Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]

Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ramli, Nur Hasyimah, Md Yasin, Ida Muryany, Hj Yaacob, Ilyanie, Ab Baki, Nur Aina Munirah, Ruslan, Nurshahira, Azmir, Izzati Adilah
Format: Article
Language:English
Published: UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2022
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/1/69648.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.69648
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.696482022-11-09T04:55:03Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/ Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] Ramli, Nur Hasyimah Md Yasin, Ida Muryany Hj Yaacob, Ilyanie Ab Baki, Nur Aina Munirah Ruslan, Nurshahira Azmir, Izzati Adilah AP Periodicals PN Literature (General) SF Animal culture Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi memastikan bekalan ikan adalah mencukupi melalui peningkatan kadar pengeluarannya. Permintaan ikan yang tinggi telah menggalakkan pertambahan bilangan penternak, aktiviti penternakan dan sekaligus melibatkan penghasilan makanan ikan dalam kuantiti yang besar. Bertepatan itu, sekumpulan pensyarah dari UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah sedang aktif memformulasi produk makanan ikan mesra alam dimana ia adalah dikhaskan sebagai sumber makanan bagi ikan Tilapia, Orechromis niloticus dibawah projek penyelidikan yang dibiayai oleh geran dalaman negeri “Collaborative Research Seed Fund” (CRSF 2022). UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2022-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/1/69648.pdf Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]. (2022) Epitome of Nature (EON). ISSN 2773-5869
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic AP Periodicals
PN Literature (General)
SF Animal culture
spellingShingle AP Periodicals
PN Literature (General)
SF Animal culture
Ramli, Nur Hasyimah
Md Yasin, Ida Muryany
Hj Yaacob, Ilyanie
Ab Baki, Nur Aina Munirah
Ruslan, Nurshahira
Azmir, Izzati Adilah
Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
description Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi memastikan bekalan ikan adalah mencukupi melalui peningkatan kadar pengeluarannya. Permintaan ikan yang tinggi telah menggalakkan pertambahan bilangan penternak, aktiviti penternakan dan sekaligus melibatkan penghasilan makanan ikan dalam kuantiti yang besar. Bertepatan itu, sekumpulan pensyarah dari UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah sedang aktif memformulasi produk makanan ikan mesra alam dimana ia adalah dikhaskan sebagai sumber makanan bagi ikan Tilapia, Orechromis niloticus dibawah projek penyelidikan yang dibiayai oleh geran dalaman negeri “Collaborative Research Seed Fund” (CRSF 2022).
format Article
author Ramli, Nur Hasyimah
Md Yasin, Ida Muryany
Hj Yaacob, Ilyanie
Ab Baki, Nur Aina Munirah
Ruslan, Nurshahira
Azmir, Izzati Adilah
author_facet Ramli, Nur Hasyimah
Md Yasin, Ida Muryany
Hj Yaacob, Ilyanie
Ab Baki, Nur Aina Munirah
Ruslan, Nurshahira
Azmir, Izzati Adilah
author_sort Ramli, Nur Hasyimah
title Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
title_short Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
title_full Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
title_fullStr Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
title_full_unstemmed Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
title_sort resipi makanan ikan mesra alam / dr nur hasyimah ramli ... [et al.]
publisher UiTM Cawangan Negeri Sembilan
publishDate 2022
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/1/69648.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/
_version_ 1751539959126294528