Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]
Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi...
Saved in:
Main Authors: | , , , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/1/69648.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
id |
my.uitm.ir.69648 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.696482022-11-09T04:55:03Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/ Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] Ramli, Nur Hasyimah Md Yasin, Ida Muryany Hj Yaacob, Ilyanie Ab Baki, Nur Aina Munirah Ruslan, Nurshahira Azmir, Izzati Adilah AP Periodicals PN Literature (General) SF Animal culture Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi memastikan bekalan ikan adalah mencukupi melalui peningkatan kadar pengeluarannya. Permintaan ikan yang tinggi telah menggalakkan pertambahan bilangan penternak, aktiviti penternakan dan sekaligus melibatkan penghasilan makanan ikan dalam kuantiti yang besar. Bertepatan itu, sekumpulan pensyarah dari UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah sedang aktif memformulasi produk makanan ikan mesra alam dimana ia adalah dikhaskan sebagai sumber makanan bagi ikan Tilapia, Orechromis niloticus dibawah projek penyelidikan yang dibiayai oleh geran dalaman negeri “Collaborative Research Seed Fund” (CRSF 2022). UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2022-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/1/69648.pdf Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.]. (2022) Epitome of Nature (EON). ISSN 2773-5869 |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
AP Periodicals PN Literature (General) SF Animal culture |
spellingShingle |
AP Periodicals PN Literature (General) SF Animal culture Ramli, Nur Hasyimah Md Yasin, Ida Muryany Hj Yaacob, Ilyanie Ab Baki, Nur Aina Munirah Ruslan, Nurshahira Azmir, Izzati Adilah Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] |
description |
Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi memastikan bekalan ikan adalah mencukupi melalui peningkatan kadar pengeluarannya. Permintaan ikan yang tinggi telah menggalakkan pertambahan bilangan penternak, aktiviti penternakan dan sekaligus melibatkan penghasilan makanan ikan dalam kuantiti yang besar. Bertepatan itu, sekumpulan pensyarah dari UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah sedang aktif memformulasi produk makanan ikan mesra alam dimana ia adalah dikhaskan sebagai sumber makanan bagi ikan Tilapia, Orechromis niloticus dibawah projek penyelidikan yang dibiayai oleh geran dalaman negeri “Collaborative Research Seed Fund” (CRSF 2022). |
format |
Article |
author |
Ramli, Nur Hasyimah Md Yasin, Ida Muryany Hj Yaacob, Ilyanie Ab Baki, Nur Aina Munirah Ruslan, Nurshahira Azmir, Izzati Adilah |
author_facet |
Ramli, Nur Hasyimah Md Yasin, Ida Muryany Hj Yaacob, Ilyanie Ab Baki, Nur Aina Munirah Ruslan, Nurshahira Azmir, Izzati Adilah |
author_sort |
Ramli, Nur Hasyimah |
title |
Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] |
title_short |
Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] |
title_full |
Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] |
title_fullStr |
Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] |
title_full_unstemmed |
Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] |
title_sort |
resipi makanan ikan mesra alam / dr nur hasyimah ramli ... [et al.] |
publisher |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan |
publishDate |
2022 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/1/69648.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69648/ |
_version_ |
1751539959126294528 |