Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi

Temubual ini adalah antara Encik Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan. dan Ahmad Syaheed bin Arsyad dan bersama Muhammad Haziq Fikri Bin Fauzi. Temubual ini mengisahkan tentang latar belakang tokoh, pengalaman beliau dalam memajukan makanan tradisional tanah air dan juga pencapaian beliau. Tokoh merupaka...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohamad Arshad, Ahmad Syaheed, Fauzi, Muhammad Haziq Fikri
Format: Monograph
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Kelantan 2018
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/1/80565.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
Description
Summary:Temubual ini adalah antara Encik Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan. dan Ahmad Syaheed bin Arsyad dan bersama Muhammad Haziq Fikri Bin Fauzi. Temubual ini mengisahkan tentang latar belakang tokoh, pengalaman beliau dalam memajukan makanan tradisional tanah air dan juga pencapaian beliau. Tokoh merupakan seorang anak jati Pahang, tetapi dibesarkan di Kelantan. Bermula dengan minat sejak kecil dan juga dorongan oleh kedua ibu-bapa beliau, Encik Azam berjaya membuka sebuah kedai dimana terdapat satar goreng dan makanan-makanan lain seperti keropok ikan dan sos buatan sendiri. Berkat kecekalan beliau dalam memajukan industri makanan tradisional ini, beliau terpilih untuk mewakili negeri Kelantan dalam program 'Malaysia Agricultural, Horticulture and Agrotourism' di Serdang. Perniagaan yang diusahakan beliau juga mendapat perhatian dari pihak luar seperti institusi pelajaran mahupun pihak media seperti Rtm. Sering keluar di kaca Televisyen dan ini menunjukkan beliau amat komited dalam perjalanan perniagaannya. Satar merupakan sebuah makanan tradisional yang tidak harus dilupakan pada generasi sekarang mahupun akan datang. Jadi melalui temubual ini, ia dapat membuka mata kepada sesebuah pihak tentang kepentingan makanan tradisional sepertì Satar.