Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi...
Saved in:
Main Authors: | , , , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/1/69648.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
Summary: | Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi memastikan bekalan ikan adalah mencukupi melalui peningkatan kadar pengeluarannya. Permintaan ikan yang tinggi telah menggalakkan pertambahan bilangan penternak, aktiviti penternakan dan sekaligus melibatkan penghasilan makanan ikan dalam kuantiti yang besar. Bertepatan itu, sekumpulan pensyarah dari UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah sedang aktif memformulasi produk makanan ikan mesra alam dimana ia adalah dikhaskan sebagai sumber makanan bagi ikan Tilapia, Orechromis niloticus dibawah projek penyelidikan yang dibiayai oleh geran dalaman negeri “Collaborative Research Seed Fund” (CRSF 2022). |
---|