan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh makanan. Makanan merupakan apa-apa bahan yang di makan dan menyumbang kepada nutrisi untuk pertumbuhan, perkembangan badan secara mandiri serta menggantikan tisu-tisu yang rosak atau cedera. Pengguna, khususnya kanak-kanak yang memakan makanan yang tidak mempunyai nilai nutrisi atau nutrisi tidak lengkap akan menyebabkan kemudaratan kesihatan seperti tumbesaran yang terbantut, hilangnya daya tahan badan dan terdedah kepada pelbagai penyakit. UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban 2022-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/1/69032.pdf Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda. (2022) Epitome of Nature (EON). ISSN 2773-5869
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic AP Periodicals
Halal food
PN Literature (General)
spellingShingle AP Periodicals
Halal food
PN Literature (General)
Muhammud, Dida
Mohd Abd Majid, Hayati Adilin
Muda, Siti Munirah
Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda
description Keselamatan makanan merupakan suatu isu global yang hangat diperkatakan sejak dahulu lagi. Berdasarkan hasil kajian pertama daripada analisis mengenai beban yang ditanggung di seluruh dunia akibat penyakit bawaan makanan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2015, dianggarkan seramai 600 juta orang, iaitu 1 daripada 10 orang telah jatuh sakit selepas mengambil makanan yang tercemar. Ia telah menyebabkan 420,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia, di mana satu pertiga atau 125,000 daripadanya adalah melibatkan kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah. Keselamatan makanan merujuk kepada rutin dalam penyediaan, pengendalian dan penyimpanan makanan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh makanan. Makanan merupakan apa-apa bahan yang di makan dan menyumbang kepada nutrisi untuk pertumbuhan, perkembangan badan secara mandiri serta menggantikan tisu-tisu yang rosak atau cedera. Pengguna, khususnya kanak-kanak yang memakan makanan yang tidak mempunyai nilai nutrisi atau nutrisi tidak lengkap akan menyebabkan kemudaratan kesihatan seperti tumbesaran yang terbantut, hilangnya daya tahan badan dan terdedah kepada pelbagai penyakit.
format Article
author Muhammud, Dida
Mohd Abd Majid, Hayati Adilin
Muda, Siti Munirah
author_facet Muhammud, Dida
Mohd Abd Majid, Hayati Adilin
Muda, Siti Munirah
author_sort Muhammud, Dida
title Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda
title_short Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda
title_full Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda
title_fullStr Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda
title_full_unstemmed Keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / Dida Muhammud, Hayati Adilin Mohd Abd Majid and Siti Munirah Muda
title_sort keselamatan makanan: kesannya kepada kanak kanak / dida muhammud, hayati adilin mohd abd majid and siti munirah muda
publisher UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban
publishDate 2022
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/1/69032.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69032/
_version_ 1748183943385972736